Zondagse Gedachte: Heilige grond

In de media was een tijdje geleden een foto te zien van een enorm lange rij bergbeklimmers die op weg waren naar de top van de Mount Everest.
Het beklimmen van deze berg is populair en staat bij veel mensen op de zogenaamde bucketlist, iets wat je gedaan moet hebben. Het is de hoogste berg ter aarde en zij wordt de ‘godin van de lucht’ of ‘moedergodin van de aarde’ genoemd. Dat geeft aan dat het een heilige plaats is, zoals veel bergen, omdat daar hemel en aarde elkaar raken. Niet alleen bérgen kunnen de status van heiligheid hebben, maar ook rivieren, bomen, steden, gebouwen, wegen. Zulke plaatsen hebben een enorme aantrekkingskracht op mensen. Mensen lopen een pelgrimsroute, ze brengen een bezoek aan Jeruzalem, gaan op bedevaart naar Mekka, baden zich in de Ganges of klimmen naar de Borobudur.

De commercie vaart er wel bij. De toeristenindustrie draait mede dankzij deze heiligheid op volle toeren. Wat maakt een plaats tot een Heilige Plaats, met hoofdletters? Zo’n plaats is meestal belangrijk binnen een bepaalde godsdienst, omdat er heiligen zijn verschenen of omdat God zich daar op een of andere manier heeft geopenbaard. Er worden verhalen over verteld en er werden heiligdommen gebouwd. Daar komen de pelgrims op af. Misschien hopen ze daar iets van dat goddelijke te ervaren. Als maar genoeg mensen in geloven, wordt een plaats vanzelf een Heilige Plaats.

Mensen kunnen een plaats heiligen. Ze kunnen een plaats ook óntheiligen.
Dat is te zien aan de vele tonnen afval die op de Mount Everest achterblijven. En volgens velen ook de tot sportschool en dergelijke omgebouwde leegstaande kerkgebouwen.

Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat deze plaatsen, bergen, rivieren, pleinen en kerken niet ontheiligd worden, nú niet en in de toekomst niet.
Deze zomer werd er ook veel aandacht besteed aan de maanlanding van vijftig jaar geleden. We zien de iconische foto van de opkomende aarde boven de maanhorizon. Die toont de schoonheid en kwetsbaarheid van onze planeet. Niet alleen bepaalde plekken, maar heel de aarde is heilige grond.

De grond waaruit wij voortkomen, is onze oorsprong, onze moeder.
Dat besef wijst ons op onze afhankelijkheid én verantwoordelijkheid.
Het zou een ‘giant leap for mankind’ zijn als iedereen dat zou beseffen en ernaar zou gaan handelen. Wat met de aarde gebeurt, gebeurt ook met de kinderen van de aarde. De mens heeft het web van het leven niet geweven, hij is er slechts een draadje in. Wat hij het web aandoet, doet hij ook zichzelf aan. Alles en alles is met elkaar verbonden in één groot en heilig geheel.

Irene Ziegelaar
Wesepe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.