‘De gunfactor is enorm; we merken dat het enorm leeft’

Kachel FM met Jan Smit en diverse andere piratenartiesten, maar ook dance en boerenrock

HOONHORST – Kachel FM was jarenlang een piratenfeest, maar lijkt dit jaar enigszins af te wijken van die koers. De hoeveelheid boerenrock en dance op het programma is namelijk groter dan ooit. Maar Stefan Eilert, één van de organisatoren, benadrukt dat dat niet moedwillig is. “Het wordt gewoon steeds lastiger om geschikte artiesten te vinden. En we willen onderscheidend zijn. Een aanzienlijk deel van ons publiek bezoekt meerdere piratenfeesten per jaar. Die zien overal dezelfde artiesten. Wij zoeken dit jaar de verbinding met onze plattelandsroots. Dat is deels een probeersel en deels een noodgedwongen keuze.”

Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september vindt een nieuwe editie van Kachel FM plaats aan de Tibbensteeg in Hoonhorst. Meldden we daarnet dat de hoeveelheid piratenmuziek op het affiche terugloopt; daartegenover staat dat de vrienden uit Hoonhorst en omstreken, die het feest dit jaar voor de vijftiende keer organiseren, met Jan Smit op vrijdagavond waarschijnlijk hun grootste (piraten)ster ooit hebben weten te strikken. “De zaterdag en zondag lopen van oudsher goed”, vertelt Stefan. Dat zegt hij overigens niet voor niets: een beetje zaterdagavond is bij Kachel FM namelijk goed voor dik drieduizend bezoekers en op zondag tikken de organisatoren vaak de tweeduizend aan. “Maar de vrijdag is lastiger. Een paar jaar geleden zijn we begonnen om het vrijdagprogramma wat op te krikken, er iets meer tijd en aandacht aan te besteden. En dit jaar hebben we gekozen voor een grote naam.”
Jan Smit is niet de enige artiest die op vrijdag optreedt. Die avond zijn er ook shows van de Hillbilly Moonshiners (van Bon Jovi tot Beyoncé; alles in een bluegrassjasje) en de Ultimate DJ’s (in de tweede tent). De entree bedraagt 10 euro. Zaterdagavond volgen in de grote tent optredens van Buren van de brandweer (dance-DJ’s), Aukje Fijn (Nederlandstalig) en De Wethouders (boerenrock). DJ Hitch staat in de tweede tent en Jhonny & the Rockers (rockcovers) treden op op het buitenpodium. De entree bedraagt 10 euro. Het zondagmiddagprogramma begint met kinderactiviteiten en daarna zijn er optredens van Jan Keizer & Anny Schilder, Martin Dams en Peter Beense. Die dag is de entree gratis.

Varken

Vorig jaar introduceerden de mannen een danceprogramma in een tweede tent. “Dat was een opblaasbare constructie in de vorm van een varken”, vertelt Stefan. “We spraken vaak mensen die zeiden dat ze voor het feestje kwamen, maar de muziek eigenlijk ‘geen zak aan’ vonden. Daarom besloten we om er een tweede tent neer te zetten voor dance. En dat bleek te werken. Die tent wordt dit jaar een slag groter. Maar je ziet hetzelfde ook in de grote tent. Als je er een piratenartiest neerzet, gaat de tent wel op de kop, maar we merken dat het publiek na een tijdje ook wel weer wat anders wil. Daarom ook de DJ’s.”
Het is een traditie geworden. Elk jaar komen de mannen met een promofilm. Dit jaar kochten ze daarvoor een colonne aan kleine busjes. Vorig jaar nog een combine. Daarnaast stuntten ze eerder ook met legervoertuigen. Elk jaar heeft het feest namelijk een ander thema. Dit jaar staat alles dus in het teken van het zogenaamde bouwbedrijf Kachel FM dat een hal moet bouwen voor het feest. Dat gaat lomp en onbenullig en met veel drank. Dat blijkt echter geen succes. Daarom ook dit jaar weer gewoon in de tent.

Spaans benauwd

Stefan lacht: “We repeteren niks, het gaat er in één keer op. Het hangt inderdaad van knulligheid aan elkaar. Maar dat vindt ons publiek ook leuk. Dat wil die ongein.” De goede kijker ziet dan ook dat enkele van de mannen, als ze met grof geweld in de busjes bij een bouwmarkt aan komen karren, bijna een aanrijding (met elkaar) veroorzaken. Stefan: “Dat is die knulligheid. Na dat akkefietje stapte er eentje uit. ‘Dat wil ik terugzien, want volgens mij zat je net bijna tegen me aan’, zei hij tegen de ander. En dat klopte ook. Het ging maar net goed. Er zat er eentje Spaans benauwd achter het stuur!”
Maar de branie wordt wel minder. “We hebben wel eens een monstertruck over een caravan laten rijden of een auto uit een grote kraan laten vallen. Maar dan kregen we van allerlei kanten het advies om uit te kijken. ‘Als het mis gaat ben je voordat je het weet de Sjaak.’ We zijn dus wat voorzichtiger geworden.”

Gunfactor

Kachel FM begon jaren geleden als een kleine fuif van enkele jongemannen uit Hoonhorst en omstreken ter ere van een draaiweekend van hun eigen piratenzender. Het feest werd daarna alsmaar groter en geldt inmiddels als één van de grotere lokale piratenfeesten van Nederland. Nog steeds is het grotendeels dezelfde kliek, die verantwoordelijk is voor de organisatie. “Maar, en dat is wel lastig, je merkt dat iedereen ouder wordt. Andere bezigheden, werk en kinderen, nemen steeds meer tijd in beslag. Daarom kunnen we er steeds minder tijd aan besteden, terwijl het feest alleen maar groter wordt!” Maar de gunfactor is enorm, zo stelt Stefan ook. “Het is onvoorstelbaar. We zijn wel eens naar Friesland gereden voor wat spullen. Daar kennen ze ons ook. De bouwmarkt ging speciaal voor ons filmpje open. Het was met één telefoontje geregeld. We merken dat het enorm leeft!”

Via de site en app van Kachel FM is het hele weekend een livestream te volgen. Meer informatie via facebook.com/kachelfm en kachelfm.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.