Ponyweek met Pleinpop nieuwe stijl

HEETEN – Feestweek leunt op Ponymarkt, Vlooienmarkt en Pleinpop, maar bouwt ook aan nieuwe pijlers HEETEN – De grootste verandering binnen de Ponyweek? Paul Reimert, voorzitter van Stichting Helami, die het jaarlijkse feest in Heeten organiseert, is er duidelijk over: de invulling van Pleinpop, dit jaar op zaterdag 28 september. Niet langer wordt er een grote extra tent neergezet naast de centrale tent op het dorpsplein. In plaats daarvan een kleinere stretchtent waar The Given Horse akoestische luister- en meezingliedjes vertolkt. “Ook met het oog op het wat oudere publiek”, vertelt Paul. “De laatste jaren was de trend dat we dat steeds minder zagen.”

Met de stretchtent opteert Helami voor een wat meer festivalachtige setting. “Eerder bouwden we voor Pleinpop een tweede tent op. Gewoon voor die ene avond. Best veel werk, die tent moest dan ook nog helemaal worden aangekleed. De club vrijwilligers die dat deed, was ook nog eens uit elkaar gevallen. Daarnaast willen we het oudere publiek ook wat bieden. Die stretchtent, die we gaan inrichten met loungehoekjes, is daar natuurlijk heel geschikt voor. Maar ook voor het publiek dat even wil uitpuffen van het muzikale geweld in de Ponytent.” Daar is er overigens muziek van de Top 40-band Vangrail en diverse DJ’s, waaronder die van Q Music het Foute uur met een samensmelting van guilty pleasures, schlagers en happy hardcore. Het is en blijft een grote trekker, benadrukt Paul. “Pleinpop trekt meestal zo’n tweeduizend bezoekers. Het grootste deel daarvan komt uit Heeten en omgeving. We zouden echter wel graag nog meer bezoekers van buiten willen zien, maar ja, het is zoals het is. We hebben ook niet te klagen. Veel jeugd uit het dorp neemt vrienden en vriendinnen uit andere plaatsen mee.” Reünie

Het programma van de Ponyweek leunt al jaren op drie grote pijlers. De Ponymarkt op woensdag (dit jaar 25 september), de grote Vlooienmarkt op vrijdag (27 september; met muziek van onder andere Ronnie Ruysdael) en Pleinpop. Maar in de afgelopen jaren heeft ook de afsluitende zondagmiddag zich ontwikkeld tot een grote publiekstrekker. “Ik ben nu een jaar of vijf voorzitter van de Helami”, vertelt Paul, “en in totaal al zo’n veertien jaar vrijwilliger. Toen ik begon, hadden we op de laatste zondag nog de kalebassenmarkt en de kinderspelen. Daar stond iedereen met een wit-getrokken gezicht van de vorige avond te bedenken of het verstandig was om weer een biertje te nemen. Maar een jaar of tien geleden zijn we begonnen om die dag wat meer te bieden. En dat werkt. De tent staat nu bomvol. Iedereen wil erbij zijn. Dit jaar hebben we weer Heeten’s got Talent en optredens van onder andere Pascal Redeker en Jordy van Vilsteren. Een reünie? Nee, dat nou ook weer niet. Dat zie je meer op de vrijdag. Dan komen alle oud-Heetenaren terug voor de Vlooienmarkt.” Sportief

Maar er is nog meer. Het eerste weekend van het feest, dit jaar zaterdag 21 en zondag 22 september, heeft een erg sportieve invulling gekregen. Op het programma van zaterdag staan de menwedstrijden in de plaatselijke manege, de vierde editie van de Ekidenloop (een duurloop naar Japans model in estafettevorm) en een gezinsviering in de tent. Zondag zijn er vis- en menwedstrijden, de ATB- en wielrentoertochten, de Pony-Motortoertocht, de Pony-wandeltocht en de Germania-fietstocht en om 16.00 uur de Heetense Pubquiz. Hangende pootjes

Op maandag 23 en dinsdag 24 september volgen enkele activiteiten voor de plaatselijke bevolking. Op maandag gaat het om een rolstoelwandeltocht; op dinsdag om een cabaretmiddag van de KBO met een optreden van het duo Nul & Niks. Op woensdag barst het feest in alle vroegte pas echt goed los met de Ponymarkt, de landbouwmechanisatiebeurs en de warenmarkt. Hoewel het in de loop der jaren minder is geworden met de aanvoer van pony’s, is en blijft de markt een grote trekker. “We voldoen aan alle regels. Ik durf wel te zeggen dat we qua dierenwelzijn één van de betere markten van Nederland bieden. Van de NVWA krijgen we altijd complimenten. Soms komen er dierenbeschermers langs, maar die gaan vaak met hangende pootjes weg omdat ze niks hebben kunnen vinden. Ik hoop dat er dit jaar weer rond de vierhonderd pony’s staan. En dat trekt een bijzonder publiek! Maar de toekomst van de markt is onzeker. Met name door de strenge regels. Daarom zijn we drie jaar geleden ook begonnen met de landbouw relatie- en innovatiedag.” Kim Jong-un Paul

En dan staat woensdagavond ook nog de jaarlijkse cabaretavond door en voor Heetenaren op het programma. “Dat heeft al heel veel talent opgeleverd”, vertelt Paul. “De spelers nemen alles en iedereen op de hak. Vorig jaar was ikzelf de sjaak. Toen was ik ineens Kim Jong-un Paul, de grote leider van het feest.” Hij begint te lachen. “Dat hadden ze heel mooi gephotoshopt. Het blijft een grote publiektrekker. De tent is nu ook alweer bijna uitverkocht!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.