Lauk: Vlag

Ik kom veel in de Achterhoek. Het is verbazend om te zien bij hoeveel woningen, bedrijven en horecazaken daar de Achterhoekse vlag wappert. Een herkenbare vlag; groen met een wit, schuin Andreaskruis. Dat die vlag overal wappert is bijzonder. Hij (of zij) bestaat amper een jaar. Het was vorig jaar een zeer geslaagd initiatief van de Zwarte Cross en de Achterhoekse stichting Pak An (waardoor ‘Doorpakken Salland’ is geïnspireerd). Die Achterhoekse vlag kom je inmiddels ook op T-shirts, sleutelhangers, aanstekers, ansichtkaarten en andere prullaria tegen.

In Salland hebben we ook een eigen vlag, die is zelfs veel ouder, maar niemand kent die. De rode vlag met het Twentse Ros van onze Twentse oosterburen is wel bekend, de vlag van Overijssel nauwelijks en die van gemeenten als Raalte en Olst-Wijhe een beetje.

Hoe die Sallandse vlag er uit ziet? Een gele achtergrond, vier blauwe golvende strepen en linksboven de stadswapens van Zwolle en Deventer. Die Sallandse vlag is net zo onbekend als het Sallands volkslied. Er zullen weinigen zijn die ‘Sallaand, Sallaand, hier is mien stea, woar ’t leaven vedan giet in röste en vrae’ kunnen oplepelen. Terwijl ‘Er ligt tussen Dinkel en Regge een land’, opnieuw van onze oosterburen, ook hier bekend is. En voor ‘Vrouw Haverkamp‘ in de Achterhoek geldt dat zeker.

Niemand weet waarom ze in Achterhoek en Twente zo trots zijn op hun vlag en Sallanders niet. De bescheiden volksaard hier zeggen deskundigen. Misschien, maar ik geloof dat die in Twente en Achterhoek niet anders is. Een gevoel van achterstelling en niet serieus genomen worden door Holland wordt ook gezegd, maar dat is in overal in Oost-Nederland. Meer regionale binding in Twente en Achterhoek is wat mij betreft wel een terecht argument.

Hier rijd je vanuit Lemelerveld naar Raalte langs borden waarop je welkom wordt geheten in Salland. Terwijl Lemelerveld gewoon Salland is. Helaas heeft het Vechtdal zich in de jaren 90 afgescheiden van Salland. Een succesvolle marketingactie maar historisch en cultureel onzin.

Toch is er wel een eigen Salland-speldje. Vorig jaar Pinksteren werd ‘de Slinger van Salland’ backstage bij Ribs en Blues gepresenteerd. Dat is een serie mooie fietsroutes die de Sallandse plaatsen met elkaar verbindt. Daarbij werd een speciaal Salland-speldje door Salland Marketing en De Kracht van Salland uitgereikt. Ik heb er eentje op mijn festivalspijkerjack zitten. Hoe dat eruit ziet? Rond, ongeveer 1 centimeter groot, groengeel (of geelgroen) van kleur en in zwarte letters de tekst ‘Salland!” Het is een heel bescheiden begin. In anderhalf jaar heb ik er maar 1 keer een vraag over gehad; ‘Wat is dat?’

8 REACTIES

 1. Sallanders zijn van nature trots op hun streek. Dat zit diepgeworteld in hun genen. Daarom heeft men blijkbaar geen ‘speldtie’ of ‘vlaggetie’ nodig om dat nog eens extra te benadrukken vermoed ik… 😉

 2. Salland is te bescheiden en wil niet veel poespas.
  Liever stil op de achtergrond en trots met heel veel stilte in zich.

  Waarom zullen we Salland zo op de voorgrond zetten.

  ?Salland Marketing, dat is iets wat nog niet echt bekend is in #Salland.

  Er zijn heeeeel veel initiatieven en veel daarvan lijken ook wel op elkaar.
  Veel meer samen werken en dat maakt elkaar ook sterk. Niet elke keer iets nieuws beginnen.

  Uitstraling van Salland zou dan ook nog veel meer naar voren komen.
  Volgens mij heb ik dit in verleden vaker zien langs komen.

  Dus er zijn wel mensen die dit op willen pakken en Salland nog meer verbinden en meer naar buiten willen uiten (en dus sterker maken).

 3. Om een of andere reden heeft Salland het niet. Ik ben zelf een geboren Sallander, maar Twente en Achterhoek hebben mij altijd meer tot te verbeelding gesproken. Misschien ‘bekt’ Salland gewoon niet. Sinds jaar en dag hoor je meer over Twente en/of Achterhoek dan Salland is mijn beleving. Maar dat is helemaal niet erg. ’t Is mooi zoals ’t is.

 4. Ik vind de vlag van Salland eerlijk gezegd ook niet echt mooi, en voel me er niet echt verbonden mee. Misschien is het een idee om een nieuwe Sallandse vlag te introduceren?

  Als Lemelervelder heeft het mij ook echt erg gestoord dat je halverwege de weg naar Raalte blijkbaar Salland in rijdt. Ik denk dat wanneer er een nieuwe vlag wordt geïntroduceerd die voor mensen wél iets betekent, Salland ook wat meer naamsbekendheid en ’trots’ kan krijgen. Er zijn heus genoeg mensen die zich ‘Sallands’ voelen, dus ik heb er wel vertrouwen in!

 5. Loop eens over de Sallandse Heuvelrug, met name in de buurt van Hellendoorn en Haarle. Tot aan de rand van het bijna midden in Salland gelegen Nieuw Heeten, kom je uitleg borden tegen waarop gesuggereerd wordt dat men zich in Twente bevindt.
  Nu snap ik wel dat Twente dit natuurschoon graag claimt, maar het was en is Salland. Wat ik niet snap dat de toerist in Salland zo voor de gek worden gehouden. Hier is werk aan de winkel voor de Sallandse vvv

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.