Modderpoeltrofee Wakker Dier naar Overesch

RAALTE – Biologische varkenshouderij Overesch in Raalte heeft dit jaar de prijs voor de Mooiste Modderpoel van Wakker Dier gewonnen. “Als wij denken aan een goede modderpoel, dan denken we direct aan Overesch. Schaduw, modder en verkoeling. Precies wat de varkens wensen”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Met deze prijs wil Wakker Dier de familie Overesch in het zonnetje zetten. De zeugen van Overesch vinden verkoeling in een bad van water en modder, maar ook langs de schaduwrijke bosrand rondom de poel. De varkens kunnen zo toch het hoofd koel houden tijdens hete zomerdagen. De modder is bovendien goed voor de huid en helpt bij de bestrijding van parasieten en de genezing van wondjes. Voor varkens is een modderpoel essentieel, omdat ze snel last hebben van warmte. Varkens hebben van nature een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Al vanaf een temperatuur van 20 °C kunnen varkens last krijgen van hittestress. Om toch af te kunnen koelen, duiken ze graag in een modderpoel. Dit doen ze het liefst samen, omdat het baden een sociale aangelegenheid is.

Vijftiende trofee

Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een verkoelend modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Nu voor de vijftiende keer. Met de Modderpoeltrofee wil de dierenwelzijnsorganisatie de groei van het aantal biologische varkensbedrijven in Nederland stimuleren. De biologische varkensstapel groeide in 2018 naar 97 duizend dieren, een toename van zes procent ten opzichte van 2017. Overigens krijgen alleen de zeugen ook daadwerkelijk een modderpoel. Vleesvarkens en miljoenen andere varkens in Nederland zien nooit een poel. “Ze mogen in hun eigen uitwerpselen rollen om verkoeling te zoeken. Dat moet en kan écht anders,” zegt Hilhorst. “Ieder varken verdient een modderpoel.”

Henny
Dus in vervolg daar maar zwientie tikken?

3s
Best mooi idee om het Zwientie tikken te combineren met het varkenswelzijn. Bij het Zwientie tikken met de pet rond en de opbrengst doneren aan de varkenshouder met de mooiste poel van Luttenberg (zijn die er al?). Of anders naar iemand die deze nog wil aanleggen.

Hans de Kort
Ik wil de familie Overesch langs deze weg van harte feliciteren met deze prachtige bokaal!

7 REACTIES

    • Best mooi idee om het Zwientie tikken te combineren met het varkens welzijn. Bij het Zwientie tikken met de pet rond, en en de opbrengst doneren aan de varkenshouder met de mooiste poel van Luttenberg (Zijn die er al?). Of anders naar iemand die deze nog wil aanleggen.

  1. Ik vind, wanneer alle varkens in Nederland werden gehouden zoals Jan dat doet, zou het een mooie smeerboel met de nodige stank worden in ons land! Maar 1 zo`n poeltje kan nog wel voor het plaatje.

  2. Anonymous H: Wat een zurige en onnozele reactie weer. In plaats dat u de pioniers in bio Overesch geluk wenst begint u over stank te zeuren. Waarschijnlijk ben u er nooit geweest maar u bent welkom. Het is een zeer open bedrijf. Ga lekker in een grote stad op 10 hoog in een flat wonen. Geheid geen varkenslucht. Voor andere luchtjes daar stel ik u gratis een fles luchtverfrisser van de Action ter beschikking! Het is dan wel gemakkelijk als u uw naam even laat weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.