Sallandse projecten genomineerd voor Ariënsprijs

Oogstgave, Boerenpelgrimstocht Haarle, Boerderijvieringen Lemelerveld en Duofiets Vilsteren

RAALTE – Het Oogstgaveproject van Stöppelhaene, de Boerenpelgrimstocht Haarle, de ‘Boerderijvieringen’ Lemelerveld en de ‘Duofiets’ in Vilsteren zijn genomineerd voor de driejaarlijkse Ariënsprijs. Uit het hele Aartsbisdom Utrecht (de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel en Flevoland) zijn 31 initiatieven genomineerd, waaronder dus ook vier in (en om) Salland. Er is zowel een jury- als een publieksprijs. Voor de publieksprijs kan tot 10 oktober gestemd worden, waarna de uitreiking op 12 oktober plaats vindt in het Titus Brandsmahuis in Deventer.

De Ariëns Prijs voor Diaconie wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt en werd in 2002 in het Aartsbisdom Utrecht in het leven geroepen. Het gaat om initiatieven of projecten die gericht zijn op zorg en barmhartigheid, verzoening en vergeving of gerechtigheid. De prijs draagt de naam van Alphons Ariëns. Deze priester van het aartsbisdom toonde in de vorige eeuw een grote betrokkenheid bij in armoede verkerende

arbeidersgezinnen in Twente.
Het Oogstgave project bij Stöppelhaene is een oude traditie in Raalte en omgeving. De coördinatie berust bij de oecumenische Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Raalte. De opbrengst van de oogstgave, waarbij de Sallandse Boer een stimulerende rol speelt, was afgelopen jaren tussen de 25.000 en 30.000 euro.

Bij de niet zo lang geleden gehouden ‘Boerenpelgrimstocht’ in Haarle ging het om ‘in gesprek gaan over de waarden van waaruit boeren dagelijks hun werk doen’. Voormalig psychiatrisch verpleegkundige Ida Besten ging in gesprek met boerenfamilies over hun waarden in het leven. Dat was het begin van de boerenpelgrimstocht, die ze samen met de plaatselijke werkgroep Kerk in het Platteland organiseert. Haar doel is uitwisseling, bezinning en verbinding: met de aarde, met burgers zodat ze elkaar verstaan en waarderen.

Activeren

Ruim tien jaar geleden bracht de toenmalige pastorale werkster Lonneke Gunning in Lemelerveld een aantal mensen samen om stil te staan bij problemen waar boeren mee te maken hebben. Het werd een klankbordgroep die de pastor helpt om over de vragen en zorgen van de boeren na te denken. De huidige pastoraal werkster Marga Overmeen is blij met de klankbordgroep Kerk in Platteland (KIP). Daarnaast verzorgt de werkgroep enkele keren per jaar een viering op de boerderij. In aansluiting bij de dankdagen voor het gewas is er op locatie op een boerderij ook een viering. Alle mensen uit de omgeving, vooral burgers, zijn daarbij uitgenodigd.
De Duofiets in Vilsteren staat voor zorg en aandacht voor ouderen en mensen met een beperking. Men wil hen activeren en uit hun isolement halen en zo weer een plek geven in de maatschappij. De Duofiets maakt ze weer mobiel en zorgt voor nieuwe indrukken en contacten.

Meer info op staging2.dkci-utrecht.nl/projecten-ariens-publieksprijs-2019/.

Foto: Op deze archieffoto uit de vorige eeuw krijgt toenmalig pastoor Thielen de opbrengst van de Oogstgave symbolisch aangeboden. Onder meer toenmalig burgemeester Zuidwijk kijkt toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.