In de 19e eeuw waren infecties en ongelukken de belangrijkste gezondheidsproblemen. Als je een infectie hebt, krijg je een pil; overkomt je een ongeluk, dan word je geopereerd. Daarmee zijn de problemen vaak opgelost. Dat is nog steeds zo. Echter de ziektes van nu zijn veel complexer, vooral veroorzaakt door onze welvaart en manier van leven. Veel en slecht eten, weinig beweging, stress, roken en alcohol zijn grote boosdoeners. Maar ook landbouwgif, toevoegingen in voedsel en fijnstof werken ziekten in de hand.
Een jong meisje vroeg me gisteren: ‘Wanneer ga jij me nu beter maken?’ Veel mensen denken nog dat de artsen en therapeuten hen beter (moeten) maken. Steeds meer worden mensen echter bewust dat de arts en therapeut kunnen helpen om de problemen die thuis zijn begonnen, thuis te veranderen. Zo staat ieder mens daar nu anders in: Al 40 jaar ‘vecht’ ik om mijn eigen verantwoordelijkheid voor mijn gezondheid te mogen nemen. Dat was met de aandoening diabetes niet gemakkelijk; als ik te weinig naar de adviezen van de arts luisterde, kreeg ik geen medicijnen en de arts bleek zelfs eindverantwoordelijk voor mijn gezondheid… Nu krijgen mensen steeds meer de eigen verantwoordelijkheid voor hun gezondheid en welzijn terug en nemen we die ook steeds vaker. De ziektekostenverzekeraar CZ geeft geld voor een auto, waardoor andere zorgkosten voor een gezin bespaard blijven. De focus gaat nu al steeds minder naar het omgaan met de ziekte (en de patiënt afhankelijk houden), maar meer naar preventie en helen van ziekte.
Ook de overheid mag stappen zetten; bijvoorbeeld de gezonde en onbewerkte producten goedkoper maken. Ook positieve aandacht aan de fiets, het fietsverkeer en het traplopen in plaats van aan de auto en liften.
Dit jaar hoorde ik dat artsen en andere zorgspecialisten zich ook op gebied van leefstijl, voeding, bewegen en ontspanning moeten gaan bijscholen. Als gezondheidskundige en natuurgeneeskundige heb ik al veel kennis en ervaring mogen opdoen, die ik voor mijn klanten mag aanwenden. Maar alle mensen doen zelf ook steeds meer kennis en ervaring op. Zo zijn er in Nederland miljoenen mensen die niet wel zijn. Hun slechte gezondheid is waarschijnlijk door leefstijl ontstaan. Het is echt een epidemie aan het worden. Medicijnen helpen mogelijk, maar herstellen niet het oorspronkelijke evenwicht en verminderen ook niet het risico op overlijden door de gerelateerde gezondheidscomplicaties van leefstijlziektes en ze hebben vaak ook flinke bijwerkingen. Door verandering van leefstijl keren de mensen ziektes en aandoeningen om.
Zo vinden mensen hun eigen manier van gezond leven. Ja, we verzetten werk voor gezondheid. Kijk op staging2.carolienjonman.nl en reageer gerust.