‘Westdorp nog lang niet van het gas af’

Wijkbewoners in klankbordgroep verwachten dat het allemaal niet zo’n vaart gaat lopen

RAALTE – De gemeente Raalte is in de wijk Westdorp een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van aardgasvrij wonen. Betekent dit dat de bewoners nu direct hun kookplaat moeten vervangen door inductie? “Nee, zover is het zeker nog niet”, is het resolute antwoord van Marcel Ruiter en Martijn Kleverkamp. Zij zijn bewoners van de wijk en zitten in de klankbordgroep, waarvan ook SallandWonen deel uitmaakt.

“Dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden van aardgasvrij wonen, vind ik positief”, geeft Marcel aan. “We moeten er toch een keer aan geloven. Maar of er nu al een betaalbaar alternatief is; dat vraag ik me af. Ik verwacht dan ook niet dat het in zo’n vaart gaat lopen en dat het nog wel even gaat duren voordat er maatregelen worden genomen.” Martijn sluit zich daarbij aan: “Gas is volgens mij nu nog de goedkoopste manier van verwarmen. Ik denk dan ook dat je dat niet nu al moet veranderen. Wel kan energie worden bespaard door de woningen te isoleren en dat is ook wat er nu gebeurt. Ik verwacht dat daarmee heel veel winst wordt behaald.”

De klankbordgroep is begin dit jaar in het leven geroepen en komt eens per kwartaal bij elkaar. Beide heren zijn lid geworden vanuit hun betrokkenheid bij de wijk en vanwege hun interesse in het onderwerp. “De lijntjes met de gemeente en SallandWonen zijn kort. We zitten dus dicht bij het vuur en dat is zeker prettig. Ook als er andere zaken spelen in de wijk”, geeft Martijn aan. Of de mannen ook tips hebben voor hun buurtgenoten? “Rustig het onderzoek afwachten”, stelt Marcel. “Het kan namelijk nog wel jaren duren voordat er echt iets gaat gebeuren. En niet alleen Westdorp, maar heel Nederland komt een keer aan bod. In feite zitten we dus allemaal in hetzelfde schuitje.”

Ambitie

In Nederland mag vanaf 2050 geen gebruik meer worden gemaakt van aardgas. Dat is opgenomen in het Klimaatakkoord. Al in 2021 moet iedere Nederlandse gemeente een plan klaar hebben liggen waarin staat beschreven hoe en wanneer alle wijken worden verduurzaamd. Er is gekozen voor een onderzoek in Westdorp, omdat de wijk aan onderhoud toe is. SallandWonen is al gestart met groot onderhoud aan ongeveer tweehonderd woningen, maar ook de openbare ruimte is verouderd. Zowel boven als onder de grond. Tijd dus dat daar wat aan gebeurt. Bovendien heeft SV Raalte de ambitie om de meest duurzame sportvereniging van Salland te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.