Broekrock afwisselender dan ooit

Organisatie wil met meer verschillende stijlen muziek breder publiek trekken

BROEKLAND – Diverse muziekstijlen en een hoop originaliteit. Dat is de koers die Broekrock dit jaar bewust voortzet, vertelt Stefan Ruiter, één van de organisatoren van het Broeklander popfestival, dat komend weekend plaatsvindt.

“We zijn al een paar jaar bezig om te kijken hoe we Broekrock verder kunnen ontwikkelen. Een jaar of twee geleden hebben we er al voor gekozen om de zaterdag voor de wat steviger bands te gebruiken en het op de zondag grotendeels akoestisch te houden. Daar gaan we verder mee. Sterker nog: ik denk dat we nog nooit zo’n divers programma hebben gehad als dit jaar.”

Op zaterdag 7 en zondag 8 september vindt de 22e editie van Broekrock plaats. Locatie is het erf rondom de ‘Hein & Diny Music Hall’ van de familie Korterik aan de Reuveldsweg 6 in Broekland. Naast optredens in de schuur; DJ’s in de overkapping ernaast en workshops/presentaties in een kleine garagebox (Live in the Living) biedt Broekrock dit jaar ook een programma in de voormalige mestsilo, op Broekrockiaanse wijze omgedoopt tot de Panorama Mestdag.

Want Broekrock neemt zichzelf niet al te serieus. Zondag treedt daar het Mestorkest op: een orkest van basisschoolleerlingen onder leiding van Muzieknetwerk Salland, met publiek op de oude stoelen uit het HOFtheater.

“Vorig jaar hadden we zondagmiddag een kinderrockkoor”, vertelt Stefan. “Dat beviel heel goed. Er kwamen veel ouders en opa’s en oma’s en die bleven daarna ook hangen. Bovendien vonden de kinderen het tof om op te treden. Ditmaal dus een orkest van basisschoolkinderen uit Broekland. In de mestsilo laten we ook een kunstinstallatie zien.”

Creativiteit
Broekrock leverde qua bezoekersaantallen al enkele jaren in, toen het festival twee jaar geleden voorzichtig de formule begon te wijzigen. Want Broekrock moest natuurlijk blijven. “De vaste club bezoekers werd niet echt groter”, vertelt Stefan.

“Daarom zijn we toen begonnen om het programma meer divers te maken. We willen ook nieuwe mensen aanspreken, jong en oud. En dat lukt, soms op bizarre wijze. Twee jaar geleden kwamen twee kerels uit Zutphen toevallig langs het terrein gefietst. Die zijn maar meteen het hele festival gebleven. Vorig jaar namen ze ook hun hele vriendengroep mee en traden ze zelfs op als rollator rock band! Ze dronken ook meteen maar onze hele voorraad Davo-bier op. Dat is wat we willen. Een laagdrempelig festival met goede muziek – ook echt nog steeds wel stevige rock, maar ook dance, hiphop, folk, Americana en meer -, lekker bier en goed eten. En met een stukje creativiteit!”

Ook uniek aan Broekrock is dat al het eten uit een straal van een kilometer rond Diny’s groentetuin komt. “We zijn daar met een groep mensen heel bewust mee bezig. Speciaalbier wordt in Broekland niet gebrouwen, maar gelukkig wel in Deventer.”

Programma
Het programma begint zaterdag om 16.00 uur met de jaarlijkse muziekquiz. Vanaf 17.00 uur zijn er optredens van Kleazer (stonerrock), The Peasants Rebellion (een gelegenheidsrockband van vaste gasten van het festival), Nebenschau (alternatieve rock) en Tony Clifton (garagerock). Ja, we weten het: vier rockbands, maar daarna gooit Broekland het over een andere boeg met de Woezels (nederhop, pop, elektro) en Wilco Prinsen. “Hij zet het hele podium vol met modulaire synthesizers en maakt daar ter plekke zijn eigen elektronische muziek!” Onder de overkapping zorgen DJ’s voor dance en andere muziek.

Zondag gaat het programma vanaf 14.00 uur verder met het Mestorkest in de silo. Daarna zijn er buiten (of bij de Hein en Diny Music Hal) optredens van Velvet Joe & The Bluegrass Diamonds (hillbilly en bluegrass), Delaney Davidson (roots/blues singer-songwriter uit Nieuw Zeeland) en het dak gaat er uiteindelijk nog volledig versterkt af met Drunken Dolly (feestelijke Ierse folkpunk). Tussen de bedrijven door mag het publiek zelf plaatjes draaien.

In ‘Live in the Living’ zijn er op zaterdag presentaties/optredens van onder andere studiobaas George Logtenberg uit Wijhe (die dieper ingaat op de verschillen tussen analoog en digitaal geluid), de Amerikaanse violist Aaron Nicholas West en de Luttenbergse schrijver Wouter Groote Schaarsberg (die alvast een tipje van de sluier oplicht aangaande zijn komende biografie over hardrocker/studiobaas Berthus Westerhuis). Op zondag is er onder andere improvisatietheater en komt Willy Westenenk vertellen over het gebruik van sprinkhanen in de keuken. Aansluitend sprinkhanenburgers van de BBQ! Paradiso

Stefan is met name trots op de komst van Delaney Davidson. “Hij is een gevestigde naam in de roots- en blueswereld. Een week voor Broekrock staat hij nog in Paradiso als onderdeel van zijn Europese tour. Een schoonmaakster van Paradiso die persoonlijk met hem bevriend is, heeft dat voor ons geregeld. Omdat ze Broekrock zo’n mooie en geschikte plek voor hem vond. Met een paar mailtjes was het rond!” De entree is gratis. Zie verder staging2.broekrock.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.