Natuurbericht: Hier begint het

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. De zomer is op zijn retour, de vogels zijn weg, planten sterven af. Toch blijft het genieten voor Sjaak, elke dag weer..

Onderweg naar de Olde Maten zie je duidelijk de overgang in de seizoenen. Het laatste gras word binnengehaald. De eerste mais word gehakseld. Zonnebloemen laten de kop hangen en ook het gevogelte wisselt van plaats.

Das alweer een tijdje geleden dat ik hier was, maar het is altijd een hele belevenis om hier rond te struinen. Maar o wee, als het straks herfst word en de oostenwind trekt aan hier op de vlakte, dan waart oe maar, dan is het een heel ander verhaal.

Daar heb je het bord ‘Einde verharding na 200 M’. Maar wat er niet bij staat is ‘Hier begint het genieten’. Behalve wat lokale boerenactiviteiten is het een oase van rust. Het veenweidegebied is rijk flora en fauna. Hatsekidee, daar begint het feest al. Hier is altijd leven in de brouwerij! Zwaluwen vliegen gevaarlijk laag over me heen. Kieviten, zo tachtig stuks zoeken een ander perceel. Een smelleken komt over en daar jaagt een rode wouw en tis niet te geloven, daar nog eentje. Wouw zeg!

Een lichte buizerd verlaat de solitaire eik en zoekt het verderop. Twee torenvalkjes zijn aan het bidden voor het eten. Zes distelvinken (putters) gaan van distel naar distel. Er is zoveel te eten dat ze hier wel kunnen overwinteren. Op een paar koeien na, hebben ze het hele perceel vol met zaden van deze stekelige planten voor zich. Wat is het hier altijd fantastisch mooi.

In tegenstelling tot het voorjaar is het nu wel rustig in het veld. Geen zingende weidevogels, wel mooie Hollandse luchten. In de verte zijn Hasselt en daarginder Staphorst te zien. Kijk, een schapenboer laadt wat schapen in zijn aanhanger en een natuurfotograaf met een kanon van een lens jaagt in zijn kleine autootje achter beide rode wouwen aan voor een foto. Poeh, dat word moeilijk. Een koe is toch wat makkelijker…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.