TIP Salland over PAS, zonneparken en drankmuntprijzen

REGIO – De nieuwe vragenronde van TIP Salland komt donderdag online. De deelnemers kunnen zich uitspreken over drie onderwerpen (waarover ze verschillende vragen krijgen). Ditmaal gaan de vragen over de aanleg van zonneparken, de PAS en de consumptiemuntprijzen op evenementen.

Het CDA, de ChristenUnie en Forum voor Democratie zijn van mening dat de provincie zo spoedig mogelijk de regie moet pakken bij het plaatsen van zonneparken. Vooral omdat veel daken van grote bedrijven, overheidsgebouwen en agrarische bedrijven nog onbenut zijn. Daarnaast willen de partijen wildgroei voorkomen. Ook in Salland liggen er diverse plannen voor zonneparken. Hoe denkt de deelnemer aan TIP Salland over het beleid?

De tweede vragenronde handelt over de gevolgen van het besluit van de Raad van State om een streep te trekken door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Die zijn nog lang niet helemaal in beeld. Dat geldt zowel voor de gemeente Raalte als de provincie. Zolang landelijk geen helderheid over de PAS bestaat, voorziet de gemeente Raalte dat de plannen voor de N35 in de wacht worden gezet. Voor De Zegge VII geldt een onherroepelijk bestemmingsplan. Voor alle bouwprojecten die stikstof uitstoten, moet sinds de uitspraak aangetoond worden dat die geen effect hebben op de ruim 118 natuurgebieden die last hebben van te veel stikstof. Dat geldt voor weg- en woningbouw, (uitbreiding van) bedrijventerreinen en agrarische projecten. Als dat effect er wel is, moeten die projecten een toets doorlopen. Bovendien moet er gezocht worden naar een alternatief. Dat de gevolgen op landelijk niveau groot zullen zijn, is duidelijk. Op dit moment staan meerdere bouwprojecten met een totale waarde van 14 miljard euro op losse schroeven. Dat meldde de NOS eerder op basis van berekeningen van ABN Amro.

De derde vragenronde handelt over de muntenprijzen van evenementen. Op Stöppelhaene betaalde je dit jaar 2,75 euro voor een consumptiemunt. Groot gemor hebben we niet gehoord. Natuurlijk bestaat er begrip voor de organisatie. Drie van de vier dagen is het Stöppelveld gratis toegankelijk en het (muzikale) programma moet wel betaald worden. Het is bovendien gemakkelijk commentaar leveren vanaf de zijlijn. Maar toch zijn we nieuwsgierig naar uw mening.

Toponderzoek
TIP Salland is een onafhankelijk burgerpanel dat de meningen van inwoners uit Raalte en Olst-Wijhe raadpleegt over lokale onderwerpen. Op dit moment zijn 215 inwoners van Salland aangehaakt. TIP Salland is een initiatief van Salland Centraal en onderzoeksbureau Toponderzoek. Iedereen die in de gemeente Raalte of de gemeente Olst-Wijhe woont, kan meedenken over onderwerpen die leven in de lokale samenleving. Deelname is gratis, kost weinig tijdig tijd en is volledig anoniem. Het invullen van een enquête duurt slechts enkele minuten.

Wil jij ook meepraten en meedenken over lokale onderwerpen? Meld je dan hier aan. Toponderzoek hanteert bij al haar onderzoeken de gedragscode van Onderzoek en Statistiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.