Cu & Cu: een verrassende combinatie van ‘cunst’ en culinair’

RAALTE – Een verrassende ontmoeting tussen ‘cunst’ en culinair, zo werd de eerste editie van ‘Cu & Cu’ drie jaar geleden omschreven. Komend weekeinde bij de nieuwste editie van dit bijzondere Raalter festival (weer in samenwerking met Bierfestival Raalte, straattheaterfestival Streetlive en ROV) is er voor de liefhebbers meer dan ooit te genieten.

“Prachtige kunst op bijzondere, normaal minder makkelijk toegankelijke locaties in Raalte zoals Douma Deuren, het Tolhuisje, Smederij Disselhorst, de Watertoren, de Mokwerfjes, de Synagoge, Booijink Veevoeders en nu ook de pastorie van de Kruisverheffing. Het mooiste is dat de kunstenaars er allemaal zelf bij zijn. Dat is toch veel mooier dan ergens een saaie rondleiding in een museum”, zo vertelt het kersverse bestuurslid Roos Steenbruggen. “Neem nu kunstenares Maureen Knobben. Deze oud-Raaltese heeft een atelier in Ootmarsum, werkt voor Lady Gaga en de Boekelose Military, maar wil er hier gewoon graag bij zijn. Daar maakt ze tijd voor vrij.”

De vrolijke en enthousiaste Steenbruggen, wonend en werkend (in de hotelwereld) in Deventer, is de vriendin van Brian Poppe, bedrijfsleider van Grand Café Neuf. Via hotelier en Cu&Cu-voorzitter Benny Poppe, vader van Brian, is zij nu nauw betrokken bij het Raalter festival. Met heel veel plezier, dat wordt al snel duidelijk. “Prachtig om hier in Raalte met al die creatieve types samen te werken.”
Dat lijstje is inderdaad indrukwekkend; van de collage-art van Shannon Dekker, de zilver en goudpigmenten in de werken van Maureen Knobben en de zeer fijne lijnen van Annette Wijninga tot kleurrijke blikvangers (grote octopussen) van José Reuvekamp. Andere kunstenaars het komende weekeinde acte de présence geven zijn: Sharon Pronk, Patricia Vreugdenhill, Bernadet Tulling, Silvia Pennings, Erna Wijninga, Hanneke Luttikhuis, Marjoke van Kamp en Mariet Wichers Schreur.

Oude pastorie

Het leverde vorig jaar veel boeiende ontmoetingen tussen liefhebbers en kunstenaars op in locaties die niet direct voor de hand liggen. Dit jaar is er een bijzondere plek bijgekomen: de oude pastorie aan de Kerkstraat naast de H. Kruisverheffing. “We zorgen dit jaar als Cu & Cu voor een unieke culinaire ervaring in dit bekende gebouw. De pastorie zal dit hele weekeinde geopend zijn. Er is elk uur (vanaf 13.00 uur ’s middags) een programma met culinaire hapjes van hotel-restaurant de Zwaan, een glas wijn en een rondleiding. Dat kost slechts 7,50 euro. Aanmelden moet van te voren (met een mail naar info@cunstenculinair.nl) gezien de verwachte drukte en de niet onbeperkte capaciteit”, zo vertelt Steenbruggen. In de pastorie is vrijdagavond ook de officiële opening voor genodigden. Daarna kan iedereen rond 20.30 uur op De Plas genieten van een optreden van straatartiest Christoph Engels.

Tolhuisje

Een andere bijzondere locatie is het bekende Tolhuisje aan de Zwolsestraat. Marieke en Frank Elders hebben hier afgelopen jaren een bijzonder geheel van gemaakt en willen het resultaat graag laten zien. Op een scherm is dan te zien hoe de verbouwing van begin tot eind gegaan is. Belangstellenden zijn vrijdag (15.00 tot 20.00 uur) en tijdens Cu & Cu, Streetlive en het Bierfestival Raalte welkom.

Naast de vele bijzondere plekken in en rond het centrum, waar ook overal lekkere hapjes te koop zijn, is er een centrale locatie bij de Plas waar een tent zal verrijzen. Hier kunnen kinderen tijdens ‘Neufmartre’ lekker creatief aan de slag. Aan het einde van de middag is het tijd voor de Silent Disco. DJ Niels Kruiper draait muziek, maar die is alleen te horen voor de bezoekers met een (daar voor 5 euro te huren) koptelefoon. “Daarmee kun je schakelen tussen drie heel verschillende muziekgenres. Voor mensen zonder koptelefoon is dat een heel bijzonder gezicht. Voor ons is het belangrijk om ook de jongste generaties te betrekken bij Cu & Cu.”

Zie verder: staging2.cunstenculinair.nl

Boeren Brunch

Het ROV (Raalter Ondernemers Verbond) werkt komend weekeinde nauw samen met Cu & Cu, Streetlive en Bierfestival Raalte. Zo zijn zondagmiddag de winkels in het centrum geopend en wordt voor de tweede keer de Sallandse Boeren Brunch gehouden. Op de Kerkstraat (tegenover de Zwaan) komen grote tafels te staan, waar iedereen tussen 12.00 en 13.00 uur voor 5 euro kan aanschuiven voor een Sallandse brunch met een ruim assortiment belegde broodjes, zuivel en fruitdrankjes. De opbrengst is bestemd voor het Hospice Raalte. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Bakkerij Jorink. Vanaf 13.00 uur volgen in de bakkerij van Bakkerij Jorink demonstraties van chocolatier Philip en broodbakker Patrick Jorink. De winkels in het centrum zijn vanaf 13.00 geopend. Op de Grote Markt staat een mini-kinderboerderij, waar kinderen ook pony kunnen rijden. Daarnaast is er tussen 13.00 en 16.00 uur een kinderrommelmarkt op de Varkensmarkt. Kaartjes à 4 euro (voor een standplaats) zijn te koop bij Bakkerij Jorink. Dat bedrag is inclusief een ijsje bij Jorink en een kinderpannenkoek bij Laurel’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.