‘Het heeft allemaal met elkaar te maken: sport, werk en wonen’

Gerlant Zielman in gesprek met tevreden Raalter VVD-fractievoorzitter Alexander Kreule

LAAG ZUTHEM /RAALTE – Hij is een tevreden man, VVD fractievoorzitter Alexander Kreule. De Raalter coalitie van GemeenteBelangen, CDA en VVD zit er nu een jaar en er zijn voor de korte termijn geen grote problemen. In een tweeënhalfuur durend gesprek praten we over zijn werk bij Arriva, zijn voorliefde voor het automerk Toyota, dure en goedkope boodschappen, maar vooral over politiek.

Het begint met een tweet: “Is er nog ergens een Sallander met een leuk of uniek verhaal die een interview wil geven voor in het Weekblad?” Kreule reageert per app: ‘’Ik zie dat je nieuws zoekt in de komkommertijd? De coalitie zit nu iets meer dan een jaar, de politiek is met reces, ik kan je een interview geven.’’ Zo zitten wij twee dagen later in mijn achtertuin onder de parasol te puffen, gelukkig is er een beetje wind. Zijn jongste is nog net geen drie en heeft moeite met de warmte. De andere twee springen elke keer even in het zwembad, vertelt hij. Hun huis in Raalte is een hoekwoning. De zon begint achter en draait er dan de hele dag genadeloos omheen. Ik begrijp nu waarom hij spontaan aanbood wel even naar Laag Zuthem te komen. Ik heb zelf ook kleine kinderen gehad. Dan wil je als vader wel eens even ontsnappen aan dat gejengel, vertel ik hem. Later die middag gaat zijn vriendin werken en neemt hij de taken thuis weer over, verzekert hij.

Reserves

Acht jaar zit hij nu in de raad en financiën zijn zijn ding. Hij hamerde jaren op de reserves, die moesten omhoog. Er zat te weinig in de spaarpot voor mindere tijden. Als we nu in het huishoudboekje van de gemeente kijken, zien we dat er weer een potje is. Dat moet nog verder groeien, vertelt hij. ‘’Het blijft niet altijd zo goed gaan met de economie. Met het oog op de toekomst moeten we bouwen, zo snel als we kunnen.’’ Hij heeft het dan over woningbouw. Heino krijgt bijvoorbeeld uitbreiding; geen 120 woningen, waar wethouder Wagenmans (GB) het eerst over had, maar 200. En Heino krijgt nieuwe industrie. Dit is belangrijk voor de leefbaarheid en het verenigingsleven. Immers waar werk is, willen mensen wonen en via een goede aansluiting kan men snel naar het westen. Maar dit geldt natuurlijk voor alle kernen met de uitbreiding van Laag Zuthem als voorbeeld; jonge gezinnen zorgen voor bestaansrecht van scholen en maken dat mensen in de dorpen willen wonen. Dat geldt natuurlijk voor alle voorzieningen, in elke kern. Sportverenigingen bijvoorbeeld. “Het heeft allemaal met elkaar te maken; sport, werk en wonen. Allemaal onderdelen van leefbaarheid.’’

Weinig aandacht

In de N35 heeft hij ook veel energie gestoken, vooral buiten de media om en hij is blij dat de provincie deze weg een hoge prioriteit heeft gegeven. In Alexanders visie wonen en werken we over dertig, veertig jaar veel meer op afstand. En is een uur reistijd normaal.
Hij zegt: “Ik vind het jammer dat er zo weinig aandacht is voor lokale politiek in de media.” Hij zit in dezelfde stoel als PvdA gedeputeerde Tijs de Bree een paar weken geleden, die zei hetzelfde. Ook Eddy van Hijum (gedeputeerde CDA) maakte laatst in een interview een soortgelijke opmerking. Dan vertel ik hem: ‘’Politiek is geen nieuws, daar vinden lezers niks aan behalve als er iets fout gaat en als politiek over boeren gaat.’’ Herkenbaar voor Alexander want zijn wethouder Dennis Melenhorst ging laatst bij een nieuwe stal kijken, deelde dit op Facebook en had in ‘no time’ meer dan honderd likes.
Het brengt het gesprek op hoe het verder moet met de door de minister gewenste kringloop landbouw en dat Nederlanders meer voor voedsel moeten betalen. Volgens mij komt daar niks van terecht in een vrije wereldmarkt, waar je als supermarkt gewoon het product uit de Oekraïne haalt. Alexander ziet het wel goed komen. ‘’We moeten een moreel beroep op de supermarkten doen. Als die een cent per product inleveren, heb je al een heleboel geld voor de boer.’’

Van Loevezijn

De VVD is een ondernemerspartij. Ik had verwacht dat hij meteen het gesprek zou beginnen over het verbeterde ondernemersklimaat. Dat deed hij ook, maar daar zijn we het ook direct al niet over eens. Er is de laatste jaren veel gebeurd. De VVD is op dit moment het beleid aan het oogsten dat CDA wethouder van Loevezijn in de vorige periode al had ingezet. Ik neem me voor dat te bewaren voor de laatste alinea. Alexander wist waar hij aan begon, toen hij met mij het gesprek aanging. “Uiteraard heeft Jacques hele goede en grote stappen gezet, maar ook het laatste jaar, sinds Dennis Melenhorst er zit, hebben we als gemeente niet stilgestaan. Voor beiden dus complimenten aangezien we op de goede weg zijn, maar we zijn er wat mij betreft nog niet. Plek drie in Overijssel op de ranglijst voor meest ondernemersvriendelijke gemeente, moet wat mij betreft de ambitie zijn.’’

1 REACTIE

  1. Zelfs duurzaamheid en welzijn.
    Wellicht dat sport wel een leidraad van veel dingen is.

    Want daar komt veel samen en is ook vaak een voorloper van veel dingen.

    Door werk ga je ergens wonen, dan ga jezelf op sport. Bij sport zie je dan veel andere mensen en zo wordt je sociaal sterker. Sport is in veel gevallen ook al een voorloper in duurzaamheid. Dit vaak omdat er in de sport men altijd actief bezig is en niet afwachtend hoeft te zijn.

    Welzijn is daarbij dan ook weer een onderdeel van. Sport kan dus veel breder gezien worden als in het verleden altijd gedaan is. Sport is ook nog steeds de beste investering van geld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.