Omstreden varkensboer Straathof zet boerderij in Mariënheem te koop

MARIENHEEM – De boerderij van de familie Straathof in Mariënheem staat te koop. De vraagprijs van het bedrijf is 2,5 miljoen euro. Opvallend, aangezien de omstreden varkensboer Adriaan Straathof een jarenlange strijd voerde om aan de slag te kunnen in Mariënheem.

Straathof kocht de boerderij in 2015 via zijn bedrijf Sebava, met het plan deze uit te breiden. De gemeente Raalte verleende hem hiervoor ook een vergunning.

Omwonenden protesteerden, omdat Straathof een zeer slechte reputatie heeft door het overtreden van milieuregels en regels voor dierenwelzijn. In Duitsland heeft hij zelfs een beroepsverbod. De Raad van State oordeelde eerder dit jaar echter dat Raalte de vergunning terecht had verleend.

De familie Straathof was niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van de familie zegt niet te weten waarom de familie het bedrijf nu te koop heeft gezet.

5 REACTIES

 1. Het lijkt me een verstandige keuze van de familie Sraathof. Zeker gezien in het licht van het Programma Aanpak Stikstof (PAK) en de desbetreffende gerechtelijke uitspraken.
  Ik las vandaag een belangrijke uitspraak van de Rechtbank Limburg: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2019:7476&showbutton=true .
  De rechtbank heeft daarin 28 (natuur)vergunningen vernietigd die aan veehouderijen waren verleend met toepassing van het Programma Aanpak Stikstof.
  Ik vroeg me meteen af of het hier jurisprudentie betreft die ook van toepassing is/kan zijn op de aan Straathof verleende uitbreidingsvergunning. Ik weet zeker dat vele inwoners van Marienheem en Raalte zich dit ook zullen afvragen. Het bedrijf van Straathof is immers zeer zeker van invloed op het nabij gelegen Boetelerveld, dat een Natura 2000-gebied is.
  Het is een goede zaak dat de rechterlijke macht nu duidelijk aangeeft dat de opeenvolgende regeringen – en voor de huidige regering geldt dit nog meer – zich er met een jantje van leiden van af hebben gemaakt en dat dit niet langer door de beugel kan.

 2. Zoon moet dus boeten voor de fouten van zijn vader en wordt weggepest door milieu activisten. Zo rollen we tegenwoordig in deugent Nederland…

  • Hoezo boeten? Tijden veranderen en daar moet je in mee, soms tegen wil en dank (zie bijvoorbeeld de staatsmijnen, computers/robots die functies overbodig hebben gemaakt enz). Nu is de veeteelt (voedingsindustrie) aan de beurt. Straathof zal ook vooruitziend zijn en weten dat het een kwestie van tijd is eer er echt varkensvlees gekweekt zal worden wat gelijkwaardig is. Misschien is hij al bezig met kweeklaboratoria, wie zal het zeggen..
   In het kader van diervriendelijkheid wordt dit een reuzenstap en kunnen we terug naar te tijd van eigen stront op eigen land. Ik juich het toe.

 3. Juist doordat de consument niet bereid is om meer te betalen voor biologisch vlees en de supermarkten het vlees voor de laagste prijs willen inkopen (desnoods in het buitenland, waar de regels doorgaans niet zo strikt zijn), wordt een veehouder gedwongen om kosten te besparen en voor massaproductie te gaan om zijn kop boven water te houden.

  De heer Straathof opereert, geheel tegen het zere been van plaatselijke moraalridders, binnen de geldende regels en heeft om wellicht persoonlijke redenen gekozen om van deze locatie afscheid te nemen.

  • De consument wil wel, maar de verleiding is te groot om kiloknallers te kopen (zelf bega ik ook met regelmaat die fout). Daarom is ingrijpen van hogerhand nodig want de consument kan het zelf niet maar moet aan het handje genomen worden blijkbaar. Ondertussen weet men wel hoe ernstig de situatie is en men weet ook donders goed dat heeel veel druppels op een gloeiende plaat wel degelijk invloed hebben. Simpel, minder vlees eten en als je vlees eet, eet dan verantwoord vlees.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.