Training Grip op Verwardheid in Raalte en Olst-Wijhe

RAALTE /WIJHE – Vanaf september kunnen inwoners van de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe weer de training ‘Grip op Verwardheid’ volgen. Het gaat om een praktische training die handvatten biedt voor de omgang met psychisch kwetsbare mensen. “Van mensen met een burn-out, autisme, het syndroom van Asperger tot extreme verlegenheid; iedereen verdient het om op een gepaste manier benaderd te worden”, vindt Diny Vloedgraven. Zij volgde in het voorjaar van dit jaar de training en is enthousiast.

Voor Diny is de omgang met mensen met een psychische kwetsbaarheid niet nieuw. Ze is betrokken bij de GGZ, lid van de WMO-raad, aanjager van het Zelfregiecentrum in Raalte en betrokken bij de centrale cliëntenraad. Ook volgde ze diverse cursussen. Een psychische kwetsbaarheid is vaak niet direct zichtbaar. “Maar je herkent het wel aan het gedrag van mensen. Het is dus zaak om aandacht te hebben voor een ander. Stel je voor: iemand is om bepaalde redenen in z’n schulp gekropen en zijn begeleider of iemand anders uit zijn naaste omgeving heeft gezegd: ga jij er vandaag eens op uit. Ga het dorp in om een boodschap te doen. Ik kan me voorstellen dat zo iemand verlegen om zich heen kijkend de winkel in loopt. Hoe mooi is het dan dat iemand in de winkel dit herkent, aandacht heeft voor deze persoon en de tijd neemt om hem te helpen.”

Gemêleerd

De training draait om het herkennen van een psychische aandoening en hoe je hiermee om moet gaan, zodat situaties niet escaleren. Iedereen die in de gemeente Raalte of Olst-Wijhe woont kan de training volgen. Professionals (bijvoorbeeld medewerkers van woningbouwcorporaties, zorginstellingen en politie), maar ook inwoners die interesse hebben in het onderwerp. Mooi aan de training vond Diny dat er sprake was van een heel gemêleerd gezelschap. “Iedereen had zijn eigen reden om deel te nemen. Wat we hebben geleerd, was voor mij niet helemaal nieuw. Maar het heeft me wel een stuk zelfverzekerder gemaakt. Dingen die ik op gevoel deed, zijn nu ook echt onderbouwd.”

De trainingen zijn gepland op de dinsdagen 3, 10, 17 en 24 september (telkens van 9.00 tot 12.30 uur) in het gemeentehuis van Raalte. De training wordt aangeboden door Impluz (onderdeel van de Dimence Groep) en MEE IJsseloevers. Voor inwoners/vrijwilligers is deelname gratis. Beroepskrachten betalen een gereduceerd tarief van 50 euro voor de gehele training of 25 euro per onderdeel. Meer weten over de training? Ga dan naar https://staging2.gripopverwardheid.nl/