‘Ze moeten nu echt naar ons gaan luisteren’

Farmers Defence Force zet in op 10.000 deelnemers aan boerendemonstratie in Den Haag

REGIO – “Het is vijf voor twaalf”, zegt Daniëlle Hekman. Deze in Ommen opgegroeide boerin, thans woonachtig en werkzaam in Friesland, is als lid van de Farmers Defence Force één van de initiatiefnemers van de boerendemonstratie die op 1 oktober plaats zal vinden in Den Haag. Want de boeren zijn het zat. Ze voelen zich de kop van jut en zijn de kritiek vanuit de politiek en de actiegroepen beu. Aanleiding voor de demonstratie waren de recentelijke uitspraken van Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid namens D66, die een proefballonnetje opliet om de veestapel in Nederland te halveren. “Wij hebben altijd aan alle voorwaarden voldaan, hebben offers gebracht en nu is het klaar!”

De Farmers Defence Force werd opgericht na de stalbezetting in Boxtel. “Dat mag nooit meer gebeuren”, stelt Daniëlle. “Tien uur lang is dat bedrijf gegijzeld. De overheid deed niks. Grapperhaus greep niet in. Daarom ontstond het idee om een burgerwacht van boeren op te richten. Dat is de Farmers Defence Force geworden. Het bestuur bestaat met mij uit zes personen; agrariërs uit héél Nederland. We hebben afspraken gemaakt met de politie. Stel je voor dat er weer zo’n stalbezetting plaatsvindt, dan trommelen we via de app boeren op en gaan we ernaartoe. Daarbij beroepen we ons op ons burgerrecht. Desnoods verwijderen we activisten zelf. Zonder geweld, gewoon binnen de mogelijkheden van de wet. Het enthousiasme is overweldigend. Inmiddels hebben we al zo’n elfduizend aanmeldingen. Niet alleen boeren, maar ook burgers.”
Het is de bedoeling om op 1 oktober met zoveel mogelijk boeren en andere mensen die werkzaam zijn in de agrarische en vissector naar Den Haag te gaan. Met de trekker, met de vrachtwagen. “Het wordt een publieksvriendelijke actie”, benadrukt Daniëlle. “We zetten een aantal trekkers neer bij het Binnenhof, maar er komen geen blokkades. We overleggen alles keurig met de politie. Op het Malieveld bieden we een programma vol speeches, filmpjes en interviews over de sector. Daar zullen ook enkele iconen uit de agrarische sector aan mee werken.”

Linkse kliek

Nogmaals, ze is het spuugzat. “De veestapel is al gekrompen, maar opnieuw moet de hele sector bloeden voor het klimaat. Alles wordt op ons afgeschoven. Door de overheid, door de linkse activistische kliek. Die uitspraken van Tjeerd de Groot zijn zoveel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. De hele sector nog een keer halveren… Maar ook alle leugens van politici en activisten. De Partij voor de Dieren brengt maar van alles naar buiten. Het kan zo slecht niet zijn of het ligt aan ons. En madam Thieme springt zelf voor elk wissewasje in het vliegtuig. En neem het gedoe over de stikstof. Dat is eigenlijk niet eens ons probleem, maar het komt wel weer op ons bordje. Terwijl de winst niet bij ons valt te halen.”

Somber

Daniëlle is er eerlijk over, ze ziet het voor de sector héél somber in. “Niemand komt voor ons op. Het kabinet niet. Timmermans mag in Brussel aan de slag met het klimaat. Hij heeft geen benul van waar hij het over heeft. En wie wordt zijn sidekick? Diederik Samson, een ex-lid van Greenpeace. Kan het slechter? Ik heb laatst kort mogen praten met Phil Hogan, de Europees verantwoordelijke voor de landbouw en plattelandsontwikkeling. Hij benadrukte nog eens dat de lat voor boeren in Nederland veel hoger ligt dan elders in Europa. Maar hier in Nederland hebben we te maken met een enorm sanerend en demotiverend beleid. Dat komt dus niet uit Brussel. De agrarische sector is wisselgeld in een politiek spel. Neem de fosfaatnormen. Die zijn hier veel strenger dan elders. Een land als België mag daardoor meer koeien. En dan moet het één EU worden. En dan de pluimveesector. Nu krijgen we kippenvlees uit de Oekraïne. En hoe wordt daar met de kippen omgegaan? We worden ook slecht gehoord. Mijn indruk is dat de LTO vaak op hand is van de overheid. Die krijgen soms ook betaald voor advies. De hand die je voedt, bijt je niet. Er zijn echt wel goede LTO’ers, daar niet van, maar zo gauw ze écht voor de sector opkomen, worden ze teruggefloten.”

Ongelijke strijd

Daniëlle denkt op 1 oktober zeker 10.000 man op de been te krijgen. “En dan ben ik héél voorzichtig. Vergis je niet, het is vijf voor twaalf. Er zijn burgers die trekkers lenen om mee te kunnen doen. Slachthuizen die die dag dicht gaan. Veeartsen die aanhaken. We zijn echt boos. We voeren zo’n ongelijke strijd. De linkse kliek heeft zo’n ontzettend grote vinger in de pap. We leveren heel veel info aan naar STAF (Stichting AgriFacts, die onjuiste informatie over de agrarische sector tegengaat, red.). Maar er bestaan nog zoveel misvattingen over de sector. Mijn dochter komt soms ook thuis van school. ‘Mam, dat klopt toch niet?’ Dan hebben ze weer raar lesmateriaal gehad. En kijk naar de NOS. Nooit is die positief over de sector. Ik heb meegedaan aan de actie Kalverliefde. De NOS was de hele dag mee. We hebben ze van alles verteld. En wat zagen we terug in het item? Marianne Thieme en een door een actiegroep aangeleverd filmpje. In Den Haag moeten ze nu echt serieus naar ons gaan luisteren. Ik denk dat er anders ook hardere acties volgen. We hebben weinig meer te verliezen.”

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.