Jubileumjaar SV Broekland afgetrapt in prima sfeer

Van pupil bij Broekland tot directeur Coaches Betaald Voetbal. Gerard Marsman gaf inkijk in zijn rijke carrière als voetballer en als coach.

BROEKLAND – Met ruim 120 deelnemers aan de brunch op zondagochtend 18 augustus is het 75-jarig jubileumjaar van SV Broekland afgetrapt in een oranje-wit uitgedost Horsthuis. Het interview met Gerard Marsman was voor het bestuur en de sfeercommissie, die dit organiseerden, een schot in de roos.

Waar Gerard als pupil bij Broekland zijn eerste wedstrijden speelde in een door zijn moeder gemaakt shirtje en de schapen voor de wedstrijd van het veld gehaald moesten worden, is thans sprake van een prima accommodatie met een kunstgrasveld en wordt inmiddels elk tenue gesponsord. Intussen is er 60 jaar verstreken maar de betrokkenheid van Gerard bij het voetbal in Broekland is er niet minder om geworden.

Dit, ondanks zijn ‘voetbalreis’ als speler langs Rohda Raalte, Heerenveen, Go Ahead Eagles, Vitesse, wederom Rohda Raalte en Broekland. Met anekdotes uit deze periode en zijn periode als trainer van diverse amateurclubs en profclubs als Heracles, De Graafschap en Go-Ahead Eagles werden de aanwezigen zeer vermaakt. Gerard werkte ook nog negen maanden in China waarbij hij te maken kreeg met een hele andere voetbalcultuur en bijzondere opvattingen van clubeigenaren. Het laatste fenomeen is ook in het huidige Betaald Voetbal steeds meer aan de orde naast de commerciële belangen, iets wat volgens Gerard een eerlijk voetbalspel niet ten goede komt.

Gerard is zijn voetbalcarrière bij Broekland begonnen en heeft die daar ook afgesloten. Zijn trainerscarrière startte ook in Broekland als trainer van het A-elftal, maar die carrière heeft hij in maart afgesloten als directeur Coaches Betaald Voetbal, als ‘baas’ van onder andere Louis van Gaal. De deur in Broekland blijft open staan, al is het maar om te kunnen genieten van zijn prachtige en nuchtere verhalen over zijn rijke voetbalervaringen op alle niveaus. Dit onder de titel “Bijzondere verhalen van een ‘gewone’ Sallander”.

Ambities nieuw seizoen
Tijdens de brunch heeft Gerard Venneman de leiders van alle seniorenteams en de trainer van het eerste elftal geïnterviewd over hun beleving als leider/coach en over hun ambities in het komende seizoen. Zo ook de coach van het dames-zevental dat op vrijdagavond gaat spelen, de nieuwste loot van de vereniging.

Intussen vertelde Gerard Venneman ook nog een aantal anekdotes uit de voetbalhistorie, waaronder het vervoer met paard en wagen op de autoloze zondag in 1973. Halverwege bleek echter dat het paard een snippermiddag had genomen. Bijzondere kampioenschappen waarop de vereniging een patent lijkt te hebben en het ‘verplichte kerkbezoek’ van topamateurscheidsrechter Hendrik Marsman, die ’s ochtend om half 7 eerst de kerk in Raalte bezocht om daarna naar Enschede te reizen om daar om 12 uur een wedstrijd te fluiten.

Tijdens het middagprogramma werd onder leiding van de eerste-elftalspelers Menno Holleboom en Rick Groten een spellencircuit afgewerkt op zowel het voetbalveld, de tennisbanen als in de sporthal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.