The show must go on bij de Pompdagen

Bestuur Stichting Heija hervindt zichzelf na overlijden van voorzitter Hans Egelie

HEINO – Het was een bewogen jaar voor Stichting Heija, de organisatie van de Pompdagen. In februari zat het bestuur nog nietsvermoedend bij elkaar. Voorzitter Hans Egelie kwam echter niet opdagen. Niets voor hem; waar hij toch bleef?

“Toen kregen we een bericht dat hij was overleden aan een hartstilstand”, vertelt Gerben Korten. “Dat was een enorme klap. Dat kwam hard aan. Van vergaderen is die avond ook weinig meer gekomen…” Maar ‘the show must go on’. Van woensdag 21 tot en met zondag 25 augustus vindt een nieuwe editie van het Heinose dorpsfeest plaats.

“Hans’ dochters zeiden de dag na zijn overlijden al dat we ervoor moesten zorgen dat het feest gewoon zou gaan”, vertelt Gerben. “Ze wilden wel een biertje kunnen drinken op hun vader. Overigens is de doorgang van het feest nooit onderwerp van gesprek geweest.”

Gerben nam als waarnemend voorzitter de taken van Hans (deels) over. Het was een bewuste keuze om geen nieuwe voorzitter aan te stellen. “Dat voelde niet goed. Maar er was ook niemand die alle taken van Hans over kon nemen. En we wilden voor dit jaar ook niet iemand van buiten de organisatie. We moesten eerst in beeld brengen wat Hans allemaal precies deed.”

Haarlemmerolie
En dat was veel. Niet voor niets omschreef Gerben Hans in een eerder interview met de Stentor als de Haarlemmerolie van de Pompdagen. “Hij was een echte verbinder. De Pompdagen waren zijn passie.”

In de periode na het overlijden van Hans pakte het bestuur de draad weer op. Sander Weertman, die eerder afscheid had genomen als bestuurslid, besloot weer terug te keren. Alle extra hulp was immers welkom. “Hans deed heel veel achter de schermen”, vertelt Gerben. “Soms konden we het in beeld brengen, soms kreeg ik ook gewoon mailtjes van betrokkenen die vertelden dat zij eerder contact hadden met Hans en vroegen hoe het nou verder ging.”

Opening
Voor het programma heeft het overlijden van Hans geen gevolgen gehad. “Alleen bij de officiële opening zullen we natuurlijk stilstaan bij zijn dood. We hebben veel vaste onderdelen die door commissies worden georganiseerd. Dat ging verder allemaal zijn gangetje.”

Heija is de overkoepelende stichting die het programma vormgeeft, daarbij ook geholpen door de horecaondernemers in Heino die allemaal hun eigen (muzikale) programma bieden. De inkomsten van Heija komen van sponsors en de tap in de feesttent in de Hof van Rakhorst.

“Dat wordt wel steeds lastiger en dat geldt ook voor het vinden van vrijwilligers. Maar we redden het nog. Ja, de Pompdagen mogen dan van oudsher een terrasfeest zijn, maar vorig jaar hebben we op zaterdagmiddag, tijdens ‘Heino zingt mee’, de gemeentetuin nog moeten afsluiten. Die was afgeladen. Dit jaar hebben we voor de vrijdagavond Plork en de Aannemers geboekt. Die band is bezig met een succesvolle tour. Daar verwachten we ook veel van.”

Hoog(s)tepunt
De Hof van Rakhorst vormt ook de locatie voor de rode draad van de Pompdagen: ‘Klim naar je hoog(s)tepunt’. Deelnemers gaan met elkaar de strijd aan om in een zo kort mogelijk tijdsbestek een klimwand te bedwingen.

En zo bevat het programma vele highlights. De pubquiz op woensdagavond bijvoorbeeld (eerder op zondag); Heel Heino Bakt, de Donderse Markt (met straattheater en streekproducten) en de verkiezing van de Heinose Ondernemer van het jaar op donderdag; het jaarlijkse Spellencircuit van ’t Giet Loss (spectaculaire zeskamp-achtige activiteiten met een hoop opblaasbare attracties en veel water; voor de laatste keer georganiseerd door ’t Giet Loss), de veiling ‘Heino tikt ‘m af’ (voor het goede doel) en Loop naar de Pomp op vrijdag; het Daggie Old Heino, de Bullshit Bingo, het korenfestival en Heino Zingt Mee op zaterdag en de Pomptoertocht en de feestelijke afsluiting op zondag.

Muziek
En dan is er nog muziek, héél véél muziek. Zo kunnen de bezoekers kijken en luisteren naar optredens en DJ-sets van onder andere: Random Five, Schot deur ’t Pleeraam, Melrose, The Sunny Side, DJ Yannick, Pure, Fissa Kings, Altijd Lastig & Rob gas d’r op, DJ Hans Stroeve, Kroepin, LEAD, Bluesworld Collective, Jan Vayne, Barcode, Plork en de Aannemers, ’69 Comeback, Beatcrooks, Jebroer, de Pompedoers, The Green Monkeys, Empire Coverband, DJ Sander Scheperman (met het Foute uur), Hovius plays Jimi Hendrix, Radiorave, DJ Tom van Duuren, DJ Hitch, DJ Mike Gritter, Doctor’s Order, de Paloma’s, Jordy van Vilsteren en Stef Ekkel.

Saamhorigheid
Stichting Heija is inmiddels op zoek naar een nieuwe voorzitter. “Ik had nooit de intentie om voorzitter te worden”, vertelt Gerben. “Maar het is ook niet zo dat ik de boel laat vallen als we geen nieuwe vinden. Het is me dit jaar wel goed duidelijk geworden hoeveel organisatie er bij de Pompdagen komt kijken. Het is heel cliché, maar ik heb ontzettend vaak gedacht: ‘Oh ja, dat moet je ook nog regelen’. Maar de saamhorigheid dit jaar bij de organisatoren, de commissies en de vrijwilligers heb ik als heel positief ervaren. Al die mensen die zich spontaan meldden: ‘Als je hulp nodig hebt, laat het dan even weten’. Als importer, ik ben geen geboren Heinoër, vond ik die waardering voor ons werk heel erg mooi!”

Zie verder staging2.pompdagen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.