Gerlant: Bier en Stöppelvrijwilligers

.

“We waren nog maar net begonnen en er ging me er toch een tegen me te keer”, zegt mijn vrouw. Ik was nog maar net wakker of mijn lief begon haar hart te luchten over haar bardienst op de Stöppelhaene. Het bier was niet goed, de bekers waren niet vol genoeg en de munten waren te duur. Het heeft indruk op d’r gemaakt, want normaal is ze ’s morgens niet zo spraakzaam. “Je raadt nooit wie dat was”, zegt ze. “Hij zit ook in de gemeenteraad en is hier in Laag Zuthem altijd bij die vergaderingen van het plaatselijk belang. Klein, beetje stevig en 50+.

Ik heb zo m’n vermoedens en laat haar de website van de gemeente Raalte checken. Ergens bij het kopje ‘samenstelling gemeenteraad’ zou hij moeten staan. “Huh, wat gek. Hij staat er niet tussen. Wat moet dit vent dan altijd hier in het dorp?” Nu weet ik zeker welke ‘bullebak’ mijn vrouw op de korrel heeft gehad. De rest van de avond is gelukkig wel goed en gezellig verlopen.

Samen met een paar collega’s is ze al een paar jaar vrijwilliger in de Sallandse Herberg. Een avondje vrijwilligers werk en de volgende avond samen stappen. Twee avonden schik voor de prijs van één. Ik heb zelf ook een keer een avond meegedraai. Een leuke ervaring en een hoop leuke reacties. Soms heeft iemand net iets te diep in het glaasje gekeken en zorgt dat voor leuke taferelen. Tegen mij hadden ze nooit een grote bek. Ik denk ook niet dat je dat graag wilt hebben. Daar kan je je misschien wel iets bij voorstellen.

Een muntje kost € 2.75. Dat is veel geld, daar kan ook ik niet omheen. Maar als je het daar niet mee eens bent moet je naar de organisatie stappen. Voorzitter Paul Wittenhorst kan dat wel hebben. Daar kan je trouwens twee keer in, dus ik denk dat je op hem niet veel indruk maakt met een grote bek. Je kan ook thuisblijven, want je hoeft niet te komen.

Nu moet ik oppassen hoe ik dit formuleer. Laatst werd ik erop gewezen dat sommige mensen nogal gevoelig zijn voor duidelijke uitspraken van mij. Voordat ik het weet wordt het vertaald naar dat ik ze ‘bedreigd’ heb. Zal ik het zo zeggen? “Ik weet waar je huis woont jongen, de volgende keer kom ik even bij je langs.” Nee, zonder gekkigheid: de mensen achter de bar zijn vrijwilligers. Mensen die een avond (of zelfs meerdere) meedraaien in de organisatie. Ze maken het mogelijk dat jij een avondje plezier kan hebben! En dan ga je zo tekeer?

Tot zover de bedgeheimen in huize Zielman op zaterdagochtend om 07.00. De Whatsappgroep van de dames blijft de hele ochtend rammelen. Dat je indruk hebt gemaakt, ook bij collega’s, moge duidelijk zijn. Een excuus is op z’n plaats. Ben je nu toch helemaal van de ratten besnuffeld!

Gerlant@regiobode.nl

3 REACTIES

 1. ik je vrouw gezien en 2 tellen gesproken.
  van mijn kant geen slecht woord.
  de vrijwilligers lopen zich meest het vuur uit de schoenen en doen het prima.
  en het bier niet goed?
  ja het is jupiler, als dat dan perse grolsch of heineken moet worden dan kom je vanzelf bij de prijs van de muntjes uit.
  ik haal altijd halve liters schultenbrau bij de aldi.
  laatst een keer een krat halve liters van grolsch opgehaald dat was schrikken.
  had ik 16 halve liters grolsch voor de prijs van 36 halve liters schultenbrau.
  ik weet niet wat jupiler in de supermarkt kost maar zal zeker een stuk goedkoper zijn.
  dus ja klagen over het bier en dan ook nog over de prijs voor een muntje?

  • Bier in plastic is per definitie niks, dus merk doet er niet toe. Ik heb niemand horen klagen over de entree van 0 euro op vrijdag, zaterdag en zondag en die komen ook niet voor niks. Was weer een geslaagde Stoppelhaene!

   • Niets komt voor niks. Niet op de stoppelhaene, niet in de uitverkoop, niet in mooie reclames, nergens. Stoppelhaene entree € 0,00. Tuurlijk. Wordt elders terugverdiend. Niets komt voor niets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.