Gewoon Carolien: Gas d’r op; 1000 kilometer fietsen in één week! (1)

Onze 1000 kilometer fietstocht begint afgelopen juli op een terras in Raalte waar Eric tegen mij zegt: “Deze tocht ga ik in september fietsen, ga je mee, liefje?”

Hij stuurt me een link van de Oostzeeroute in Denemarken. Ik lees kort; Twaalf Deense eilanden in de Oostzee, verbonden door bruggen en ponten. Deze 820 km lange Deense route is dit jaar verkozen tot de mooiste fietsroute van Europa. Ik ben nog nooit op fietsvakantie geweest en onder het motto ’vaak bu’j te bange’ zeg ik: “Ja, dat wil ik!”

En dan begint het. Het is niet zo dat ik nooit fiets. In Nederland verplaatsen we ons natuurlijk veel op de fiets. Op een mountainbike had ik ook al wat uurtjes met plezier gezeten. Eric heeft sinds mei een elektrische mountainbike en ik zie dat hij- de man die overal met de auto heenging- ineens op de fiets naar mijn ouders in Groenlo gaat en op de fiets boodschappen ophaalt in Nordhorn. De fiets is zijn leefstijl ten goede gekomen. En even ter herinnering; Eric (56 jaar) is die enorm dikke man die vijf jaar terug een gastric bypass heeft ondergaan en 75 kg was afgevallen…en weer 25 kg was aangekomen en nu weer bezig is om af te vallen.

Vele kilometers maken terwijl Eric al geoefend is…. Ja, de extra steun van een elektrische mountainbike zou ik vast wel kunnen gebruiken. En zo zijn er meer keuzes te maken; korte of lange fietsbroek met dikke of dunne zeem of twee fietsbroeken met zemen aandoen; extra fietsbillen beschermcrèmes mee; fietsshirts met lange of korte mouwen; regen/windjasjes; fietsschoenen; fietssokken; fietstassen; reparatieset of extra banden en ook: welke ‘gewone’ kleding; hoe de fietstassen in te pakken; hoe ermee te fietsen; waar willen we overnachten en wat nemen we daarvoor mee?

En natuurlijk oefenen in ons eigen kustgebied. Bij de Loosdrechtse plassen ligt mijn bloed nog op de weg, omdat ik de schoenplaatjes niet snel genoeg uit de pedalen kon klikken. Op het Noordwijkerstrand reden we door de zee en de schelpen onze binnenbanden al snel stuk en op de winderige dijk langs het IJsselmeer op en neer naar Amsterdam leerden we fietsen in heftige tegenwind. Het gaf ons steeds meer vertrouwen in onze fietsvakantie.

Dus toen vanaf beginpunt Padborg via een bosroute met steile beklimmingen, grind en zandpaden, pittige afdalingen na een flink aantal kilometers de glinsterende Oostzee aan ons verscheen, besefte ik nog meer ‘De weg is het doel’.

Deel 2 volgt volgende week op Salland Centraal. Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.