Natuurbericht: Altijd wat te doen

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vandaag heeft Sjaak een rondje gewandeld over het Staphorsterveld.

Hier bij de Koperen Hoogte, bij afslag 22, daar ga ik linksaf langs de Dedemsvaart. Na de scherpe bocht weer rechtsaf. Hier langs het bochtige weggetje staan de paardenstallen van onze nationale topspringruiter Marc Houtzager en iets verderop woont ook zijn buurman, boer Wim, ook wel bekend van Boer zoekt Vrouw. Zij wonen in het veenweidegebied waarvan men zegt dat het maaiveld door inklinking gemiddeld met 8 millimeter per jaar zakt. De op vaste grond staande oude stalen bruggetjes hebben daar geen last van en zakken niet mee.

Door het gebied waar altijd wat te doen is, juist omdat er niets te doen is, lopen van begin tot eind twee zandwegen parallel aan elkaar. Mooi wandelrondje om te doen vandaag. Boeren spelen op deze pachtgronden van Staatsbosbeheer een belangrijke rol waar naast de agrarische belangen juist de natuurwaarden centraal staan. Zij zetten zich in voor weidevogelbeheer, kruidenrijke graslanden, en aantrekkelijke sloten en bermen.

Kieviten, spreeuwen, reigers, blauwe en witte, en daar vier houtsnippen en een paar torenvalkjes. Het zit hier allemaal en zijn de sierraadjes in deze prachtige Staphorster velden. Kijk, daar alweer een groepje putters tussen de stekelige distels. Ik zei het toch, voer zat hier voor deze mooie vinkjes.

En daar boven het eiken bosje zweven buizerds. Ze hangen door de straffe wind bijna stil in de lucht. Ho, daar komen ook donkere wolken van die kant. Snel maar weer huiswaarts en hopelijk nog voor de avondspits…  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.