Groen licht voor beheerschuur bij de Vlaminckhorst

RAALTE/HEINO – De eigenaar van circa 17,5 hectare aan bos- en natuurgebied en landbouwgrond bij de Vlaminckhorst in Heino mag van de gemeente een veldschuur neerzetten op zijn gronden. Die moet plaats bieden aan een hooizolder, werkruimte en opslagruimte voor een trekker, andere werktuigen en diervoeders.

Foto: De Vlaminckhorstweg in Heino (Google Maps)

De initiatiefnemer, overigens niet te verwarren met de eigenaren van landhuis de Vlaminckhorst, dat aan de gronden grenst, beheert sinds de jaren ’80 een stuk bos/natuurgebied van circa acht hectare ten oosten van Heino. In het voorjaar van 2018 kocht de familie bovendien zo’n 9,5 ha aangrenzende landbouwgrond. De eigenaar is van plan om oude landschapselementen op de agrarische percelen te herstellen en deze weer te laten begrazen. De schuur, die een plek zal krijgen op de agrarische gronden aan de Vlaminckhorstweg 42, krijgt een afmeting van 10,7 bij 7,2 meter. De nokhoogte wordt 6 meter. Bij de schuur worden ook een beek en een poel aangelegd.

Het college stemde eerder al in met het landschappelijk inrichtingsplan. De veldschuur past echter niet binnen de regels van het bestemmingsplan. Voorgesteld wordt om met een Wabo-projectbesluit daarvan af te wijken. De veldschuur wordt landschappelijk ingepast. Als er geen zienswijzen worden ingediend, mag de behandelende ambtenaar de omgevingsvergunning verder afhandelen.

De overwegingen om toch ruimte te geven voor de bouw van een schuur waren onder andere het aantal jaren dat de initiatiefnemer de bosgrond al beheert; de recreatieve waarde als wandelgebied van het bosgebied (dat op een steenworp afstand van Heino ligt) en de positieve bijdrage die schuur levert aan de uitvoering van het beheerplan dat uitgaat van een meer gestructureerd bosbeheer.

Doorgaand verkeer

Er is een initiatief van een aantal inwoners om de Vlaminckhorstweg af te sluiten voor doorgaand verkeer. Dit vloeit voort uit een pitch bij de Raad op pad. Of dit initiatief werkelijkheid wordt is nog onzeker. Voor de zekerheid is de toegankelijkheid van deze schuur daarom ook in die situatie gewaarborgd.

De publicatie van de aanvraag omgevingsvergunning heeft niet tot reacties geleid. Daarnaast heeft de aanvrager de buurt geïnformeerd over het bouwplan en verwacht hij geen bezwaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.