Feestelijke presentatie biografie Ik Bruuthus in Calluna

LUTTENBERG/OMMEN/NIEUWLEUSEN – ‘Ik Bruuthus’ is de titel van de biografie die Luttenberger Wouter Groote Schaarsberg schreef over hardrocker en studiobaas Berthus Westerhuis uit Nieuwleusen. Dat boek wordt op zaterdag 16 november feestelijk gepresenteerd in Café Calluna in Ommen. Op het programma staan sowieso optredens van de metalband Nembrionic en rockband Live Wire (met een aantal special guests). Waarschijnlijk gaat er nog wel wat meer gebeuren, maar wat? Dat weet (nog) niemand.

Berthus (of Bruuthus, zoals hij zichzelf in zijn zelf verkozen spelling vaak noemt) maakte in de jaren ’70 en ’80 naam als gitarist van de hardrockband Frankenstein, die grote populariteit genoot in het oosten en zuiden van Nederland. Een doorbraak lag in het verschiet, maar kwam er niet. Eén van de redenen: de band voelde zich niet thuis in de vaderlandse studio’s. Daarom begon Berthus medio jaren tachtig zelf met een studio in een oude boerderij in Nieuwleusen: Franky’s Recording Kitchen. Die werd later het middelpunt van de zogenaamde Boer Area; de naam die het vaderlandse muziekjournaille had gegeven aan het oosten van het land, dat destijds vooral veel extreme metalbands voortbracht. Het bekende metallabel Roadrunner (thans het onderkomen van acts als Slipknot, Slash, Gojira en Korn), benaderde Berthus zelfs om talentscout te worden. “Want bij jou in de studio gebeurt het.”

Reünie

De voorverkoop voor de boekpresentatie start op zaterdag 14 september. Kaarten à 5 euro zijn uitsluitend verkrijgbaar bij Calluna. De deuren zijn die avond geopend vanaf 20.00 uur. Het programma begint rond 21.00 uur. In verband met de verwachte toeloop wordt de veranda van Calluna dichtgemaakt. Daar komt een videoscherm te staan, zodat alle activiteiten op het podium daar ook te volgen zijn. “We gaan het programma niet helemaal dichttimmeren”, vertelt Groote Schaarsberg (die eerder met Jos Westenenk een biografie schreef over taxichauffeur Teun ‘de Neuze’ Stevens). “Natuurlijk gaat er van alles gebeuren, maar we verwachten ook dat het voor vele bezoekers een soort reünie wordt. Dus er moet wel genoeg tijd zijn om bij te praten en een biertje te drinken. Een dag later, op zondagmiddag 17 november, zit Berthus bovendien vanaf een uurtje of drie bij Calluna voor mensen die liever wat minder kabaal aan de kop hebben.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.