Open middag Endona bij Energiepark Heeten

HEETEN – Energie Coöperatie Endona houdt op zaterdag 24 augustus een open middag bij haar Energiepark Heeten. Alle energieklanten, participanten en geïnteresseerden zijn welkom. Het Energiepark Heeten is bijna een jaar operationeel. Een succes voor de groep Heetenaren die zich had vastgebeten in het plan om het dorp te voorzien van lokale, duurzame energie. Nu, een jaar later, is er al 2.000.000.000 kWh aan stroom opgewekt. Een goed moment voor een open middag, zo concludeert Endona.

Op de open middag is het park open voor bezichtiging. Medewerkers van Endona geven rondleidingen en leggen uit wat er zoal bij komt kijken als je besluit om je eigen energieproducent te zijn. Loeck Tomassen, penningmeester van Endona: “Wat je aan techniek ziet, is natuurlijk al best indrukwekkend. Maar ‘achter’ die panelen zit een verhaal over complexe wet- en regelgeving, over partners, subsidies, geduld, doorzetten en soms een beetje rebels zijn. Dat zijn de dingen die we ook graag met de bezoekers delen, omdat dat eigenlijk de échte uitdaging was.”

De open middag start met het uitreiken van jeugdcertificaten. De gedachte achter dit certificaat is om de lokale jeugd een ‘beetje deelnemer’ van het park te maken. 21 participanten hebben 74 certificaten op naam gekocht en mogen deze officieel uitreiken aan hun kinderen en kleinkinderen.
De Energie Coöperatie heeft bepaald dat een deel van de opbrengst terugstroomt naar de gemeenschap. Hiervoor is het Endona Maatschappelijk Fonds. Bezoekers van de open middag mogen suggesties doen welke lokale initiatieven of goede doelen hiervoor in aanmerking komen. In november, op de vergadering van participatiehouders, zal er gestemd worden welke initiatieven een financiële bijdrage uit het Maatschappelijk Fonds ontvangen.

Toekomst

Wat betreft het bestuur van Endona is het zonnepark slechts het begin en krijgt het initiatief navolging in de regio. In Heeten draait momenteel een buurtexperiment onder de naam GridFlex. Bewoners van de Veldegge onderzoeken hoe je binnen een wijk zelfvoorzienend kunt zijn. Dus zelf energie opwekken, distribueren en opslaan en zo min mogelijk terugleveren aan het net. Momenteel nemen 47 gezinnen deel aan dit onderzoeksproject. De resultaten van deze pilot worden gebruikt voor toekomstige marktmodellen.

Het zonnepark is te vinden aan de Johannalaan in Heeten. Parkeren kan op het dorpsplein, op loopafstand van het park. Het park is geopend vanaf 15.00 uur; om 15.30 uur volgt de uitreiking van de jeugdcertificaten; om 16.00 uur beginnen de rondleidingen en om 18.00 uur is het programma ten einde.

Meer informatie op staging2.endona.nl.

Foto: Het bestuur van Endona won eerder het Goudhaentje 2017.

1 REACTIE

  1. Iets teveel nullen lees ik bij De Stentor
    2,3MWh
    levert toch weer mooi 0,0014% bij aan onze totale Nederlandse electriciteitsbehoefte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.