Lauk: Gas

In de politiek gaat het volop over nieuwe woonwijken zonder gasaansluitingen, maar de dagelijkse realiteit is voor ons, bewoners van bestaande huizen, heel anders.

fgelopen zomer zijn bij ons in de straat de oude gasleidingen vervangen. Dat was een heel gegraaf, al hebben ze tegenwoordig geen sleuven meer voor het hele traject nodig. Schijnbaar zijn die nieuwe gele leidingen slim genoeg om te weten hoe ze zelf op eigen kracht hele stukken ondergronds moeten afleggen.

De mannen (want vrouwen zie je dit niet doen) uit Staphorst gingen er flink tegenaan. Na veertig jaar of zo waren die oude gasleidingen aan vervanging toe. Ik had niet het gevoel dat het onveilig was, maar dat weet je natuurlijk pas als het zaakje ontploft. Er stonden overal op straat borden met waarschuwingen over de gevaren van roken en open vuur, maar ik zag dat er door de harde werkers zelf geregeld een shagje werd opgestoken. Zij zullen het wel weten dacht ik nog….

Als je zo’n diepe kuil voor je voordeur ziet met daarnaast de stapel stenen van een flink deel van jouw oprit, dan vrees je het ergste. Gelukkig leverden de mannen niet alleen bij het graven maar ook bij het herstel vakwerk.

Een buurman hield alle graafwerk scherp in de gaten. Enkele jaren geleden is deze Handige Harry dagenlang ontzettend druk geweest om een mooi mozaïek met allerlei kleuren steentjes aan te leggen als zijnde zijn oprit. Om die daarna te gebruiken als parkeerplaats, maar dat is een ander verhaal. Vervolgens moest er destijds voor de glasvezelkabel gegraven worden. Het fraaie mozaïek van de buurman zag er daarna heel anders uit. Dat liet hij niet op zich zitten en uiteindelijk is alles hersteld. Dit keer ging het aardig goed, ik heb weinig klachten gehoord. Bij een andere buurman schijnt enige discussie te zijn geweest of de geul door het gladgeschoren gazon of door een border moest. Uiteindelijk bleek een kuil tussen de bloemen en planten minder schade op te leveren. Verder was er in de straat maar één klacht en die is ook opgelost. Denk ik want de buurtapp bleef verder stil.

Gek genoeg kwam er een paar weken na al het graafwerk een mannetje die weer delen van de straat opbrak. En opnieuw bestraatte. Schijnbaar hebben straatklinkers een onder- en bovenkant. Dat wist ik wel maar niet dat die verschillend zijn. En dat was de mannen uit Staphorst hier en daar ook ontgaan.

Voorlopig kunnen we 40 jaar vooruit met het gas. Daarna zien we verder. Toch comfortabel om dat te weten terwijl Nederland komende decennia discussieert over gasloze woningen.

1 REACTIE

  1. Tja typisch weer het geval van een andere club, een ander potje en dus andere belangen. Hetzelfde als glasvezel in het buitengebied wat tijdens de aanleg al overbodig bleek door prima ‘Internet buitengebied’, wat voor 70% van de gebruikers voldoende is. Ander potje, andere belangen (eigenbelang) en dus aan de lobby!
    Maar misschien was deze gasleiding wettelijk aan vervanging toe en wegen die kosten op tegen eventuele claims in het geval van een ongeluk..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.