Eerste editie van Dag van de IJssel

REGIO – Op zaterdag 28 september vindt de eerste editie van de Dag van de IJssel plaats. Dit nieuwe evenement verbindt op diverse plekken langs en op de IJssel activiteiten en initiatieven van kunstenaars, boswachters, ingenieurs, beeldhouwers, dichters, koren en anderen tot één groot festival. De Dag van de IJssel is een initiatief van Stichting IJsselbiënnale in samenwerking met Staatsbosbeheer en tientallen andere partners.

Tussen Doesburg en Kampen zijn er die dag ruim veertig activiteiten, die allemaal in het teken staan van de IJssel. Bovendien gaan er deuren, hekken, poorten en pontjes open die normaal gesloten blijven.
Deventer heeft een wel heel bijzonder en divers programma: de IJssel vormt het decor van de Veluweralley: een van de grootste kano-evenementen in Nederland, die zowel op zaterdag als zondag plaatsvindt. Ook kunnen bezoekers meevaren met het Ruime SOP. Dit is een project met deelnemers uit achterstandssituaties uit Deventer. Met deze doelgroep knappen zij oude sloepen op. De eerste sloep is reeds in de vaart.
Wat is een Dag van de IJssel zonder frisse duik in het IJsselwater? Beleef het plezier van zwemmen bij zonsopkomst in de nevengeul van de IJssel. Of ga kleien onder leiding van Carin Terpstra in de Ossenwaard, waar IJssellandschap een sporenstruintocht organiseert. Ook in Museum de Waag is, naast een tentoonstelling over de IJssel, iets leuks te doen. Op de Dag van de IJssel kunnen bezoekers daar hun eigen vondst laten determineren en voorleggen aan de gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen, die van 14.00-16.00 uur aanwezig is in het museum. ‘Troostdichter’ Boudewijn Betzema is te vinden op het oude voetveer in Deventer.

Vogelmemorie

IVN Wijhe en Staatsbosbeheer presenteren diverse activiteiten rondom Infocentrum IJssel Den Nul. Zo kunnen kinderen uilenballen pluizen en staat er een spelletje vogelmemorie (van vogels uit het gebied) op het programma (gecombineerd met een prijsvraag). In een aquarium zijn diverse waterbeestjes te zien. Kinderen kunnen zelf op zoek naar kriebelbeestjes in de boomgaard/bloemenweide. Daarnaast zijn er verschillende zoekkaarten waar kinderen de dieren op kunnen determineren.

Daarnaast staat er een wandeling in De Duursche Waarden op het programma. De deelnemers krijgen onderweg informatie over het gebied. Tevens maken bezoekjes aan de oude steenfabriek Fortmond en de uitkijktoren onderdeel uit van het programma.

Daarnaast presenteert Natuurmonumenten een wandeling in de Vreugderijkerwaard (bij Zwolle). Onderweg wordt gestopt voor een picknick. Stichting Zwolle stad aan het water organiseert op zaterdag 28 september in het Engelse Werk bij Zwolle een boomgeheimenwandeling.

Zie verder staging2.beleefdeijssel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.