Lauk: Haarle kopen

Het was een gek idee van Trump die Groenland van Denemarken wilde kopen. Toen de Denen dat als onzin van de hand wezen, kwam de boze Amerikaanse president niet op staatsbezoek.

Ik keek er eerst ook van op, maar eigenlijk is het niet zo’n gek idee. Tenslotte hebben de VS ooit Louisiana van de Fransen, Florida van de Spanjaarden en Alaska van de Russen gekocht. Eigenlijk is de hele VS gekocht van de Indianen; met kralen, spiegeltjes en vooral veel kogels. Dat laatste is minder aardig dan kopen. Land kopen is zeker aardiger dan het stiekem bezetten van de Krim door Poetin. Of, iets langer geleden, het bezetten van heel Europa door Hitler.

In Nederland hebben we het veroveren van andere landen al een tijdje afgeschaft. In eigen land liggen Gelderse plundertochten in Overijssel al enkele eeuwen achter ons. Als nu de ene plaats de andere plaats wil overnemen, dan noemen we dat gemeentelijke herindeling. Kopen is dan toch een leuk alternatief. Stel je de onderhandelingen tussen Raalte en Heino begin deze eeuw eens voor. De Heinoërs vonden zichzelf ongetwijfeld vele miljoenen waard waar Raalte dacht aan geschenkbonnen en geld toe.

In deze tijd zijn er nieuwe kansen. Neem nu Haarle in de gemeente Hellendoorn. Een echt Sallands dorp, de boeren zijn lid van LTO-Salland, carnavalsvierders en de meeste kinderen komen naar het Carmel College Salland en Landstede in Raalte. De tijd is nu rijp voor de gemeente Raalte om het dorp te kopen. Raalte heeft net wat financiële meevallers gehad en Hellendoorn moet 8 miljoen euro bezuinigen. Je zou zeggen; appeltje, eitje. De Raalter wethouder Dennis Melenhorst liet op Facebook weten dat hij op de fiets in Haarle is wezen rondkijken. Dat is geen toeval. Ook D66-raadslid Bert Terlouw reageerde positief; ’Dan ligt de Sallandse Heuvelrug in Salland en niet in een Twentse gemeente’.

Na Haarle kan een balletje opgegooid worden bij Dalfsen over Lemelerveld en bij Rijssen-Holten over Holten. De carnavalsverenigingen de Sprokkelaars en de Fienpreuvers mogen dan naar de sleuteluitreiking in Raalte komen, het bord ‘Salland Natuurlijk Gastvrij’ kan aan de andere kant van het Sukerbietendorp en de Keunedarpers hoeven niet meer te strijden voor behoud van het Sallands.

Helaas zitten Dalfsen en Rijssen beter bij kas dan Hellendoorn, dus dat wordt duur. Maar ook daar is een oplossing voor. Behalve kopen kun je verkopen. Ik denk dat Zwolle interesse heeft in Laag Zuthem. Dat ligt letterlijk en figuurlijk onder hun rook en qua zondagsrust en carnaval is het toch een buitenbeentje in Raalte. En de twee Zuthemse gedeputeerden Eddy van Hijum en Tijs de Bree wonen dan meteen in hun werkplaats. Ik voorzie mooie onderhandelingen, Monopoly is er niks bij.

6 REACTIES

    • Geen slapende honden wakker maken… Gelukkig is Deventer geen rijke gemeente… In de toekomst zou 1 gemeente Salland (Raalte, Olst-Wijhe en wat omliggende dorpen) mss geen gek idee zijn als stevige plattelandsbuffer tussen Zwolle en Deventer. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik vaninwoners van bjv. Lettele en Bathmen weinig klachten of gemopper hoor over hun positie in een stadsgemeente…

    • Als Haarlenaar ben ik voor! Doen! We hebben geen zin meer om 8 miljoen wanbeleid op te hoesten in de gemeente Hellendoorn. Haarle ligt voor hun aan de andere kant van de berg en telt daar toch al niet meer mee. In de enquête over de bezuinigingsmaatregelen was het zelfs niet mogelijk om de postcode 7448(Haarle) te selecteren!!

  1. Kijk maar uit dat Dolle Donald Trump hier niets van hoort want anders he will make Haarle great again. And ik houd niet van muren in onze mooie Salland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.