Lauk: Feestje

Nu het tentfeestseizoen ten einde loopt, wordt het tijd om vooruit te kijken naar de Sallandse Wandelvierdaagse, zo schreef de organisatie vorige week.

Dat klinkt leuk en is welgemeend, maar het klopt niet (meer). In Salland vieren we vanouds graag een feestje. Soms is er een goede reden, de oogst is binnen, een nieuw jaar, en anders verzinnen we er eentje. Het lijkt er alleen op dat we dat inmiddels het hele jaar door doen.

Nog niet zo heel lang geleden was het begin september, na de Pompdagen, Stöppelhaene en de Diekdaegen, wel zo’n beetje gedaan, afgezien van de Heetense Ponymarkt en de Olster jaarmarkt in het tweede deel van de maand als echte herfstevenementen.

Iedereen was na de grote feesten in Heino, Wijhe en Raalte blut en/of duf, ging weer sparen en begon vrolijk aan de eerste voorbereidingen voor het volgende jaar. Bovendien beginnen de voetbal- en handbalcompetities en het theaterseizoen dan weer en openen de discotheken weer de deuren.

Anno 2019 is dat heel anders. Afgelopen weekeinde was er Koele Koele in Luttenberg, de kermis in Averlo en Raalte in de Smaak. Komend weekeinde is er het OlsterFeest en WAK Raalte, daarna Streetlive, Bierfestival en Cu en Cu in Raalte. En dan vergeet ik vast en zeker nog wat festiviteiten.

Via de Ponymarkt gaat het dan naadloos door naar de steeds populairder Oktoberfeesten (van horen zeggen, want ik weiger principieel om lederhosen aan te trekken), de Classic Races op de Luttenbergring 12 oktober en de Sallandse Wandelvierdaagse ruim een weekje later.

Daarna is het de start van het carnavalsseizoen op de elfde van de elfde, snel gevolgd door de eerste Sint-intochten, kerstmarkten en Raalte on Ice. De Kôle Kermse in Broekland is op 20 maart 2020, maar eerst is er nog carnaval. Want 2,5 maand geen feest, dat kan niet.

Waar komt die groeiende Sallandse feestdrift vandaan? Schijnbaar groeit de behoefte aan gezelligheid met eigen mensen in eigen dorp en streek. Bijna alle succesvolle feesten zijn gebaseerd op drie b’s; babbeltje, bandje en biertje, aangevuld met een eigen thema. Feesten waar die moderne drie-eenheid niet of minder aanwezig is, hebben het zwaar. Denk maar aan de verdwenen Salland Natuur Fair, het Folkloristisch en het Historisch Festival, al speelden daar andere zaken een rol zoals gebrek aan vrijwilligers en sponsors.

In een tijd waarin klimaatwaarschuwingen dagelijks de kranten vullen, de VS en het Verenigd Koninkrijk merkwaardige leiders hebben, de stikstof in Nederland alles plat legt en volgens de deskundigen elk biertje rechtstreeks naar het graf voert, gaan we hier gewoon extra veel feest vieren. Eigenlijk zijn de Sallandse feesten een met z’n allen opgestoken middelvinger naar de moderne tijd.

3 REACTIES

  1. Inderdaad, de Sallanders houden wel van een feestje maar daarbij wordt de medemens ook niet vergeten!
    Zoals bijvoorbeeld in Heino.Tijdens de Pompdagen (Strijd van Salland) werd daar maar liefst € 105.000 opgehaald voor onderzoek naar hersenkanker!
    Dat is toch geweldig! Sallanders hebben het hart duidelijk op de goede plek zitten!

    • Klopt helemaal! Wat ook mooi is, dat zijn die vrijwilligers die namens een club of vereniging bijv. de bars en kassa’s bezetten, helpen bij opbouw en afbraak en daarmee tienduizenden euro’s verdienen voor hun club of vereniging. Ik ken de getallen niet maar dat zijn bij elkaar enorme bedragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.