‘Philip heeft een gouden voetje’

Golfsupertalent verzorgt op initiatief van grootvader Ben Knobben presentatie in Angeli Custodes

RAALTE – Ben Knobben is apetrots op zijn kleinzoon Philip van Oosten. Zo trots dat mede op zijn initiatief Philip op maandag 19 augustus een presentatie zal verzorgen in Angeli Custodes, waar Ben woont. Philip (uit Bennekom) geldt met zijn 10 jaar als een toptalent in de golfsport. Begin deze maand werd hij nog derde bij het internationale juniorengolftoernooi op Pinehurst in Amerika (in de leeftijdsklasse tot 16 jaar).

Ben, geboren en getogen in Haarle, daarna verhuisd naar Raalte, was in zijn werkzame leven projectontwikkelaar. “De invulling van het voormalige Welkoopterrein in Raalte was mijn laatste project”, vertelt hij. Zelf golfde hij ook een ‘klein beetje’. Maar zijn schoonzoon Arjan is veel getalenteerder en dochter Angelique slaat ook een leuk balletje. “Arjan heeft een goede put. Dat betekent dat hij met een scheppende slag heel goed de bal uit een laag terrein weet te krijgen. Het talent is er bij Philip ingeboren.”
Philip geeft wel vaker presentaties over de golfsport. Dat kwam een activiteitenbegeleidster bij Angeli Custodes ook ter ore. “Zij wilde Philip dan ook wel hier uitnodigen. En dat is gebeurd. Het is ook een keer wat anders…”
Philip begon op zijn zesde met golfen. Hij viel al snel op. Hij nam al twee keer deel aan het toernooi op Pinehurst (vorig jaar werd hij er nog zesde) en speelt af en toe op andere internationale toernooien. Philip heeft inmiddels een NOC*NSF-talentstatus en krijgt training van prof Andrew Morley. Vijf keer per week staat de tiener op de golfbaan. “Hij kan heel goed overweg met de Nederlandse topgolfer Joost Luiten”, vertelt Ben. “Die coacht hem ook een beetje. Philip moest laatst meedoen aan een item van Zapp-sport. Toen heeft hij Joost gevraagd of die zijn tas wilde dragen. En dat heeft Joost toen ook gedaan.”

Swing

Philip wil later prof worden. Gezien zijn behaalde resultaten is dat geen onrealistische ambitie. “Het is zijn droom om de US Masters te winnen”, vertelt Ben. “Kijk, als ze je vroeger vroegen wat je later wilde worden, was het ‘smid’ of ‘timmerman’. Nu antwoorden kinderen dat ze beroemd willen worden en veel geld willen verdienen. Philip is al heel goed onderweg. In Amerika kennen ze hem al goed. Philip had gehoopt om eerder deze maand Tiger Woods te ontmoeten, maar die was er helaas niet.”
De grootste kracht van Philip is volgens Ben zijn schwung (de eerste slag). “Philip is klein, maar maakt zich dan zo groot mogelijk. Hij gaat zelfs op zijn tenen staan. De stick houdt hij helemaal op het einde vast. Zo kan hij een zo groot mogelijk draai maken en de bal goed hard raken. Hij heeft een gouden voetje, is wel eens gezegd. Met een van zijn voeten, niet die van zijn standbeen, stuurt hij de slag bij. Daarmee draait hij zichzelf als het ware nog iets extra omhoog, zo wordt de snelheid van de stick nog groter!”
En Philip zelf? Die blijft er nuchter onder. Dat is ook zijn grote kracht. In een interview met de Gelderlander zei hij eerder: “Als het niet lukt, moet je niet boos worden. Je moet juist doorgaan en mentaal sterk zijn.”

De presentatie van Philip bij Angeli Custodes op maandag 19 augustus begint om 10.30 uur. Alle bewoners zijn welkom. De entree is gratis.

Foto: Ben Knobben met een foto van Philip en diens zus Emma.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.