‘Unieke bed & breakfast met zicht op de IJssel’

Verbouwing van rijksmonument Bissems Hofstede in Marle na twee jaar voorbereidingen van start

MARLE – Een rijksmonument van (minimaal) 150 jaar; dan is een flinke opknapbeurt wel eens nodig. De monumentale IJsselboerderij de Bissems Hofstede in Marle staat na een voorbereidingstijd van zo’n twee jaar nu in de steigers. Het meeste werk gebeurt aan de buitenkant, maar in een van de oude schuren komt straks een gloednieuwe bed & breakfast. “Met een prachtig uitzicht op de IJssel”, zo vertelt Annet Schrijver met de bouwtekeningen in de hand. Ze bewoont de boerderij met echtgenoot Gert-Karel Bruggert en dochters Maartje, Wieteke en Josien.

Het gezin mag op termijn ook gasten ontvangen in twee nieuwe appartementen. “Of daar behoefte aan is? Dat risico moet je nemen als ondernemer, maar ik heb het gevoel dat dit gaat draaien. Het is zo’n bijzondere plek hier tussen de IJssel en de Veluwe.”
Eigenlijk komt een oude droom uit, zo vertelt Annet. “Vroeger toen ik vanuit Terwolde hier kwam wonen, droomde ik al van een B&B op deze Bissems Hofstede. Dat is nooit gelukt. Het bedrijf met 95 koeien en jongvee en de kinderen gingen voor, daar ben je druk genoeg mee. Een paar jaar geleden bleek dat een flinke restauratie nodig was. De Monumentenwacht Overijssel en Flevoland heeft toen in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een inspectierapport over dit rijksmonument opgesteld. Er was best veel op te knappen, op zich natuurlijk niet vreemd, en dat was een mooie basis om mee aan de slag te gaan. Dat betekent onder meer subsidie aanvragen en overleggen met architecten en aannemers. Het vormde ook een mooie gelegenheid om dat oude plannetje voor een B&B uit de kast te halen. De gemeente Olst-Wijhe werkte graag mee.”

Speciale eisen

Het werk is sinds een paar weken geleden echt begonnen. Medewerkers van aannemer Jonker uit Vaassen voeren de werkzaamheden uit. Voor de niet echt alledaagse klus moet de aannemer aan allerlei speciale eisen van de rijksdienst (kunnen) voldoen. ”Voor de voegen mag bijvoorbeeld geen modern cement gebruikt worden, wel een soort kalk. Daar zijn we nu mee bezig. Zo zijn er veel zaken; welke delen van het oude gebint in de schuur waarin de B&B komt, zijn nog bruikbaar, welke moeten vervangen worden? Soms valt het tegen, is er meer verrot hout dan verwacht, soms valt het mee. De goten waren bijvoorbeeld in betere staat dan we verwachtten. Elke maand komen we bij elkaar met alle betrokken partijen; Monumentwacht, de Rijksdienst, de aannemer, de schilders, timmerlui en architect. Natuurlijk, dat kost veel tijd, maar beter dat het nu goed gebeurt dan later ontdekken dat het niet goed was.”

In de lengte

Bovendien hebben die deskundigen er verstand van, zo ontdekte de Marlese die zich toch ook al aardig in de lange geschiedenis van de boerderij had verdiept. “Aan de voorzijde van het woongedeelte, bij de leilindes, zijn bijvoorbeeld nu drie regenpijpen. Alleen, dat horen er volgens de originele tekeningen maar twee te zijn, links en rechts. Bekeken wordt of dat nu aangepast kan worden. Eigenlijk is de Bissems Hofstede uniek. Deze monumentale IJsselboerderijen staan normaal gesproken met de kop naar de rivier gericht, maar deze is dus in de lengte gebouwd.”

Ontbijtspullen

Annet heeft zich al voorbereid op de ontvangst van de gasten. “Ik heb een cursus van Wakker Boer gevolgd. Dat is een initiatief van René Schepers om boeren en boerinnen in vooral Oost-Nederland te inspireren en te stimuleren om te ondernemen in verbinding met de samenleving. En zo ook het respect te krijgen dat we als landbouw verdienen. De gasten krijgen straks desgewenst ’s morgens een mand met ontbijtspullen voor de deur, daar ga ik voor zorgen, geen probleem. Wat de boer ervan vindt? Die wordt eigenlijk steeds enthousiaster. Dat moet ook wel want anders moet je er niet aan beginnen. En onze dochters hebben al beloofd dat ze ons werk willen overnemen als we eens een paar dagen weg zijn.”

Veehouderij

Toch blijft de Bissems Hofstede een echte veehouderij, zo benadrukt ze. “De koeien en het jongvee gaan altijd voor. Gelukkig kan het werk gebeuren zonder dat de gasten er last van hebben. We kunnen buitenlangs van het woongedeelte naar de ligboxenstal.”
Wanneer moet het werk klaar zijn? “De planning is ongeveer eind van dit jaar of januari volgend jaar. We hebben nog geen grote tegenvallers, maar die kunnen zich bij een verbouwing natuurlijk altijd voordoen. Ergens vind ik februari volgend jaar wel mooi. Dan word ik 50 jaar. Dan kan ik dat feestje mooi combineren met de officiële opening.“

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Foto: Annet Schrijver in de oude schuur van de Bissems Hofstede waar eind dit jaar, begin volgend jaar een gloednieuwe B&B komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.