GroenLinks: “Raalte, koop Straathof”

RAALTE – Stikstofrechten opkopen is de redding voor grote bouwprojecten, vindt GroenLinks in Raalte. De varkenshouderij van Straathof in Mariënheem staat te koop en is volgens de partij een grote kans om ammoniak uit de markt te halen.

“Nu ook in Raalte grote projecten als de N35, uitbreidingen van bedrijventerreinen en woningbouw stil komen te liggen, doordat de rechter ingrijpt daar waar de gemeente zelf teveel stikstofrechten heeft uitgegeven, kun je Straathof in Mariënheem beter terugkopen”, zegt Ralph Mulders van GroenLinks Raalte.

“Belangrijke projecten waar de gehele Raalter samenleving bij gebaat is kunnen dan wel doorgaan en Mariënheem wordt ontlast. De uitbreiding van varkensbaron Straathof is en blijft ongewenst en toch heeft het college deze megastal naast de woonkern Mariënheem toegestaan. Naast overlast is dit gebied een grote bron van stikstof en ammoniak die de aanpassingen aan de N35 en andere bouwprojecten nu blokkeert. Niet alleen GroenLinks, ook veel inwoners van Mariënheem en de rechter vinden dat de grens is bereikt. De aanslag op ons leefmilieu en de natuur door te grote uitstoot van Stikstof is onacceptabel. Stoppen dus met dit bedrijf en alvast verder kijken naar de toekomst met mogelijkheden voor Raalte.”

De oplossing om ammoniakrechten en de stallen van Straathof op te kopen is nog niet zo slecht, denkt GroenLinks. “Door de stikstof te compenseren kan de gemeente verder met de N35, bijvoorbeeld met fase 1 van Kruispunt Bos, de onderdoorgang van het spoor. Met een rood voor rood regeling kunnen doelgroep woningen voor jonge gezinnen in Mariënheem worden gerealiseerd. Het uitkopen van Straathof verdient zich dus terug. Het is op zijn minst interessant dat Raalte deze oplossing onderzoekt. De eerste gemeente in Nederland die de stikstof problematiek serieus aanpakt.”

GroenLinks Raalte ziet dat wel zitten. GroenLinks vraagt het college deze mogelijkheden voor Mariënheem te onderzoeken en indien mogelijk een bod te doen.

7 REACTIES

 1. GroenLinks grijpt terug op har communistische wortels? Altijd makkelijk om met geld van de ander (lees de burger) zaken te doen die je met eigen geld niet zou doen. Beter idee: laat GroenLinks gewoon even de eigen partijkas aanspreken of een crowd funding starten voor dit project.

 2. @T Staat die T voor Toetsenbordterrorist? Wat voor vaag verhaal brengt u? Wanneer de gemeente deze locatie zou kopen betekent dat niet dat dat daarmee gemoeide geld weg is maar dat deze weer verkocht kan worden voor huizenbouw o.i.d. en daar dan daarop ook nog wat winst maakt. Uitstekend initiatief van GL!! En volgende keer niet laf zijn en uw naam gebruiken.

  • De T staat voor anonimiteit. Helaas is dat noodzaak indien je een afwijkende mening hebt en die uit op internet. Daarnaast is die T niet meer of minder geverifieerd dan de naam die jij gebruikt. Namen zeggen dus niet zoveel.

   Wanneer de gemeente deze locatie zou kopen en het bestemmingsplan wijzigt in grootschalige (want het moet winstgevend zijn) woningbouw zou ze ongeloofwaardig zijn en het is maar de vraag of het juridisch ook kan. Sowieso is grootschalige woningbouw zo ver uit de bebouwde kom (en pal aan de N35) van Mariënheem onwenselijk.

   Indien er een commercieel aantrekkelijke oplossing is dan zal een commerciële partij de taak tot herontwikkeling prima op zich kunnen nemen. Er hoeft geen gemeenschapsgeld verkwanseld te worden. De lokale overheid hoeft geen gokspelletjes met grond te doen met gemeenschapsgeld, recente voorbeelden uit Deventer en Apeldoorn laten dat maar al te goed zien.

 3. Stel dat de gemeente inderdaad het bedrijf van Straathof zou kopen, wat dan? Hoe dan verder? Huizenbouw zoals Sil Bakker suggereert? Kan dat? Mag dat? We weten allemaal dat de gemeente Raalte niet zo happig is om een bestemmingsplan te wijzigen. Mocht dat wél gebeuren dan kan dat schept wel een precedent scheppen voor andere bedrijven die willen/moetem stoppen. Naar mijn idee zitten er aan zo’n beslissing heel veel kanten, haken en ogen aan.

 4. Als de Raalter politiek toezegt met 3 wethouders ipv de huidige 5 te gaan besturen vanaf 2022 dan kan deze besparing nu al ingezet worden om een bod te doen op Straathof. Ben je al halverwege 2 en een half miljoen. Lijkt mij een mooie ambitie om waar te maken. Want tot nu toe merk ik weinig van alle ambities van ons bestuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.