Die Tolle Leute stopt er na elf jaar mee

‘Ons best doen voor een zo fout mogelijke act’

RAALTE – Nog één keer zijn alle bekende ‘power-schlagers’ van Die Tolle Leute op zondagmiddag 13 oktober te horen tijdens het Oktoberfest in de Leeren Lampe; daarna is het wat Raalte betreft afgelopen. En spoedig daarna, na de laatste verplichtingen, ook voorgoed. De ‘onbekendste bekende band’ van Raalte stopt ermee.

Het is mooi geweest, zo zeggen Erik Langenbach (gitaar), Sander Booijink (bas) en Eelco Koenjer (zang) na honderden optredens in Nederland, maar ook in Oostenrijk en Frankrijk. Niemand weet het juiste aantal meer precies.

Drie singles en een bijzondere videoclip werden uitgebracht. Uitbreidingen waren er met de CO2-Eisbär Knut (met Hans Kodden in het pak) en met zangeressen en danseressen. Optredens in volle feesttenten en zalen maar ook op Dutch Valley Festival voor 20.000 mensen, meerdere keren bij het Coen en Sander Fest en zelfs per vliegtuig opgehaald worden voor een optreden in Frankrijk, het drietal heeft het allemaal meegemaakt.
Niet verkeerd voor iets wat elf jaar geleden begon met een optreden op een feestje in de schuur van een toenmalige radiopiraat. Die piraat, Gijs, is inmiddels al vele jaren de vaste geluidsman van Die Tolle Leute. Eelco, hij werkt onder meer als manager voor bands en dj’s, wist destijds dat er bij de snel populair wordende oktoberfeesten veel behoefte was aan een goede Duitstalige act. Die Tolle Leute waren geboren.

Alles werd consequent in het Duits gedaan, namen, teksten en informatie over de opeens in Duitsland geboren en getogen Raaltenaren. Die trouwens die taal zelf maar matig beheersen. “Maar bij party-Deutsch zoals wij dat noemen maakt dat niks uit. Soms als Eelco tijdens een optreden met een lange aankondiging begon, dan keken Sander en ik elkaar halverwege aan; daar komt hij niet uit. En zelfs dan merkte het publiek in zo’n feesttent het nooit”, geeft Erik aan. “En gewoon heel veel het woordje ‘entschuldigung’ gebruiken.”

Lederhosen
Op het repertoire kwam het stevige Duitse schlagerwerk. “Grote voordeel is dat veel bekende Nederlandse nummers vertalingen zijn van Duitse nummers. ‘Viva Hollandia’ is oorspronkelijk ‘Viva Colonia’ en zo zijn er meer. Vanaf het begin is de act van Die Tolle Leute heel snel gegroeid naar professioneel niveau. Dat was ons streven”, herinnert Eelco zich. “Eigenlijk deden we altijd zo goed mogelijk ons best om een zo fout mogelijke act neer te zetten”, zo noemt Sander dat.

Vanaf het begin was de outfit belangrijk; natuurlijk de lederhosen maar ook de prachtige pruiken. “Voor die pruiken gingen we naar een winkel in Zwolle. Daar komen veel mensen die met chemotherapie te maken hebben. In welk stadium van de ziekte waren wij, zo werd gevraagd. Dat was even heftig”, herinnert Erik zich.

Bruiloft
Maar die pruiken maakten het drietal ook onherkenbaar als ze na een optreden weer als zichzelf de zaal in kwamen. Tientallen voorbeelden halen ze moeiteloos aan. “Die meisjes in Oostenrijk die klanten moesten werven voor een optreden van ons. Wij zaten ergens te eten en kregen folders in de hand gedrukt. We moesten vooral naar Die Tolle Leute komen, die waren de avond ervoor zo enorm leuk geweest. ‘We komen wel eventjes kijken’, zeiden we.”

Alleen in Raalte en omgeving zijn er heel wat mensen die weten wie er onder die pruiken en in die lederhosen verscholen zitten. “Maar ook niet iedereen. Bij een bruiloft in de Bagatelle van vrienden, Erik en Josefien van Assen, traden we deze zomer op. Later kwam iemand tegen Erik vertellen dat hij zo genoten had. En dat het zo bijzonder was. Ik stond er gewoon naast maar die man had helemaal niks door”, grinnikt Sander.

Anne Frank
De anekdotes komen daarna steeds sneller. Bijvoorbeeld over het maken van een videoclip voor de single ‘Brent dein Hut’. “We huurden in Amsterdam twee boten. Wij als band met zangeressen en danseressen in de ene, Hans Kodden die zou regisseren en een cameraman in de ander. In onze boot de muziek en wij gingen er tegen aan; lekker zwaaien met de gitaren, met Duitse vlaggen, hard zingen, dansen, noem maar op. Tot we opeens Hans en de cameraman weg zagen duiken in hun boot. Bleken we net voorbij het Anne Frank Huis te varen waar een heleboel mensen buiten stonden te wachten. En kwamen wij ‘Brent dein Hut’ zingend voorbij varen…”

Een andere keer moest er op Rosenmontag, carnavalsmaandag, in Doetinchem opgetreden worden. Helaas bleek Erik het dweilen langs de Raalter cafés ook (te) leuk te vinden. “Om half acht bij het vertrek ‘s avonds kwam hij aan zwalken. Sander en ik dachten de hele weg naar Doetinchem; dat wordt helemaal niks. En dat werd ook niks. De geluidmans heeft snel zijn gitaar afgesloten. Het carnavalspubliek heeft er helemaal niets van gemerkt”, grinnikt Eelco. “Ik heb die avond drie akkoorden aangeslagen. En alle drie fout”, lacht Erik mee.

Kritiek
Ook bijzonder was dat kinderen van basisschool Oostenwind in Raalte als koortje meededen bij een nieuw nummer. “Daar hadden ze lang voor geoefend en het kwam goed op de single. Nu twee jaar later, na de eerste lessen Duits op de middelbare school, zullen ze zich opeens realiseren wat de titel was… Lass uns schmutzig Liebe machen… En dan te bedenken dat onze kinderen nu zelf op die school zitten.”

Waarna het drietal zich opeens realiseert dat ze bij het begin van de Tolle Leute geen kinderen hebben en nu wel; twee stuks per bandlid zelfs. Maar dat stoppen heeft niets te maken met bezadigde vaders of ongeruste moeders, zo klinkt het in koor. “Onze vrouwen vinden het wel prettig als wij ergens moeten optreden. Nee, een rol bij Die Tolle Leute hebben ze niet, alleen die van oppas voor onze kinderen. En ze geven wel eens kritiek als ze een optreden hebben gezien, maar dat kan nuttig zijn. Zet er maar niet bij wie dat gezegd heeft.”

Boerenrock
Het optreden 13 oktober in De Leeren Lampe, heel vertrouwd terrein voor de bandleden, is dus het laatste in Salland. Daarna worden nog elders wat verplichtingen afgewerkt waarna begin november de stekker er definitief uit gaat. En dan? Erik en Sander gaan verder met een nieuwe band; DeesieDjoeks. ‘Boerenrock met zangeres’ zo omschrijven ze die nieuwe band waarvan de eerste optredens begin volgend jaar gepland zijn. Eelco gaat solo verder als ‘Wolfgang!’ “Dat blijft Duits dus. Ik borduur voort op mijn huidige personage maar de sound wordt wat anders, moderner. Het zal alleen wennen worden om zonder die twee op het podium te staan. De eerste keer is in principe in december.”

‘Eigenlijk spelen we al langer met elkaar dan zonder elkaar. Voor die elf jaar met Die Tolle Leute speelden we elf jaar in de band DeLuxe. In december zitten we gelukkig weer samen in de Pietenband bij het Sint Show Paleis in het HOFtheater. Voor ons laatste optreden 13 oktober in de Leeren Lampe gaan we in ieder geval alles uit de kast halen. Knut zal er zeker bij zijn, net als onze zangeressen en danseressen. En na afloop natuurlijk een biertje. Zoals altijd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.