Nog veel onduidelijk over gevolgen PAS-uitspraak

Provincie Overijssel bezig met organisatie van publieksbijeenkomsten

RAALTE – De gevolgen van het besluit van de Raad van State om een streep te zetten door het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zijn nog lang niet helemaal in beeld.

Dat geldt zowel voor de gemeente Raalte als de provincie. De provincie bereidt op dit moment een aantal publieksbijeenkomsten voor. Raalte werkt aan een inventarisatie van gemeentelijke projecten die mogelijk gevolgen ondervinden van de PAS-uitspraak.

Zolang landelijk geen helderheid over de PAS bestaat, voorziet de gemeente dat de plannen voor de N35 in de wacht worden gezet. Voor De Zegge VII geldt een onherroepelijk bestemmingsplan. Dat blijkt uit antwoorden van de gemeente Raalte op schriftelijke vragen van het CDA.

Voor alle bouwprojecten die stikstof uitstoten, moet sinds de uitspraak aangetoond worden dat die geen effect hebben op ruim 118 natuurgebieden die last hebben van te veel stikstof. Dat geldt voor weg- en woningbouw, (uitbreiding van) bedrijventerreinen en agrarische projecten. Als dat effect er wel is, moeten die projecten een toets doorlopen. Bovendien moet er gezocht worden naar een alternatief. Als dat er niet is, wordt het algemeen belang van het project tegen het licht gehouden. Als dat er in afdoende mate is, moeten er maatregelen genomen worden om de stikstofuitstoot te compenseren.

Dat de gevolgen op landelijk niveau groot zullen zijn, is duidelijk. Op dit moment staan meerdere bouwprojecten met een totale waarde van 14 miljard euro op losse schroeven. Dat meldde de NOS vorige week donderdag op basis van berekeningen van ABN Amro. Volgens de bank is de komende vijf jaar de bouw van zo’n 5 miljard euro aan woningen en 9 miljard euro aan infrastructuur onzeker geworden. ABN Amro verwacht dat alleen woningbouwprojecten in gemeentes met een woningtekort de toets zullen doorstaan.

Categorieën
Onder de PAS vielen drie verschillende categorieën: de Wnb-vergunningen (Wet Natuurbescherming), meldingen (voor projecten met een lage stikstofuitstoot) en vrijstellingen (voor specifieke activiteiten, zoals bemesten en beweiden of activiteiten met een zeer lage stikstofuitstoot). De verleende Wnb-vergunningen blijven van kracht. Daarbij geldt wel een realisatietermijn van twee jaar.

Als de aangevraagde activiteit of uitbreiding niet binnen deze termijn is gerealiseerd, kan de verleende vergunning geheel of gedeeltelijk worden ingetrokken. Onder voorwaarden is het mogelijk die termijn te verlengen. “Provincies en Rijk definiëren nog wat ‘nog niet gerealiseerd’ is”, schrijft de gemeente. “De exacte gevolgen hiervan zijn daarom nog niet in beeld.”

Legalisatie
Op dit moment zijn dertien Wnb-vergunningen van agrarische bedrijven in de gemeente in aanvraag. De provincie treedt in overleg met deze aanvragers. Daarbij zal per geval ook gekeken worden of alsnog een vergunning verkregen kan worden. Hiervoor is wel eerst een geactualiseerde versie nodig van het rekensysteem dat de neerslag van stikstof op Natura 2000-gebieden becijfert.

Sinds 1 juli 2015, de datum waarop de PAS in werking trad, hebben veertig bedrijven in de gemeente Raalte een melding ingediend. De minister heeft aangegeven dat de melders niet te maken krijgen met actieve handhaving. Voor deze gevallen wordt op termijn gestreefd naar legalisatie.

Communicatie
Het Ministerie van LNV rapporteert de voortgang van de diverse trajecten aan de Tweede Kamer. Actuele informatie hierover staat hier of hier. Qua communicatie sluit de gemeente zich aan bij de provincie. Vragen kan men ook stellen bij Loket Overijssel via 038-4998899. Individuele vragen over omgevingsvergunningen kunnen wel bij de gemeente gesteld worden. Vaak is daarbij wel een doorverwijzing naar de provincie nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.