Gewoon Carolien: Vrijgezellen in Salland – vrij gezellig?

Volgens het CBS zijn ongeveer 3 miljoen mensen in Nederland alleenstaand. Het CBS verwacht dat in 2050 meer dan de helft van Nederland single is.

Oorzaken zijn dat mensen door allerlei omstandigheden sneller switchen van partner of scheiden. Daarnaast worden mensen ouder en blijven ze zelfstandiger. De meeste mensen kunnen het dus gemakkelijker dan vroeger in hun eentje redden. Maar is dat wel gezellig?

Deze week had ik een gesprek met een man uit, ja ja, Luttenberg over scheiden, vrijgezellen en spiritualiteit. Hij vertelde dat hij in zijn vriendengroep met veel (vrijgezelle) mannen vaak bespreekt wat ze gemist hebben in hun jeugd. Hij vertelde dat ze door hun Rooms Katholieke achtergrond veel zorg, bezorgdheid (vaak bemoeienis) van hun moeder kregen en minder de warmte van onvoorwaardelijke moederliefde hebben gevoeld. En daardoor zichzelf gevoelsmatig minder hebben kunnen ontwikkelen.

Zeker bij de (vrijgezelle) mannen gaf het veel onzekerheid, angsten om gekwetst te worden, ‘ik doe het wel alleen, ga geen hulp vragen’-gedachten, veel ‘dom’ doorwerken, stoer doen en soms veel praten/ ouwehoeren, veel drinken of juist zichzelf terugtrekken uit het gesprek om deze emoties maar niet te hoeven voelen. Dus spanning en andere overlevingsmechanismen als ze bij vrouwen zijn. Dit herken ik bij wel meer (vrijgezelle) mannen in Salland.

Spiritueel gezien vind ik het bijzonder dat juist deze Luttenbergse mannen de onvoorwaardelijke moederliefde en zachtheid gemist hebben. Wij noemen dit namelijk de energie van lichtmeesteres Maria. Ook in de Rooms Katholieke kerk weten we dat Maria naar de aarde is gekomen om het verstarde denken te doorbreken en het warme, zachte gevoel op de aarde te zetten. Zij heeft ook haar kind, meester Jezus mogen baren.

Luttenberg heeft de enige openbare Mariagrot in Salland, er werd tot 1962 jaarlijks een processie gehouden ter ere van haar en deze energie/ kracht in ons. Ook zijn er vele krachtplekken in en rondom Luttenberg. En hoewel de Luttenbergse man na ons samenzijn de neiging had de uitleg van mij te willen begrijpen (het denken weer), besefte hij dat het met voelen en weten te maken heeft. Via voelen en weten leer je de oude kindpijnen kennen en hoef je niet te lijden, zoals Jezus deed. Deze man voelde zich toen hij wegging, zoals Maria is, licht.

Dus (vrijgezelle) mannen in Salland: Zet gerust een kaarsje neer voor Maria of vraag hulp bij iemand die deze energie in zich heeft. Maak je denken vrij, je zachte gevoelsenergie, dan maak je het vrij in gezel -schap, dan maak je het vrij gezel-lig.

Reageer gerust: staging2.carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.