Henny Schaapman ontwerpt Wijhese Kei voor Kei van Wijhe

WIJHE – Met een spetterende openingsact is de Diekdaegen 2.0 het eerste weekend van september een feit. Een vernieuwde editie, een nieuwe voorzitter en een heel nieuw element: de uitreiking van de Wijhese Kei aan de Kei van Wijhe. Wat is de Wijhese Kei en wie mag de eretitel Kei van Wijhe straks een jaar lang dragen?

Wijhenaren die een uitzonderlijke prestatie leveren, die verdienen wel wat extra aandacht. Met die gedachte ontstond bij de organisatie van de Wiejese Diekdaegen het idee om een Wijhese Kei uit te reiken aan een Kei van Wijhe. De organisatie vroeg de Wijhese kunstenares Henny Schaapman om hulp. De prijs voor de potentiële winnaar moet natuurlijk even bijzonder als uniek zijn.

In haar atelier aan de Stationsweg is Henny al druk bezig met het ontwerp. Hoe vindt zij het om de Wijhese Kei te mogen ontwerpen? “Bijzonder! Het is natuurlijk heel leuk om iets nieuws te mogen bedenken voor dit mooie initiatief en idee, de Kei van Wijhe.” Ze liet haar creativiteit vrijelijk stromen. “Dat gaat helemaal vanzelf. Ik laat mij in mijn werk inspireren door de IJssel en de natuur. Ik wandel veel langs het water. Ik zie de vogels, vind het hout en dan is het idee voor een Wijhese Kei snel gevonden.”

Symoblisch geheel

Het kunstwerk is een bijzonder symbolisch geheel. De basis van de trofee bestaat uit een stuk hout, omgetoverd tot een NAP-paal, want een kei is toch wel iemand die boven het gemiddelde uitstijgt. “Die paal is geïnspireerd op de ‘Diek’ van de Diekdaegen. Het mooie van dit kunstwerk is dat alles van eigen bodem komt. Gewoon bijzonder Wijhe.”

Bovenop het stuk hout rust een steen. Zowel het hout als de kei vond Henny aan de IJssel, een trofee die in alle opzichten bij Wijhe en de Diekdaegen past. Op de kei neemt een klein, bronzen vogeltje plaats, ook ontworpen door Henny. De Wijhese Kei is een wisseltrofee. Na een jaar verhuist het kunstwerk naar een volgende titeldrager en krijgt de voormalige winnaar een persoonlijk vogeltje op een kei als blijvende herinnering.

Dat is nog niet alles. De trofee zal doorgegeven worden, maar de naam van de winnaar reist mee. Een kei ben je niet voor even. Een kei blijf je. In het binnenste van de paal plaatst Henny een perkament waarop de naam van de winnaar wordt bijgeschreven. Zo reist de naam van de winnaar mee naar alle toekomstige opvolgers.

Samenwerking

Henny zocht naar een mooie samenwerking met andere creatievelingen. “Een medewerker van JP van de Bent brandt het NAP-gedeelte en Florian Krijt zal de wasmodellen voor de jaarlijkse vogeltjes maken. Een leuke samenwerking. Gewoon bijzonder, zo klopt het allemaal voor mij!”

Nieuwsgierig welke Kei van Wijhe de Wijhese Kei in 2019 in ontvangst neemt? Kom dan op donderdag 5 september om 19.00 uur naar de feestelijke en grootse opening van de Wiejese Diekdaegen. André van der Zee presenteert deze bijzondere avond. De winnaar of winnares ontvangt de prijs uit handen van burgemeester Ton Strien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.