Haarlenaren William Kemperman en Leo Kemper lanceren eigen streekbier

De Verzonken Kerk, bier met een verhaal

HAARLE – Een bier met een verhaal, dat is De Verzonken Kerk van William Kemperman en Leo Kemper. De naam van het bier is gebaseerd op een legende uit Haarle. Ooit zou er een kerk hebben gestaan ten zuidoosten van het dorp. Die zou echter zijn weggezonken in het moeras.

Het plan was aanvankelijk om driehonderd flesjes uit te geven (honderd liter in totaal), maar inmiddels is er al drieduizend liter besteld. De Verzonken Kerk is vanaf het komende weekend verkrijgbaar in diverse winkels en horecagelegenheden in Salland.

William is eigenaar van de Bakermat, een bouwmarkt in Haarle. Maar de Bakermat doet veel meer dan alleen maar bouwmaterialen verkopen. Bijvoorbeeld meubels maken. “En we leveren ook kerstpakketten”, vertelt William.

“Veel met bier en worst. Ik zocht wat origineels erbij. Ik kwam een jaar geleden via een bedrijfsbezoek terecht bij Brouwerij Dockum in Dokkum. Daar vroeg ik of ze ook flesjes apart konden labelen. Dat was geen probleem. Wel gold er een minimale afname van driehonderd flesjes. Daarna heb ik Leo gebeld. We kennen elkaar. We zijn allebei fotograaf en hij maakt cartoons. Ik vind zijn stijl supergaaf! We hebben al eens samen een kalender gemaakt. Ik vroeg hem of hij de creatieve afhandeling op zich wilde nemen. ‘We gaan geen fotoboek uitbrengen, we gaan bier verkopen!’ En dan bier met een verhaal. Leo was ook meteen enthousiast. Hij heeft een etiket ontworpen waarop het hele verhaal staat.”

Of de kerk er echt gestaan heeft, is niet duidelijk. Wel is opgeschreven dat pastoor Ellerbeck eind negentiende eeuw onderzoek heeft gedaan naar de kerk. Hij zou op de vermoedelijke locatie sporen hebben gevonden die konden duiden op een vroegere kerk. Volgens de legende kun je op kerstavond de klokken van de kerk nog horen luiden. Maar dat kunnen natuurlijk ook de kerkklokken van Luttenberg en Nieuw Heeten zijn…

Andere etiketten
Om te polsen of er belangstelling was in de markt nam William contact op met Rob Loomans van de AH in Hellendoorn, zelf een oud-Haarlenaar. “Hij was ook meteen enthousiast. Hij signaleerde dat er een gebrek was aan lekker speciaalbier uit de regio. En met de koppeling van het bier aan de legende van de verzonken kerk erbij was het ook nog eens een bier met een verhaal, helemaal mooi!”

William sloeg daarna aan het organiseren, ondersteund door ‘partner in crime’ Nadine Bonhof. Hij benaderde verschillende horecagelegenheden en winkels. Het bier is zo meteen onder andere verkrijgbaar bij Café de Droadnagel en Hotel-restaurant de Haarlerberg in Haarle, café de Schoenmaker in Luttenberg, de Spar in Haarle en de AH in Hellendoorn. “Maar we gaan nog meer zaken benaderen. En bovendien bieden we bedrijven ook de mogelijkheid om zelf een eigen etiket op de fles te zetten. Leo zal dat dan ontwerpen.”

Sixpack
Deze week krijgen ze de eerste 1.200 flessen. Het gaat om een herfstbok met alcoholpercentage van 7 procent. In de aanloop naar de feestdagen volgt de rest. Maar hoe en in welke vorm is nog niet duidelijk.

“Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Dockum. Dit is hun herfstbok. We hebben er een kleine Sallandse twist aan gegeven; de smaak iets krachtiger gemaakt. We denken erover om voor Kerst een triple uit te geven, ook weer onder de naam De Verzonken Kerk, maar dan met een ander verhaal. We willen wat minder bekende legendes en volksverhalen gebruiken. Als het kan uit heel Salland. Kijk, het zou fantastisch zijn als we op termijn een sixpack kunnen uitgeven van zes verschillende bieren met zes verschillende verhalen.”

Leo: “We krijgen enorm positieve reacties. Iedereen is enthousiast!” William: “Het is ingeslagen als een bom. Dat het zo hard zou gaan, hadden we niet verwacht.”

Zie verder staging2.deverzonkenkerk.nl.

1 REACTIE

  1. Eigen streekbier? Wat is ‘speciaalbier uit de regio’ als je een bockbier uit Dockum inkoopt en er een eigen etiket opplakt? Het verhaal is mooi, maar het blijft gewoon een etiketbier.

    Ook vind ik de opmerking ‘Hij signaleerde dat er een gebrek was aan lekker speciaalbier uit de regio’. Nu is ‘gebrek aan’ reatief, en misschien zelfs subjectief, maar er zijn best wat regionale brouwers. Wat dacht je van Black Baron (Nijverdal), Berghoeve (Den Ham), De Pauw (Ommen), Sallands Landbier (eerst uit Raalte, nu uit Albergen), IV:Uur (Vriezenveen), en zo zijn er nog meer. Deze brouwerijen hebben allemaal eigen bieren op de markt, en de meesten brouwen ze in eigen brouwerij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.