CDA Overijssel: ‘Boeren niet het grote stikstofprobleem’

REGIO – Het CDA Overijssel is van mening dat er bij de aanpak van het stikstofprobleem niet alleen gefocust moet worden op het inkrimpen van de veestapel en het verlagen van de snelheid op snelwegen. “Dat is niet de oplossing voor dit complexe probleem”, zo stelt Jeroen Piksen namens het CDA.

De partij ziet een aantal goede bouwstenen in het advies van de commissie-Remkes over de stikstofdiscussie. Om de problemen aan te pakken, pleit het CDA Overijssel net als de commissie Remkes voor regionaal maatwerk en samenwerking tussen alle economische sectoren. Het CDA ziet de oplossing in een balans tussen robuuste natuur en minder regelgeving voor ondernemers.

“We moeten ervoor zorgen dat de natuur herstelt, Overijssel niet op slot gaat en er nieuwe woningen gebouwd kunnen worden”, stelt Jeroen Piksen namens het CDA Overijssel. “Er wordt nu gewezen naar de boeren. Zij zouden het grote probleem zijn. Dat is niet eerlijk én ook niet de oplossing. Bij heel veel beschermde natuurgebieden, Natura2000, liggen agrarische bedrijven. De sector heeft al te maken met een enorme regeldruk. Met name voor onze boeren is duidelijkheid over en perspectief voor de toekomst nu van groot belang. Zij zijn de producenten van ons voedsel en zij zorgen voor onze prachtige buitengebieden. Nederland kan niet zonder haar boeren.”

Het rapport van de commissie Remkes zegt dat de provincies verantwoordelijk zijn voor het afgeven van vergunningen voor activiteiten waarbij stikstof vrijkomt. Zij moeten de gebiedsregisseurs worden en zorgen voor een gebiedsgerichte aanpak. Het CDA wil nu zo spoedig mogelijk een startnotitie en plan van aanpak van Gedeputeerde Staten ontvangen over de implicaties van het rapport voor Overijssel.

De partij wil weten hoe het bestaande natuur- en milieubeleid gekoppeld kan worden aan de adviezen in het rapport en ziet daarbij ook graag een berekening van kosten en effectiviteit. Verder vraagt het CDA duidelijkheid over de bevoegdheden van de provincie, het aantal vergunningsaanvragen dat is stil komen te liggen en financiële compensaties als bestaande vergunningen worden gewijzigd of ingetrokken.

De partij pleit bij Gedeputeerde Staten bovendien voor een brede maatschappelijke samenwerking.

3 REACTIES

  1. We kunnen niet zonder boeren, natuurlijk niet want zij produceren voedsel. Echter 75% van het geproduceerde voedsel wordt geëxporteerd. Noodgedwongen(?) schaalvergroting -ook industriële hoor niet enkel de boeren- omdat je maar een paar cent per kilo verdient heeft ons de ellende gebracht waar we nu mee te maken hebben. Dat er wat radicaal wat moet gebeuren snappen we allemaal. Het kan ook best een pak minder in onze consumptiemaatschappij. Duurzamer / meer kringloop om te beginnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.