Natuurbericht: Lekker in de zon

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. De zomer is op zijn retour. Voor de beesten in het bos is elk zonnestraaltje nog mooi meegenomen. Een zitplaats er bij en ook Sjaak is verkocht…

Grote spinnen of hooiwagens dansen door het gras en over het pad glanzen de strak gespannen spinnendraden in de zon. Libellen en juffers vliegen over de heide. Ik mis nog de boomvalkjes bij wie deze twee soorten libellen op het menu staan.
Kijk daar boven het eikenbosje. Daar vliegen twee buizerds en een jagende havik. Verder krioelt het, tegen de mooie wolkenluchten, van de foeragerende zwaluwen. De meesten zijn al naar het zuiden. De jongen uit het tweede legsel moet nog even opvetten en dan maken ook zij de lange reis naar Afrika.

Kijk, ook de jonge dopheide is op z’n retour. Honingbijen hebben hier weinig meer te zoeken. Een groene specht met zijn houterige vlucht steekt dwars over het heideveld. Verschillende vlinders volgen de contouren in het veld en ook zij dwarrelen naar het zuiden. De najaarstrek is in volle gang.

En daar, bij die grove dennetjes, zit de familie roodborsttapuit nog steeds druk te foerageren. Ik ga er maar eens lekker bij zitten. Ze vliegen af en aan om insecten op de grond maar ook in de lucht te vangen. De jongen redden zich al prima. Nog even en ook zij gaan met z’n allen op reis om te overwinteren.

En, wat is dat dan? Daar op het eiken hekwerk is van alles te zien. Levendbarende hagedisjes warmen zich op in het najaarszonnetje. Ze vertrekken geen spier, maar houden me met die draaiende oogjes wel in de gaten. Hagedissen houden van zon, omdat zij koudbloedig zijn en zich door de zon moeten laten opwarmen om kracht op te doen. En ook her en der landen de juffers en libellen op de stammetjes om even later weer op te stijgen. Ik zit hier op een eersterangs plaats. Wat een geweldige waarnemingen, zo vlak voor m’n neus. En wat denk je wat het is? Geen wandeling vandaag, ik blijf lekker zitten waar ik zit. Lekker in het zonnetje…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.