Karin de Graaff gaat met ‘Langs de lijn’ voor lekkere weglezer

‘Het belangrijkste is dat het gelezen wordt!’

LIERDERHOLTHUIS – Ze schreef al meerdere kinderboeken en met haar man Maarten Metz een novelle, maar Karin de Graaff uit Lierderholthuis heeft zich nu gewaagd aan haar eerste roman: ‘Langs de lijn’, een ‘feelgood’-verhaal over liefde en verlies langs het veld bij een jeugdteam. De setting is Salland.

“Maar ik heb bewust geen plaatsnaam genoemd”, zegt Karin. “Die houd ik in het midden. Ja, ik heb zelf als moeder langs de lijn gestaan bij VV Heino, maar ik wil niet dat de lezers die plaats in gedachten hebben. Wel noem ik heel veel clubs in het Vechtdal en Salland.”

In Langs de lijn worden diverse personen gedurende een voetbalseizoen gevolgd. En dat allemaal tegen het herkenbare decor van vers gemaaid gras en voetballertjes-op-een-kluitje. Een weduwe die nog kampt met het verlies van haar man en opnieuw verliefd wordt; een gescheiden vader die in de clinch ligt met zijn ex; een haaibaai die zich telkens onmogelijk maakt en een meisje dat zonder het te weten verliefd wordt op een (geblesseerde) profvoetballer. Die speelt overigens bij PEC Zwolle.

Vandaar dat Karin op woensdag 25 september het boek overhandigt aan Lotte van Polen, de vrouw van Zwolle-aanvoerder Bram van Polen. Dat Van Polen zelf momenteel ook geblesseerd is, is trouwens toeval. Want alles in het boek is fictie. “Ik snap dat mensen parallellen zullen trekken met VV Heino, maar ik heb echt alles verzonnen. Daar langs de lijn staan, heeft me wel inspiratie opgeleverd, maar zoals ze dat dan zeggen: elke overeenkomst met bestaande mensen of waargebeurde verhalen berust op louter toeval.”

Het idee voor het boek ontstond een jaar of zeven, acht geleden. Zo’n drie jaar geleden begon ze met schrijven. Maar dat stokte snel. “Want ik was aan het schrijven vanuit het oogpunt van de weduwe. En ik wist niet hoe die zich voelt. Vandaar dat ik met twee weduwes aan de praat ben gegaan. Dat heeft me heel waardevolle verhalen opgeleverd. De weduwe moet in het boek op een gegeven moment naar een begrafenis. Daarbij voelt ze haar hele rouwproces opnieuw. Om dat gedetailleerd te kunnen omschrijven, was de hulp van de weduwes onmisbaar. Maar ook heb ik gepraat met een fysiotherapeut uit Heino. Want ik wilde de blessure van de profvoetballer wel realistisch weergeven. Hij dacht heel enthousiast mee. We hebben samen een heel behandeltraject voor de blessure ontwikkeld.”

Vitesse
Het was een lang proces om het boek te schrijven. “Ik had de klassieke fout gemaakt om van elk personage een lange verhaallijn te maken. Ik denk dat ik uiteindelijk wel tweederde deel van het boek heb moeten schrappen. De personages waren met me op de loop gegaan. In de allereerste versie was er ook een belangrijke rol weggelegd voor een fanatieke voetbalvader. Die verhaallijn heb ik er volledig uit gehaald. Kill your darlings, zeggen ze dan. Ik zie enkele personages, als ik me het verhaal voor de geest haal, nog steeds rondlopen. Maar dan op de achtergrond. Het moest. Ik wilde een lekkere weglezer schrijven. Die zijn geen achthonderd pagina’s dik.”

De inspiratie voor het boek kwam ook van een goede vriendin van Karin. “Zij is een enorme PEC-fan. Ik heb regelmatig bij haar op de tribune gestaan. Terwijl ik zelf sinds mijn studietijd in Arnhem een supporter ben van Vitesse.” Maar, zo benadrukt Karin ook, voetbal vormt slechts het decor. Het boek heeft verder universele thema’s. “En het is dus ook echt geschikt voor mensen die niets met sport hebben. Het meisje dat verliefd wordt op de profvoetballer haat voetbal. Daarom durft hij haar ook niet over zijn carrière te vertellen.”

Cd’s
Ze heeft er zo’n vijfhonderd laten drukken. Natuurlijk hoopt ze er meer te verkopen, maar het belangrijkste is dat het boek gelezen wordt, zo benadrukt ze. “Het boek dat ik met Maarten heb geschreven, ‘Een lang weekend’, ligt in de bieb. Daar doet hij het nog steeds goed. Ik heb thuis cd’s liggen van bands die nooit serieus zijn doorgebroken, maar die ik nog heel vaak met heel veel plezier opzet. Als de lezers dat zo meteen ook voelen met mijn boek, heb ik mijn doel bereikt!”

Langs de lijn is 320 pagina ’s dik en verkrijgbaar als paperback (17,50 euro) en e-book (7,99 euro). Het boek is verkrijgbaar bij alle Sallandse boekwinkels (waaronder de Bruna en Readshop in Raalte, Primera Schippers in Wijhe en Blz. Korten in Olst). Zie verder staging2.karindegraaff.nl.

Foto: Karin overhandigde afgelopen zaterdag een exemplaar van haar boek aan Peter Vervloet, voorzitter van VV Heino.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.