Stevige groei in 2018 van aantal gasten hospice de Cirkel

RAALTE – Het aantal gebruikers van hospice de Cirkel is vorig jaar fors gestegen, zo blijkt uit het jaarverslag 2018. “Het was een bijzonder jaar met lange periodes waarin alle vier de kamers van het hospice bezet waren. Bij de bouw destijds was de vierde kamer eigenlijk bedoeld als een soort van reserve, maar die was zeer regelmatig nodig. Die stijging zet zich dit jaar, na een kleine daling in het voorjaar, door,” zo weet voorzitter Klaas Koekkoek.

“We zijn blij met die ontwikkeling. Het betekent toch dat het hospice in een echte behoefte voorziet. Op termijn zal er bij deze groei natuurlijk een moment komen dat we gaan bekijken hoe het verder moet en kan. Gelukkig hebben we een nieuw en fris bestuur.” De bouw vorig jaar van een extra familiekamer als aanvulling op de steeds drukkere huiskamer was volgens Koekkoek in ieder geval een goede zaak. In totaal verbleven er vorig jaar 41 mensen in het Raalter hospice gedurende 931 dagen en nachten. Ter vergelijking, in 2016 waren dat er respectievelijk 30 en ging het om 506 dagen. Voor de vrijwilligers van Stichting de Cirkel betekende dat flink aanpoten. In 2016 waren die 5400 uur aan de slag in het hospice tegen 10.500 uur vorig jaar, bijna een verdubbeling dus in twee jaar. Bij de tweede tak van de Cirkel, de terminale zorg thuis bij mensen, is het beeld stabiel en ging het afgelopen drie jaar om gemiddeld rond de dertig mensen die thuis bezocht werden.

Balans

De groei vorig jaar werd voor een flink deel veroorzaakt door het stijgend aantal gasten van buiten Raalte dat via het Deventer Ziekenhuis en de Isala Klinieken naar het hospice kwam. Voor het bestuur van de Cirkel is dat een nieuwe ontwikkeling. “Het hospice is er natuurlijk gekomen met geld van de eigen gemeenschap in Raalte en omgeving. Je moet dus kritisch naar een goede balans zoeken tussen gasten uit deze gemeente, Olst-Wijhe en daarbuiten. Het kan niet dat we tegen mensen uit de streek moeten zeggen dat er geen ruimte is door gasten van elders. Aan de andere kant, als je lege kamers beschikbaar hebt, zeg je daar ook geen nee tegen. We letten dus heel scherp op een goede balans, al lukt dat een heel enkele keer niet. Je kunt gasten in hun laatste levensfase natuurlijk niet wegsturen.”

Tevreden

De groeiende bezetting van het hospice vraagt ook steeds meer inzet van de ongeveer zeventig vrijwilligers (zowel voor het hospice als de zorg thuis). “We krijgen het rond, maar het blijft aandacht vergen. Eind dit jaar organiseren we weer een bijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers. Die zijn nodig, ook al omdat soms mensen afhaken. Gelukkig hebben we nu ook een aantal vrijwilligers, zorg plus noemen we die, die de vaste coördinatoren kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld in het weekeinde.”
Financieel draait de Cirkel volgens Koekkoek naar behoren. “Als je naar de begroting van afgelopen jaren kijkt gaat het zelfs iets beter dan verwacht. Wat dat betreft ben ik een tevreden voorzitter. De overheid vergoedt zoals bekend op basis van het aantal gasten van de afgelopen drie jaar. Daardoor wordt het jaar 2020 belangrijk, dan tellen de afgelopen drie jaar hier aan de Monumentstraat. Dat geld wordt in 2021 uitbetaald en dan denken we quitte te kunnen spelen. Geld verdienen hoeven we trouwens ook niet.”

Foto: Klaas Koekkoek, een tevreden voorzitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.