Home / Belangrijk / Omgekeerd afval inzamelen Welsum stuit inwoner tegen de borst

Omgekeerd afval inzamelen Welsum stuit inwoner tegen de borst

WELSUM – De gemeente Olst-Wijhe heeft onlangs aangekondigd dat het afval in het buitengebied ‘omgekeerd zal worden ingezameld’. Inwoners dienen dan het restafval zelf naar een ondergrondse container te brengen. Door deze maatregel hoopt de gemeente de hoeveelheid restafval terug te dringen en de belasting op het milieu te verminderen. Niet iedereen is echter van mening dat dit de juiste manier is om de duurzaamheid in de gemeente Olst-Wijhe te bevorderen. “Het zet ook, uiteraard ongewild, de deur open voor minder wenselijke manieren om je van afval te ontdoen, zoals dumpen in de natuur of het zelf verbranden”, schrijft een inwoner van Welsum aan het college van b&w.

“Het is overigens veelzeggend dat tijdens de onlangs gehouden kernenavond in het Dorpshuis in Welsum bleek dat de verantwoordelijke wethouder Blind nog nooit gehoord had van het begrip ‘ecologische voetafdruk’ en bij de verdediging van het voornemen niet verder kwam dan te melden dat het de gemeente alleen maar gaat om het verminderen van (het moeten ophalen van) afval, waarmee het plan overkomt als een doodgewone bezuinigingsmaatregel.”

De maatregel wordt op maandag 2 september besproken in de raadsvergadering.

Lees hier de hele brief over de omgekeerde afvalinzameling die het college ontving.

Lees ook

Alternatieve SW4D met versnaperingen onderweg in de herfstvakantie

RAALTE – De uit Coronanood geboren eerste Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse van 2020 heeft met de …

2 comments

 1. Er moet anders naar afval gekeken worden.

  Deze oplossingen worden en zijn duurder.
  Want de Nederlandse burger is LUI.

  Ze gaan door deze maatregelen afval nu in andere containers gooien.
  Zie het nieuws regelmatig. Restafval komt dan bij de containers in van plastic afval of zelfs in de kleding container van het Leger des Heils.

  Gewoon een afvalplan maken en dit landelijk aanpakken.
  Zodat in alle gemeentes dit hetzelfde is, want overal is het anders.

  De burger heeft duidelijkheid nodig. Zeker in deze tijd.
  Afval is niet moeilijk, maar zelfs overheid en afvalinstanties zijn hierin erg laks.

  Informeer de burger over wat is restafval en wat is plastic afval.
  Niet alleen met tekst, maar ook duidelijk en veel herhalen.

  Duurzaamheid en milieu gaan komende jaren nog een uitdaging worden.
  Zeker als de burger naar grote bedrijven wijst en overheidsinstanties weinig informatie delen.

 2. @afvalbeheerder
  De Nederlander is niet lui maar niet zo achterlijk als al die milieu drammers. O.a. plastic inzamelen voor hergebruik, waarbij het veel (fossiele) energie en moeite kost om het afval weer op te werken. Terwijl je het ook kunt verbranden voor stroomopwekking en de bespaarde olie dan neemt om makkelijk nieuw plastic te maken. Maar ja, dat mag niet van de milieulobby want dat zou de gemiddelde burger een verkeerde instelling krijgen. Ook zo de gratis plastic tasjes: ipv degene aan te pakken die de tasjes (en ander afval) achteloos weggooit, bestraf je maar iedereen door een verbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.