Boek en fietstocht in teken van havezaten Olst-Wijhe

WIJHE – Met een klein en gemakkelijk toegankelijk geschiedenisboekje, gecombineerd met een fietspuzzeltocht en een lespakket voor de basisschool, heeft Ton Keesom de (voormalige) havezaten van Olst-Wijhe voor jong en oud op de kaart gezet. Wethouder Anton Bosch krijgt op 14 september het eerste exemplaar overhandigd tijdens het Open Monumentenweekend. De boekjes zijn vanaf dat moment gratis verkrijgbaar bij de toeristische punten in de gemeente.

Olst-Wijhe kent van oorsprong veertien havezaten: Het Anem, Averbergen, Boskamp, Boxbergen, Dingshof, De Gelder, De Haere, Groot Hoenlo, Hagenvoorde, Herxen, Hogenhof, Krijtenberg, Langeveldslo en ’t Nijenhuis. Helaas bestaan er nu nog maar vijf.

De andere zijn weliswaar verdwenen, maar hebben soms nog kenmerken in het landschap achtergelaten. De sporen, de nog te bezichtigen gebouwen, de locaties en het leven van de voormalige bewoners vormen een belangrijk deel van de geschiedenis van Olst-Wijhe. Keesom stelde een fietstocht samen die leidt langs de havezatenplaatsen. Bij de fietstocht wordt ook beknopte informatie gegeven over de geschiedenis van de havezaten en hun adellijke families. De vragen in het boekje helpen nog eens extra goed naar de omgeving te kijken en je te verplaatsen naar de tijd tussen 1300 en 1800.

Uitreiking
Het boekje is niet alleen handig als achtergrondinformatie bij de fietstocht; het vormt ook het uitgangspunt van een lessenserie over havezaten als lokaal erfgoed. Hierin gaan kinderen onder meer aan de slag om aan de hand van de familiewapens van de voormalige bewoners een eigen familiewapen te maken. Het eerste exemplaar wordt op zaterdag 14 september om 10.00 uur uitgereikt aan wethouder Anton Bosch in de Hervormde Nicolaaskerk in Wijhe. Hierbij is iedereen welkom. Aanwezigen kunnen ter plekke een exemplaar meenemen. De gemeente en de Stichting Kunst- en Cultuur Olst-Wijhe hielpen om dit initiatief financieel mogelijk te maken.

Foto: De Gelder met op de achtergrond de Nicolaaskerk

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.