WOR viert vijftigjarig bestaan op bescheiden wijze

Oogstgave dit jaar bestemd voor project Red Horse Company op de Filipijnen

RAALTE – De Oogstgave, waarvoor de WOR jaarlijks verantwoordelijk is, zit in het DNA van het Sallandse Oogstfeest Stöppelhaene. Precies vijftig jaar geleden werd de Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Raalte (WOR) opgericht.

Het 50-jarig jubileum van de W.O.R. wordt op zondag 1 september gevierd tijdens de Oecumenische Stöppelhaeneviering in de Sallandse Herberg. Aanvang is om 10.00 uur. De WOR kiest ervoor om het jubileum niet al te groots te vieren. Dat zou niet passen bij de missie en de werkwijze van de werkgroep.

De geschiedenis van de oogstgave gaat in feite al heel wat jaren verder terug. De annalen van Stöppelhaene vermelden dat tijdens de eerste jaren van dit agrarisch feest boeren een klein deel van de oogst afstonden. Garven rogge werden aan de weg gezet en vervolgens opgehaald: de pastoor en dominee deelden mee in de oogst. De opbrengst van het graan kwam via de ‘geestelijkheid’ terecht bij de arme gezinnen.

Rake zondagspreek
De oogstgave kreeg in 1969 een geheel andere bestemming. In zijn zondagspreek op 14 augustus van dat jaar wist de Raalter missionaris Frans Kleine Koerkamp de toehoorders te raken met zijn verhaal over het onrecht en de schrijnende kwetsbaarheid van de Filipijnse bevolking. De Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Raalte, als een oecumenische actiegroep, was geboren. Dankbaarheid bij het binnen halen van de oogst kreeg een extra dimensie: solidariteit met een bevolkingsgroep in de arme wereld.

In de eerste jaren leverden de pastoor en dominee beurtelings een land-of tuinbouw gerelateerd project aan. Tot op de dag van vandaag weet de werkgroep een geschikt project te vinden. De projecten die worden gekozen, zijn lokaal en dienen aan strenge eisen te voldoen. De plannen moeten duurzaam zijn en goed onderbouwd. Als het project eenmaal definitief is, kan de uit vijftien leden bestaande werkgroep zich, in samenwerking met de oogstfeestcommissie en de betrokken projectgroep, bezighouden met de promotie, de afstemming met diverse instanties én met de deurcollectes in Salland. Verantwoording

Kramen
Het nieuwe project wordt elk jaar tijdens de Roggemaaiersdag gepresenteerd. Ook op de Boerendag is de werkgroep vertegenwoordigd met twee kramen. Bij de eerste kraam wordt het huidige project onder de aandacht gebracht, bij de andere kraam wordt verantwoording afgelegd over het voorgaande project; iets wat voor de werkgroep erg belangrijk is. De projecten zijn niet gericht op noodhulp, maar op ontwikkelingshulp. Door een voedselproject van de lokale bevolking in een arm gebied te faciliteren, wordt een duurzame ontwikkeling in het betreffende gebied op gang gebracht. Steeds is de bevolking ter plekke verantwoordelijk; de toekomst komt in hun eigen handen te liggen.

In de afgelopen jaren hebben door de oogstgave tientallen bevolkingsgroepen inmiddels bestaanszekerheid opgebouwd, is het basale project uitgedijd en hebben de gemeenschappen zich ook op andere terreinen ontwikkeld. Via verslagen, rapporten of via andere media wordt de werkgroep nog steeds vanuit alle windstreken op de hoogte gehouden. Dit motiveert de groep om door te gaan met het werk en Salland te bewegen in oogsttijd over de eigen grenzen heen te kijken. Old Sagay

Eiland Negros
Dit jaar viel de keuze op een bijzonder project op het Filipijnse eiland Negros. Vanuit Salland gaan jaarlijks vrijwilligers naar het vissersdorp Old Sagay om orkaanbestendige huizen te bouwen. Zij doen dit onder de naam Red Horse Company. Op deze manier proberen zij de vissersbevolking te wapenen tegen natuurgeweld.

Naast het bouwen van huizen is er onlangs een tuinenproject ontwikkeld. Het doel is dat de bevolking gezonde en gevarieerde producten gaat verbouwen. De opbrengst van de oogstgave wordt onder meer besteed aan de waterhuishouding, afrastering, het in cultuur brengen van de grond, gereedschap, de inkoop van zaai- en plantgoed, ondersteuning en de verwerking van de producten. Bijzonder ook is dat de Sallandse werkgroep bij zijn werkzaamheden op het eiland kennis maakte met Frans Kleine Koerkamp.

Collectezakjes
Hoe treffend om in dit jubileumjaar op de plaats van bestemming de geestelijke vader van de W.O.R. te treffen. Ook dit jaar worden de collectezakjes weer verspreid in de gemeente Raalte. Per abuis staat er echter een verkeerde ophaaldatum op de zakjes. De zakjes worden dit jaar op 26 en 27 augustus, of het weekend hieraan voorafgaand, opgehaald.

Foto: Red Horse Company aan het werk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.