Terug van weggeweest: Slotgrachtconcert De Haere

OLST – Op zaterdagavond 24 augustus presenteert IJssellandschap op veler verzoek weer een Slotgrachtconcert op Landgoed De Haere in Olst. Bezoekers kunnen kijken en luisteren naar het Orkest van het Oosten. De setting is losjes. Met familie en vrienden picknicken en genieten van de natuur, terwijl het orkest voor muziek zorgt.

Het voltallige orkest zit deze avond in het weiland. Met de lieflijkheid van het mooi uitgelichte kasteel als decor en met achter de bezoekers, de bunkers van de IJssellinie, is het thema: Liefde en Oorlog. Het Britse dirigeertalent Jamie Philips en presentator Eric Robillard leiden orkest en publiek door een programma met veel knipogen naar dit thema. Het weiland is vanaf 18.00 uur geopend om te picknicken (met een voorprogramma en de soundcheck) en de bunkers zijn geopend voor het publiek (hier zijn kaarten voor bij te boeken).
Van alle grote componisten was Beethoven waarschijnlijk degene die het allersterkst gefascineerd was door thema’s als vrijheid en verzet. Het orkest speelt dan ook Beethovens Ouverture Egmont: over verzet en het geven van het leven voor de onafhankelijkheid van de Lage Landen. Juist uitbundig en liefdevol is onder andere het eerbetoon dat Antonin Dvorák in twee Slavische Dansen aan de folklore van zijn Tsjechische vaderland bracht en vrolijkheid klinkt ook in de korte jeugdwerkjes van Edward Elgar. Hoewel het tijdens een picknick niet prettig is om door wespen gestoord te worden, is Ouverture ‘De wespen’ van de Brit Vaughan Williams wél een stuk om vrolijk van te worden. De IJssel

Tot slot van het concert klinkt Smetana’s ‘De Moldau’. Hoewel dit portret van Tsjechiës grootste rivier een van de bekendste klassiekers aller tijden is, heeft de Moldau vast nog nooit zo geklonken als op De Haere, met die andere grote stroom op een paar honderd meter afstand, namelijk; de IJssel. Het orkest speelt van 20.30 tot 22.00 uur. Tickets zijn te bestellen via: staging2.ovho.nl

Foto: Rob van der Laan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.