Opinie: Vlees en Stöppelhaene

  Het is van de zotte! Minder vlees eten gaat de wereld niet redden. De koppen die afgelopen week over het recente VN-rapport over klimaatverandering en voedselveiligheid in de kranten verschenen, suggereren echter het tegendeel. In het rapport zelf staat dat echter nergens. De commissie brengt een rapport uit op wereldschaal en de Nederlandse (Randstedelijke)  journalistiek heeft het gore lef om binnen drie uur te koppen dat minder vlees eten de redding van Nederland is. Het is: of de incompetentie van de journalistiek of het bewust willen wegkijken van wat het IPPC-rapport eigenlijk zegt. Het was helaas voorspelbaar.

  VN rapport wil ander grondgebruik tegen de opwarming. Na twee uur scannen zie ik nog niet veel noodzaak tot verdere verandering voor Nederlandse landbouw. #efficient Wedden dat dat de koppen in het nieuws niet gaan worden? IPCC https://t.co/Ox1CVdPXs4— Gerlant Zielman (@GerlantZ) 8 augustus 2019

  In de huidige tijdsgeest waarin milieuclubjes en klimaatknuffelaars het nieuws framen met hun eigen waarheden mag je dit rapport als een bijbel zien in de klimaatdiscussie. Het heeft lang geduurd, maar de presentatie op 8 augustus heb ik met smart afgewacht. Wat het rapport zegt is: de wereld moet het landgebruik en landbouwmethoden en dus haar leefgewoonten drastisch veranderen. U als consument moet uw gedrag veranderen. Minder voedsel verspillen, minder makkelijk dingen weggooien. Op uw gebruik van grondstoffen letten en uw manier van leven en reizen aanpassen. U moet op uw CO2-voetprint letten. En dat in heel veel woorden. Op wereldschaal dus en niet het kleine stipje Nederland. En minder vlees eten als de oplossing? Daar wordt met geen woord over gerept.

  De Nederlandse landbouw is de meest innovatieve van de wereld. Al jaren komt men van over die hele wereld hier studeren, kennis en producten halen. Onze gronden produceren hogere opbrengsten dan in vele andere delen van de wereld. Dat doen wij met een juiste balans in de kringloop tussen opbrengst en bemesten. Het houden van dieren is wat wij hier in ons kleine landje het beste, met de laagste milieu-impact van de hele wereld, kunnen, aldus Jan de Ruyter, sectorbankier Agrarisch van wereld bank ABN-AMRO afgelopen week. Het produceren van bepaalde soorten groenten en fruit net zo.

  Voor Nederland betekent dit rapport niet dat wij ons landje redden door de boeren maar weg te pesten. Door artikelen te schrijven over te veel mest en te veel uitstoot door dieren en minder vlees eten zonder studie van de materie te hebben gemaakt of het te begrijpen. Het betekent dat wij als consumenten onszelf in de ogen moeten gaan kijken. Erkennen dat wij zelf het meest vervuilende wezen op aarde zijn. Onze levensstijl daarop moeten aanpassen. Het niet normaal moeten vinden dat er het jaar rond seizoensgroenten zoals sla of bonen uit Turkije, Marokko of bijvoorbeeld Israël in de schappen liggen, waar het met een veel hogere milieu-impact wordt geproduceerd. Het betekent dat wij niet zomaar dingen weggooien die nog goed zijn en maar weer een nieuwe halen bij de Action omdat het toch niks kost.

  Het betekent voor de Nederlandse boer dat hij moet blijven innoveren om met de minste milieu-impact voedsel te blijven produceren voor een wereldmarkt van 9,5 miljard mensen in 2050; dat hij moet blijven zoeken naar nog betere en schonere manieren van produceren. Het betekent ook dat wij wereldburgers/consumenten meer geld moeten gaan betalen voor ons eten zodat die Nederlandse boer ook bestaansrecht heeft en de kans om de meest innovatieve, met de minste milieu-impact producerende boer in de wereld te blijven.

  Gerlant@regiobode.nl

  Voetnoot: Tijdens het oogstfeest Stöppelhaene in Raalte, organiseren ze het jaarlijkse Stöppelhaene Symposium. Het biedt ondernemers uit de agrarische-, food-sector en inwoners uit de regio inzicht in kringlopen op verschillende niveaus. Dit jaar vindt het symposium plaats op vrijdag 30 augustus, van 12.00 tot 16.00 uur met als thema ‘Boeren en de ruimte – Kringlopen tot op Mars’. Ik daag jullie uit, ook al woon je in de Randstad, om ook aanwezig te zijn. Dan weet je waar je over praat of schrijft…

  Opgeven en meer informatie via deze site.

  20 REACTIES

  1. Over een onzinverhaal gesproken zeg. De column hierboven staat bomvol onwaarheden. Staat er nergens iets over minder vleesconsumptie? Ik doe even een copy-paste uit het rapport:

   “A dietary shift away from meat can reduce greenhouse gas emissions, reduce cropland and pasture requirements, enhance biodiversity protection, and reduce mitigation costs. Additionally, dietary change can both increase potential for other land-based response options and reduce the need for them by freeing land.”

   Ik begin de knulligheid van het podium dat deze columnist op deze site krijgt steeds groter te vinden. Wat een kul.

   • De intensieve veehouderij gijzelt de rest van de Nederlandse economie, er blijft weinig milieuruimte over voor andere sectoren. TNO heeft berekend dat de maatschappelijke kosten van de intensieve veehouderij, in de vorm van natuurschade, dierziekten en gezondheidsrisico’s voor de mens, veel groter zijn dan de economische opbrengsten. En toch is het inkrimpen van de veestapel een taboe.
    Aansluitend bij Hans: waarom er een podium gereserveerd blijft voor Gerlants opinie-leuterkoek is mij ook een raadsel. Ik blijf voorlopig even weg bij SC en WvS.

    • Nou @Hans en @Brett,
     met lekker anoniem op de persoon spelen of een collega columnist onderuit halen gaan we het milieu wel redden?

     Hebben jullie deze opninie en dan vooral de laatste alinea’s wel goed gelezen en tot je door laten dringen? Of is het gemakkelijker om maar weer gewoon weg te kijken?

     Wat ik mis in deze hele discussie die al zo lang aan de gang is, is de SAAMHORIGHEID.
     Hier in Salland kennen we dat woord wel. Ter voorbereiding van de verschillende dorpsfeesten zoals Pompdagen en Stöppelhaene zijn vele mensen al tijden ‘saamhorig’ bezig met de voorbereiding om iets moois neer te zetten waar uiteindelijk iedereen, jong en oud, plezier aan beleeft.
     Zonder die ‘saamhorigheid’ gebeurt er namelijk niets!
     Kunnen we in Salland diezelfde ‘saamhorigheid’ dan ook niet gebruiken om de Co2 uitstoot te verminderen? Dus niet alleen wijzen naar de boerenbedrijven maar ook eens goed naar onszelf kijken en ons afvragen: Welke bijdrage kunnen wíj als consument hieraan leveren?

     Misschien dat we om te beginnen deze opinie nog eens aandachtig moeten doorlezen? Open minded en zonder vooroordelen over de columnist?

    • Brett,

     Als mensen negatief reageren uit rancune omdat hun column werd geschrapt uit SC en WvS omdat geen hond dat wou lezen kan ik dat begrijpen. Maar als je dat dan onderbouwd met uitspraken over TNO met berekeningen waarvan je de link er niet bij doet, ben je slap bezig. Iedereen heeft hier boven in de bron mijn beweringen kunnen checken en hun eigen mening kunnen vormen.

     Voor de rest Bert te Wierik,

     Ik zou, als ik jou was, het artikeltje en het rapport nog eens goed lezen. Wie weet vallen jou dan de schellen van de ogen.

  2. Hans,

   Ik citeer, “En minder vlees eten als de oplossing? Daar wordt met geen woord over gerept.”

   Er staat nergens in dit rapport dat minder vlees consumptie DE oplossing voor het klimaat probleem is zoals het door de media werd gebracht. Er worden heel andere dingen genoemd die veel beter helpen.

   Ik zou een cursus begrijpend lezen gaan doen als ik jou was. Gr. Gerlant

  3. Ach, Gerlant.
   Rancune? Was je een Limburger of een Fries. En verwarde je dan een scherpe pen met bot- en laagheid, dan was er geen enkele ergernis van mijn kant. Salland gaat me echter aan het hart. Een zelfverklaard opiniemaker, die op mijn geboortegrond ongegeneerd polariseert, maakt me droevig. Masr niet meer lezen is een prima oplossing.
   No problem.

   • Bert,

    “zelf verklaart” en “ongegeneerd polariseert?”

    Vanaf de dag dat voormalig hoofdredacteur Harrie Kiekebosch mij, Sallands, ongeschoold jochie op deze stoel zette heb jij je daar achter de schermen tegen verzet. Je mail kwam best hard binnen. Ik kreeg in het begin van meerdere mensen dergelijke mail. Mensen met wie ik dan in gesprek ging, heel Sallands een bakkie koffie ging drinken. Gesprekken die altijd eindigden met het uit elkaar gaan na het uitspreken van wederzijds respect. Jij bent op die uitnodiging nooit in gegaan, een teken van zwakte.

    “Rancune?” Ja, zowel jij als Harrie zagen met lede ogen aan hoe ik ‘groeide’ in mijn schrijven en steeds meer en meer de ‘stem’ van vele Sallanders werd. Wars van populistisch gedram en geneuzel. Het resultaat is dat Gerlant er nog is en Harrie en Bert nu oude ‘zuur pruimen’ aan de zijlijn zijn.

    Het heeft mij ‘bloed, zweet en tranen’ gekost om te leren omgaan met die negatieve reacties. Maar ik ben altijd de confrontatie aangegaan. Het heeft mij ook wat geleerd. Als mensen het op feiten niet meer kunnen winnen, spelen ze het op de man. Gaan ze polariseren.

    Jij kiest nu voor deze openbare aanval, schoffeert daar naast ook nog even de redactie door te beweren dat zij zomaar alles klakkeloos publiceren. Uit ervaring kan ik je vertellen: dat is niet zo. Als ik iets schrijf wat niet klopt wordt mij, voordat het gepubliceerd wordt, een ‘spiegel’ voorgehouden en pas ik het aan. Wat dat betreft is er veel veranderd sinds Kiekebosch er uit gegooid is.

    Terug naar het topic. Heb je het document nu gelezen? Gezien dat stoppen met vlees eten niet de oplossing is voor deze wereld maar dat er andere dingen zijn die veel meer helpen? Of zit je nog vast in je droom van vele ‘wereld verbeteraars’ die niet zelf kunnen denken en achter de mainstream aan lopen?

    Ik begrijp dat je het laatste woord wil. Wat het antwoord ook is, de koffie staat hier voor je klaar.

    Gr. Gerlant.

  4. En Marjan, jij doet me een beetje denken aan een oma die haar dierbare familiefeestjes telkens verpest ziet worden door oom Gerlant. Hij voert altijd het hoogste woord, maakt ongemakkelijke grapppen en grollen en laat zijn stokpaarden teugelvrij door het familie-weiland banjeren. Kinderen en kleinkinderen zijn er wel klaar mee. Ze moeten steeds vaker werken, studeren of voelen zich niet zo lekker. Langzaam drijven ze weg van de familiaire saamhorigheid. En oma blijft zich maar afvragen hoe dat toch komt: ‘We hadden het toch altijd zo goed en fijn met elkaar?’

   • Beste Brett/Bert

    Alhoewel ik zeer vereerd ben met de aandacht die je me in van je reacties geeft moet ik je helaas bekennen dat ik er, inhoudelijk gezien, geen touw aan vast kan knopen.

    Een grappende en grollende oom Gerlant die op zijn stokpaardje door het familieweiland banjert?
    En kleinkinderen die, waarschijnlijk in de boot genomen door diezelfde oom Gerlant, wegdrijven van de familiaire saamhorigheid?

    Sorry hoor Brett maar oma Marjan kan hier echt geen chocola van maken!

  5. Stoppen met vlees eten is “ook” een oplossing, een gedeelte ervan. Dat is geen raket-technologie. Het gaat om de een na laatste alinea waar de mens (wereldwijd) zichzelf goed in de ogen moet kijken. Dat snapt iedereen, maar helaas kijkt de consument ook alleen naar de korte (lees eigen) termijn. Dat is het trieste. Vlees kan best wat minder, wegwerp (korte termijn) produkten van de Action kunnen minder, een wasmachine moet betaalbaar te repareren zijn etc….

  6. @Brett. Ik proef toch echt rancune. De belangrijkste taak van een columnist is mensen aan het denken te zetten, wakker (proberen) te schudden, wat niet betekent dat je het altijd eens met hem of haar hoeft te zijn. Daar slaagt Gerlant Zielman meestal heel goed in. En juist in het van nature volgzame Salland is dat vreselijk belangrijk, zeker omdat het een echte Sallander, met benen van 3 meter waarvan 2 meter in het zand, betreft. En kennelijk wordt hij nog steeds goed gelezen want hij huppelt toch al weer een hele tijd mee!

  7. Haha Henk,
   Misschien beter om deze geinige soap te stoppen, voordat me nog meer dingen in de.schoenen worden geschoven die me in het geheel niet bekend voorkomen.
   Gerlant, ik zoek je wel even op op Linkedin. Ik weet niets van de Sallandse journalistiek en de lijntjes tussen de een en de ander, maar ben nu toch wel nieuwsgierig geworden.
   Wordt misschien vervolgd, echter niet hier.
   Sorry Henk

   • Shit, hoofdstuk 1 is al af! watnu..

    Take 2: Brett reist af met z’n geleende trein (ja dan kan hij regelen, en om in de context te blijven de trein heeft zo’n beetje de kleinste co2 voetafdruk dus volledig verantwoord) naar Gerlant. Brett heeft zich ingelezen. Gerlant, op zijn beurt, heeft het oeuvre van Brett de avond(en) tevoren doorgenomen en geprobeerd het mijmeren te begrijpen. Het nadoen werd hem dringend door de kinderen afgeraden, dit was een stap te ver bleek bij het rollenspel.

    Vul je even aan, Brett?..

    • Jo Henk,
     Mooi begin hoor. Maar we gaan live verder.
     Nogmaals excuses voor het abrupte einde (hier horen dan twee emoticons, eentje met een lach en eentje met een knipoog).

  8. op zijn Sallands gezegd, wat een gelul allemaal als je zelf de boel niet versmeerd en de natuur niet verknald dan ben je pas goed bezig

  9. Nuance èn geloofwaardigheid: Nederland stort bakken met geld in onder andere India. Datzelfde land geeft miljarden uit aan reizen naar het heelal. Terwijl eigen bevolking nauwelijks fatsoenlijk drinkwater of voedsel heeft. Stop als NL met geld naar India en ondersteun de zaken die in Nederland prioriteit behoeven mbt dit onderwerp. En er zijn -tig landen waar ons belastinggeld naar toe gaan en die landen doen vaak precies het tegenover gestelde wat wij graag willen.
   @Zeurpiet
   Als we ergens moeten beginnen (ws bedoel je dan Nederland) dan krijg je geen draagvlak als ” de rest” compleet tegenovergestelde keuzes maakt. Ik wel best drie stappen maken als al die landen minimaal één stap voorwaarts maken. Heel veel rapporten zijn naar een doel toe geschreven, afhankelijk van wie de opdrachtgever is…..
   Draagvlak gaat hand in hand met geloofwaardigheid.

  10. Sinds Gerlant me bedreigd heeft via Social Media mijd ik hem een beetje. Ik neem die dreiging namelijk serieus. Ik reageer daarom ook niet op wat hij over mij schrijft.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.