‘Een WAK met een Bram-sausje’

Programma in teken van rock’-n-roll, maar ook met ‘normaal’ werk van Raalter kunstenaars

RAALTE – “Een WAK met een Bram-sausje”, zo omschrijven de Raalter kunstenaars Ronald Jonkman en Gerard te Wierik de komende editie van de Week van de Amateurkunst in Raalte.

De WAK staat namelijk in het teken van Bram de Krosse. Deze jonge Raalter kunstenaar overleed in maart dit jaar. Bram had een hersentumor en werd jaren geleden ook al voor de dood weggesleept. Hij wist dat hij niet oud ging worden. Bram was gek van rock-‘n-roll. De WAK die in het weekend van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september plaatsvindt bij Taveerne Tivoli, biedt dan ook veel muziek en aan rock-‘n-roll gelieerde kunstvormen, maar ook ander werk van Raalter kunstenaars.

Ronald tekende de afgelopen jaren voor de organisatie van de WAK. Eigenlijk had hij er al een punt achter gezet (‘Ik ben meer een bouwer, geen coördinator’), maar toen overleed Bram. “Ik zat op dat moment op Sint Maarten. Ik heb uiteindelijk besloten om niet voor Brams uitvaart terug te komen, maar had wel meteen de gedachte om iets te organiseren rondom hem. Daarover hadden Gerard en ik ook al contact. Toen belde de gemeente. Of ik nog één keer de organisatie van de WAK op me wilde nemen. Er was maar één reden om dat te doen: om Bram te eren.”

Gerard was al enkele jaren bevriend met Bram. “Een jaar of vijf, zes geleden werd ik benaderd. Bram zat toen in de dagbesteding in Wijhe, maar dat beviel hem niet. Hij had na zijn eerste operatie niet aangeboren hersenletsel. ‘Laat hem maar bij mij komen’, zei ik.”

Dat was het begin van een jarenlange samenwerking. Gerard nam Bram onder zijn vleugels. “Hij heeft verschrikkelijk mooie dingen gemaakt. Privé trok ik ook met hem op. Bij Bram stonden alle luikjes open. Hij had weinig belemmeringen in zijn creativiteit. Een normaal mens wordt daar nog wel eens door gehinderd, Bram niet. Hij wist dat hij niet lang meer had en het maakte hem allemaal niks uit. Dat was voor mij ook een stimulans om anders tegen de dingen aan te kijken. Hij had ook veel humor, we hebben gigantisch gelachen. Ik had destijds mijn atelier tegenover de Dirk. Uren hebben we zitten kijken naar mensen die aan het klungelen waren met hun boodschappen. Soms deden ze er wel anderhalf uur over om alles mee te krijgen op de fiets. Als Bram zich niet lekker voelde of kwaad was, fungeerde ik als klankbord. Door de tumor was zijn persoonlijkheid aangetast. Emoties kwamen er bij hem ongefilterd door. Het probleem was dat je aan Bram niet af kon zien dat hij hersenletsel had. Daar kwam je pas achter als je langer met hem aan de praat ging.”

Chagrijnige kop
Bram verwezenlijkte onder de vleugels van Gerard vele kunstprojecten. Zo maakte hij samen met andere tekenaars het stripalbum Henkie Fluit. Met zijn maat Pieter Zandvliet had hij een gezamenlijk project. Bram schilderde een portret, Pieter maakte er vervolgens een achtergrond bij. Gerard begint te lachen. “Hij heeft mij daarmee nog mooi te grazen gehad. Ik was met iemand aan het praten over het culturele leven in Raalte. ‘Kut-Raalte’, zei ik. Bram was mij ondertussen, zonder dat ik het in de gaten had, aan het tekenen. Stond ik daar afgebeeld met een chagrijnige kop! Een lol dat hij had!” ­­­­­

Nadat Ronald en Gerard de handen ineen hadden geslagen voor de organisatie van de WAK namen ze ook contact op met Brams vrienden. Die dachten ook mee over de invulling van de WAK. “Een aantal van hen, waarmee Bram vroeger in een band zat, treedt zaterdag ook op onder de naam Spit or Swallow”, vertelt Ronald. “De bassist gebruikt daarbij zelfs Brams oude gitaar.” Ook Henny Schaapman, van Brams eerste dagbestedingsadres in Wijhe, werkte maar wat graag mee. “Zij heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Bram ging schilderen. Ze heeft hem een kwast in de handen gedrukt. Bram wilde daar eerst niks van weten. Schilderen, dat was niks voor hem, zo dacht hij.”

En verder? “De locatie bij Tivoli is ideaal. Bram was hier bovendien ook vaste klant. We hebben alle ruimte voor de exposities en een podium. Je kunt hier bovendien lekker tafelen. En er moet natuurlijk wel flink gedronken worden!”

Programma
Het programma begint vrijdagavond 20 september met een lezing van Hans van Dam; een nationaal bekende deskundige op het gebied van niet aangeboren hersenletsel in Taveerne Tivoli. Aanvang is om 20.45 uur. Daarna is er gelegenheid om de exposities van verschillende kunstenaars (en Bram zelf) te bekijken in het Landstede-gebouw bij Tivoli. Johan Schoterman (onder andere bekend als presentator van de Zwarte Cross) praat de avond aan elkaar. Hij draait ook muziek. De entree is gratis.

Zaterdag is de expositie vanaf 11.00 uur weer geopend. Om 12.00 uur begint een show van Erwin Brinkman (DJ/performancekunstenaar); om 13.00 uur een act van Lorna Buckley (‘Kutwyv’); om 14.00 uur Berndz (live-illustraties); om 15.00 uur De Jeugd (punkrock); om 16.30 uur Kleazer (stonerrock); om 18.00 uur Spit or Swallow; om 19.00 uur Bacon Fat Louis (roots); om 22.00 uur Sicky Betts (Americana) en om 0.00 uur The RaptorZ (rockabillyband rondom de Zwolse muziekveteraan Caspar Boelens). Zondag is de expositie vanaf 11.00 uur weer geopend. Om 12.00 uur volgt een optreden van Buried (metal); om 14.00 uur Rude Radiation (skapunk) en om 15.30 uur The Bucket Boyz (bluegrass). Rond 17.00 uur is het programma ten einde.

Kunstenaars
Natuurlijk werken vele kunstenaars die in Brams geest bezig zijn mee. Zo komen de bezoekers onder andere werken tegen van Bram zelf, Maudy Alferink (een vriendin van Bram met realistische portretten), Sjaak Klein Heerenbrink (vuurkorven met een rock-‘n-rolltwist), Lastplak (die ook ter plekke graffiti spuit), Pieter Zandvliet (illustraties) en Jelle de Graaf (die ook meehelpt bij de aankleding van Lowlands en Defqon1 met enorme installaties; “Hij komt volgens zijn manager liever met een volle trailer dan een halfvolle”). Daarnaast is er ook werk te zien van Atelier de Verbeelding en diverse kunstenaars uit de regio, zoals Harry Vossen, Frans Reimert en Guido Tuink.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.