Opinie: Een burgemeester met karakter

We konden het vorige week lezen in diverse serieuze media: de burgemeester van een klein Frans dorpje heeft president Macron dusdanig onder druk gezet dat die zich gedwongen zag het gebruik van landbouwgif aan banden te leggen.

De voorgeschiedenis.

Als ik berichten lees, zoals hier over deze dappere Franse burgervader, die wél bereid is zijn nek uit te steken, vraag ik me af waarom wij Raaltenaren er in dit opzicht vaak zo bekaaid vanaf komen, met  burgemeesters die alles uit de kast halen om politiek moeilijke kwesties te omzeilen met opmerkingen als “daar gaan wij niet over”, in plaats van lef te tonen en het initiatief te nemen daar waar dat nodig en zinvol is. Over zaken als transparantie en openbaarheid van bestuur nog maar te zwijgen.

Veruit de meeste Raalter politici tonen, als het om zaken als het beperken en verbieden van landbouwgif gaat, geen enkel lef. Erger nog, als een burger hen hierop aanspreekt en vraagt actie te ondernemen wordt hij/zij afgescheept met allerlei dooddoeners en kul-argumenten.

Onze burgemeester, Martijn Dadema, heeft de handen blijkbaar liever vol aan het ronddragen van de ambtsketen bij bezoeken aan jubilarissen, en ik gun het hen van harte. Maar zou het niet beter zijn dat dergelijke attenties worden gedelegeerd aan de vijf (jawel: vijf!) wethouders? Die lijken me voldoende tijd over te hebben. Van geen van hen is bekend waar hij/zij voor staat en waarop hij/zij aan het eind van de raadsperiode op afgerekend kan worden. Hun animo gaat niet verder dan gemeenplaatsen, clichés en platitudes a raison van ongeveer € 165 000 per wethouder/per jaar. Ik zou zeggen: daar moet je toch een paar  bezoekjes voor over hebben. De waardering bij de jubilarissen zal er niet minder om zijn. Temeer  omdat wethouders door de inwoners gekozen volksvertegenwoordigers zijn. En een burgemeester is dat niet.

Het minste wat de heer Dadema zou kunnen doen, is een brief sturen naar de regering en daarin stevig tot uitdrukking te brengen dat ook hij niet langer onverschillig wil zijn als het de gezondheid van Raalter inwoners betreft. Desnoods brengt hij de brief persoonlijk en haalt hij de complete pers erbij. Een uitnodiging bij Jinek af DWDD zou onontkoombaar zijn. Daar zou hij dan mooi uit de doeken kunnen doen wat hij vindt van de lakse houding van Carola Schouten bijvoorbeeld.

Wat zou ik trots op hem zijn!

Hans de Kort
Raalte

15 REACTIES

 1. Een burgemeester van een Frans dorp…
  En al die andere Franse burgemeesters? Pulsevissen gebarricadeerd om jalouzie en niet om milieu, Fransen zijn enorme vervuilers, kernenergie staat op één, burgemeesters in Frankrijk worden gekozen, vaak deeltijdbaan en het kleinste dorpje heeft wel een burgemeester. Zelfs een dorp als Luttenberg.
  Heel veel mensen zien de burgemeester graag op hun jubileum komen, net als een felicitatie van de koning.
  Lekker zo laten, burgemeester!
  Bezoeken van jubilarissen, kosten wethouders hebben niets met de geweldige daad van die Fransoos te maken.

 2. Beste Geurt,

  Het zou veel simpeler zijn als iemand, ook al was het slechts één, voorbeeld zou geven van een concreet voornemen van een wethouder die heeft gezegd: “Dit is mijn doel, dat wil ik als volgt bereiken en daar kunnen de inwoners mij op afrekenen”.

 3. In dat kleine dorpje in Frankrijk hebben ze ook een Hans de Kort, daar heet hij Kakofonix: de bard van het dorp, wiens gezang door de rest van de dorpelingen niet gewaardeerd wordt. Zelf denkt hij echter dat hij prachtig zingt. Zijn naam is een woordspeling op kakofonie in het Frans.

  • Jammer van die laatste zin Geldjes, tot daar was het nog enigszins grappig. De uitleg geeft wel meteen aan hoe intelligent je de lezers van SC inschat.

 4. Misschien dat er in Frankrijk een dorpje is waar ze met de Franse slag omgaan met landbouwgif, dat is natuurlijk fout. Goed dat dan de burgemeester hier aandacht voor heeft en er werk van maakt dat het anders moet. We kunnen niet helemaal zonder, gelukkig is er in Nederland een zeer streng toezicht op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hans denkt samen met heel veel harde schreeuwers dat het zonder kan. het is makkelijk praten vanuit de luie stoel. Harde schreeuwers hebben zelden gelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.