Raalte wil meewerken aan zonneweide Wijheseweg

Aantal omwonenden en provincie nog niet helemaal overstag voor plannen van Endona

RAALTE – Het Raalter college van B&W wil meewerken aan de realisatie van een kleinschalige zonneweide aan de Wijheseweg. Het zonneveld, een initiatief van de Heetense Energie Coöperatie Endona, moet een oppervlakte krijgen van circa 1,8 hectare en komt vlakbij Raalte-dorp (vanuit de BK-straat gezien de Wijheseweg op en daarna ter hoogte van de afslag naar de Hogeweg links). Endona krijgt van de gemeente toestemming om voor een periode van maximaal 25 jaar af te wijken van de agrarische bestemming van het perceel.

Foto: Het zonnepark van Endona in Heeten

Met de zonneweide moet zo’n 2,1 MW duurzame energie worden opgewekt; dit is vergelijkbaar met het stroomverbruik van ongeveer zevenhonderd huishoudens. Omdat de zonneweide kleiner is dan 2 hectare is het college bevoegd om over de vergunning te beslissen. Met dit besluit kan de formele procedure voor de verlening van de omgevingsvergunning gestart worden. De vergunning voor de zonneweide zal maximaal 25 jaar geldig zijn. Het is de bedoeling om de zonneweide met singels in te kapselen in de omgeving. Er moet nog wel een historisch bodemonderzoek worden uitgevoerd.
Endona heeft de plannen samen met de perceeleigenaar voorgelegd aan de direct-omwonenden. Daarnaast is een bredere kring van omwonenden met een brief geïnformeerd. Een aantal omwonenden heeft echter aangegeven bezwaren te hebben tegen de zonneweide. Het zou daarbij vooral gaan om het aanzicht van de zonneweide en het wooncomfort van de betrokkenen. Endona is met hen in gesprek, maar verwacht wel dat er zienswijzen gaan komen.

Kanttekeningen

De provincie Overijssel is ook nog niet overstag. De eerste schets mocht op weinig instemming rekenen. De provincie was met name kritisch over de locatie en de inpassing van het plan. Dat werd daarna op basis van een schets vanuit de provincie aangepast. Toch zijn er enkele kanttekeningen overgebleven. Daarbij gaat het onder andere om het zo effectief mogelijk benutten van het land, de invulling van het op te richten buurtfonds (voor investeringen in de nabije omgeving) en de inpassing van de zonneweide in het landschap.

Als de provincie de nieuwe invulling van de plannen van Endona alsnog onvoldoende acht, kan zij een zienswijze tegen het plan indienen, en daarna eventueel beroep tegen de verlening van de vergunning aantekenen. Wethouder Frank Niens verdedigt het besluit van het college. Hij wijst op de grote energieopgave die er ligt voor Raalte. “De vraag is of je iedereen met de doelstellingen die er zijn voor 100 procent tevreden kunt houden.”

Duurzaamheidsfonds

Een aanzienlijk deel van de productie komt in eigendom van de lokale omgeving. Endona wordt 100 procent eigenaar van deze zonneweide. De financiering van het zonnepark wordt voor 90 procent uit het Energiefonds Overijssel gedekt. De 10 procent benodigd eigen vermogen moet na een overbruggingskrediet beschikbaar worden gesteld door participanten uit de omgeving Raalte. Zij beslissen ook over de besteding van het nog op te richten duurzaamheidsfonds, waarin de opbrengsten, na aftrek van vaste kosten, afschrijving en dergelijke, terecht komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.