Natuurbericht: Gaffeltang in het gevang

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vanmorgen had Sjaak een wel heel bijzondere waarneming.

Kijk daar op het landgoed is de biologische boer al gestart met de pompoenoogst. Het is een handmatige bezigheid en een hele ploeg plukkers is hier nog wel even bezig. Het transport van deze oranje vruchten maakt het fietsen er hier niet makkelijker op. Ach, wat geeft het. Lopend zie je nog meer.

Daarginder zijn jagers het wild aan het bijvoeren. Uit een jute zak worden haver en maiskorrels gestrooid. Het zal aan mij liggen, maar ik zie het nut hier totaal niet van in. Iets verderop word de schade van het onweer opgeruimd. Landgoedmedewerkers maken de wandelpaden weer vrij van takken en bomen. Hier laat ik de fiets staan en loop nog een extra rondje over het mooie landgoed.

Kijk, dat is mooi. Aan de beschermkoker van een grondwaterpeilbuis hangt de cocon van een tijgerspin. Dit omhulsel van spinseldraden is bijna zo groot als een golfbal en bevat honderden eitjes. Stevig verankerd aan de kokerwand en enkele grassprieten word ie bewaakt door deze mooie geelzwart gekleurde spin. En warempel, dat is apart, daar heeft de spin ook nog een gaffeltang gevangen gezet. Wat zou daar nou de bedoeling van kunnen zijn? Das interessant.

De grondwaterstand in deze peilbuis is laag en ook de mooie grote poel in het park staat zo goed als droog. Al in het voorjaar was er een te lage (grond-) waterstand en dat is er met deze warme zomer niet beter op geworden. Je zou het historisch laag kunnen noemen.

Kom, het is tijd om naar huis te gaan. Hier spring ik het slootje over en pak dan de kortste weg naar mijn fiets. En dan is het nog een heel end lopen naar de verharde weg. Pff, maar wel goed voor de conditie…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.