152.000 euro voor op te richten duurzaamheidsfonds Raalte

RAALTE – De gemeente Raalte wil volgend jaar een duurzaamheidsfonds oprichten. Daarvoor is het college bereid om 152.000 euro beschikbaar te stellen. Raalte is van plan zich daartoe aan te sluiten bij het Energiefonds Twente om zo tot een Energiefonds Raalte te komen. Daarnaast wil het college in 2020 eenmalig 7.000 euro beschikbaar stellen voor de oprichtingskosten en gedurende twee jaar elk jaar 17.000 euro voor het beheer van het fonds.

In de gemeenteraad van 11 april werd een motie ingediend voor de oprichting van het fonds. Het geld daarin is bestemd voor bedrijven en maatschappelijke organisaties die (kleinschalige) duurzaamheidsmaatregelen willen nemen. De gemeente opteert voor aansluiting bij het Energiefonds Twente. Dit fonds versterkt leningen tussen 5.000 en 50.000 euro. De pot wordt gevuld met geld uit het SVNduurzaamheidsfonds. Dat beschikte over een budget van 166.666 euro voor besparende maatregelen in de bestaande bouw. Daarvan is inmiddels 152.000 euro afgelost. Dat bedrag wordt nu in het nieuwe fonds gestopt.
De reden om het fonds niet via SVN te laten lopen is dat de gemeente de in rekening gebrachte afsluitprovisie van minimaal 1.500 euro per initiatief te hoog vindt.

Evalueren

Na twee jaar gaat de gemeente evalueren of het fonds voldoet aan de verwachtingen en of er extra financiële middelen beschikbaar moeten komen. Als de pot eerder leeg is, wil Raalte met een voorstel komen om er extra geld in te storten. “Het is niet geheel duidelijk wat de behoeftevraag vanuit bedrijven en maatschappelijk organisaties is”, zo stelt het college. “Wanneer er te veel aanvragen binnen komen, kan het budget te weinig zijn om alle aanvragen te honoreren.”

Tijdens de begrotingsbehandeling van 2020 worden de bedragen aan de gemeenteraad voorgelegd. Als die het groene licht geeft, wordt het duurzaamheidsfonds verder uitgewerkt. Daarbij is er aandacht voor doelen en randvoorwaarden, de technische kant van een aanvraag, een website en de verdere uitvoering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.